🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

K: Свят | Талибаните отричат молла Барадар да е убит; Путин прие Асад за първи път от години

И още: Левицата може да забави "зеления преход" в Норвегия; Тропическата буря Николас удари Тексас и Луизиана

Молла Барадар (в средата)    ©  Reuters
По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

Талибаните отричат молла Барадар да е убит

Какво се случи? Движението на талибаните, което завзе властта в Афганистан преди около месец, официално отхвърли спекулациите, че молла Абдул Гани Барадар, който е един от неговите лидери, може би е загинал при престрелка със съперничещи фракции. През последните дни вървят упорити слухове, че той е бил убит или тежко ранен при сблъсък с поддръжници на Сираджудин Хакани, който ръководи терористичната организация мрежа Хакани и заема поста на вътрешен министър в новия кабинет. Барадар не се е появявал от известно време на публични места, а също така не участва в официалната среща с катарския външен министър в Кабул в неделя, въпреки че бе обявен за първи вицепремиер в правителството на талибаните.

Защо това е важно? По неофициална информация от различни източници е много вероятно в редиците на талибаните да върви процес на вътрешно разделение. Молла Абдул Гани Барадар, който оглавяваше политическия офис на движението в катарската столица Доха, е един от застъпниците за по-умерена политика на новия режим и постепенно отваряне към света. Мрежата Хакани и Сираджудин Хакани от своя страна са известни със своя радикализъм и са отговорни за едни от най-кървавите самоубийствени атентати по време на десетилетната гражданска война в Афганистан.

Левицата може да забави "зеления преход" в Норвегия

Какво се случи? Левите и лявоцентристките опозиционни партии в Норвегия са на път да получат мнозинство в местния парламент след проведените в понеделник избори. Очаква се законодателството, свързано с климатичните промени и данъчната политика, да бъде в основата на преговорите за сформиране на коалиция. Досегашният консервативен премиер Ерна Солберг ще напусне поста си след осем години на власт, а лидерът на Работническата партия Йонас Гар Стьоре се готви да сформира новото правителство.

Защо това е важно? Големият залог в политическия дебат в Норвегия е статутът на страната като водещ производител на нефт и природен газ. Въпреки че има национален консенсус за постепенното трансформиране на икономиката, базирана на приходите от фосилни горива, повечето леви партии са привърженици на по-плавния "зелен преход" заради работните места, които петролната индустрия създава. Най-вероятно лявоцентристките партии ще имат поне 100 депутати в 169-местния парламент, което ще им позволи да сформират правителство без участието на Зелената партия, която радикално се противопоставя на добивната индустрия.

Путин прие Асад за първи път от години, изолира се заради ковид

Какво се случи? Руският президент Владимир Путин прие на официално посещение в Москва сирийския лидер Башар ал Асад за първи път от 2015 г. Двамата отправиха остра критика към държавите, които са разположили свои войски на територията на Сирия без мандат на ООН, имайки предвид САЩ и Турция. Посещението в руската столица е едно от малкото задгранични пътувания на Ал Асад от 2011 г. досега, след като в страната избухна гражданска война. Ден след срещата също така стана ясно, че Путин ще се самоизолира заради случай на COVID-19 в близкото му обкръжение.

Защо това е важно? Руските въоръжени сили и най-вече бойната авиация изиграха критично важна роля по време на конфликта в Сирия, като помогнаха на режима в Дамаск постепенно да възвърне контрола си над по-голямата част от територията след 2015 г. Въпреки това обширни зони на страната остават извън контрола на централната власт - северозападната част на Сирия е окупирана от турската армия, а североизточната - от кюрдите, които получават военна подкрепа от САЩ. Според Путин присъствието на чужди войски без санкция на ООН е основна пречка за консолидация на страната.

Снимка на деня

Тропическата буря Никълъс достигна днес бреговете на американските щати Тексас и Луизиана, само седмица след като Ида - петият по сила ураган в историята на САЩ, нанесе огромни щети и уби десетки граждани на страната.

Още важни новини от света:

Държавите от Западните Балкани трябва да извървят дълъг път, преди да станат членове на ЕС. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел пред журналисти в Белград, добавяйки обаче, че приемането на тези страни е геостратегически приоритет за евросъюза.

Температури над 50 градуса се регистрират все по-често през последните десетилетия, сочат данните от климатичен анализ, изготвен по поръчка на британската обществена медиа BBC.

Частната космическа компания SpaceX изстреля днес първата партида от обновените си сателити Starlink, които ще могат да доставят интернет и в изолирани райони без достъп до наземни станции за онлайн достъп като Аляска, Северна Канада или пък Северния и Южния полюс.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал