🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: Бизнес | Жилищата в света, а и в България, поскъпват силно; Цените на газ и петрол растат

И още: Полетите в ЕС и в България през август са с ⅓ под нивата от 2019 г., инфлацията в САЩ леко пада до 5.3%

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Всяка делнична вечер "Капитал" обобщава най-важните бизнес и пазарни новини, които са се случили в България и по света. По-долу е селекцията за днес:

Подборът от събитията в България, които имат значение, може да прочетете тук.

Най-важните световни събития - тук.

Рекорден глобален скок в цените на жилищата, България е 25-а от 55 страни

В глобален план цените на жилищата са нараснали с най-бързия си темп от 2005 г. насам на фона на ниските лихви, недостига в предлагането и ръста на спестяванията на домакинствата, които продължават да подкрепят жилищния пазар. Средният ръст на цените на жилищата в 55 изследвани страни достига 9.2% на годишна база, показва индексът на консултантската компания Knight Frank. В България цените на жилищата през второто тримесечие са нараснали със 7.5% на годишна база и с 5% на шестмесечна основа. Между първото и второто тримесечие покачването е с 3.2%. С това България е на 25-о място в света по годишен ръст на цените на жилищата през периода. Страната се изкачва със седем места спрямо първото тримесечие, когато заемаше 32 място. Това е най-високата ѝ позиция в индекса след първото тримесечие на 2020 г. когато беше 18-а.

Ръст в цената на петрола въпреки прогноза за по-ниско търсене

Цената на петрола вече наближава 72 долара за барел, въпреки че Международната агенция за енергия (МАЕ) публикува доклад, според който търсенето на петрол ще нарасне с по-малки темпове от очакваното през 2021 г. Според месечния доклад на ОПЕК, публикуван вчера, причината за по-високите цени въпреки по-ниското търсене са нарушения в доставките и занижения добив от страните износителки на петрол през последните седмици.

И газът с нов ценови рекорд

Природният газ продължи да поскъпва и при днешната борсова търговия в Европа, като холандският хъб TTF регистрира нова рекордна стойност - 61.2 евро/мВтч. Само за сравнение, на 1 септември цената беше 50.1 евро/мВтч, или има ръст от над 22% за две седмици. Скокът, макар и с малко забавяне, ще се отрази и в България, където цените се определят на месечна база. След поскъпването с над 20% от началото на септември, такова може да се прогнозира и за началото на октомври.

Графика на деня

Полетите в Европа се възстановяват, в България са 30% под нивото от август 2019 г.

През август броят на търговските полети в ЕС расте с 48% спрямо предходният пандемичен месец през 2020 г. Числото обаче остава 31% под постигнатото в "нормалната" за авиацията 2019 г. В България показателят е точно средният за евросъюза, докато най-добре се възстановява Гърция (минус от едва 7%), а най-зле е Финландия (с 60% по-малък брой).

"Албена" ще инвестира в къмпинга си, планира ремонт на хотел "Добруджа"

Изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев (на снимката) обяви в интервю за Travelnews, че компанията ще инвестира над 12 млн. лв. в къмпинга си през 2021 и 2022 г. Планира се и голям ремонт на централния хотел в курорта - "Добруджа" през следващата година като инвестицията ще е за над 60 млн. лв, а срокът за изпълнение е две години. Мениджърът и основен акционер в "Албена" очаква секторът да се възстанови напълно от пандемията едва през 2023 г.

Рискове около дигиталното евро

Дигиталното евро, което понастоящем се планира като проект от ЕЦБ, първоначално трябва да има ограничена роля, тъй като може да наруши банковия сектор и да разшири прекалено ролята на централната банка в икономиката, смята президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман. "Постепенният подход има смисъл предвид рисковете - това означава дигитално евро със специфичен набор от функции първоначално и възможност за добавяне на допълнителни функционалности на по-късен етап", сподели Вайдман на пресконференция във вторник.

Над 1 млн. незаети работни места

Свободните работни места във Великобритания за първи път са надскочили 1 милион, показват данните, публикувани във вторник от Службата за национална статистика (ONS). Според институцията броят на свободните работни места за периода от юни до август 2021 г. е 1 034 000. Това вече е с 250 хил. повече незаети работни места в сравнение с пика на пандемията през март 2020 г. Ситуацията вече създава проблеми, след като някои супермаркети останаха празни след нарушени доставки поради липсата на шофьори.

Инфлацията в САЩ се понижава слабо през август

Инфлацията в САЩ се понижава до 5.3% на годишна база през август от 5.4% през юли, показват данните, публикувани във вторник. На месечна база инфлацията достига 0.3% в сравнение с предходния месец. По-важното е, че основният индекс на инфлацията, който изключва волатилните цени на храните и енергията, спада до 4% от 4.3% в сравнение с предходната година и до 0.1% от 0.3% в сравнение с юли.

Softbank инвестира над 3 млрд. в Южна Америка

SoftBank обяви нов технологичен фонд, който ще инвестира над 3 млрд. долара в технологични компании в Латинска Америка. Според данни на CBInsights рисковите инвеститори са наляли над 9 млрд. долара в региона през първите шест месеца на 2021 г. в сравнение с 5 млрд. за цялата 2020 г. Бразилският стартъп Nubank наскоро беше оценен на над 30 млрд. долара, което го нареди сред най-големите еднорози в света. Компанията вече подготвя IPO на борсите в САЩ.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал