🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Нов служебен кабинет в четвъртък, в очакване на проект на Кирил Петков

И още: Парламентът отне Бюрото за защита на свидетели от Гешев и закри дейността си, работодателите предлагат край на въглищата до 2035 г.

Служебният премиер Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев
Служебният премиер Стефан Янев    ©  Велко Ангелов
Служебният премиер Стефан Янев    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В последния си работен ден Народното събрание все пак прие закона, с който прехвърля Бюрото за защита на свидетелите от главния прокурор към Министерството на правосъдието. Това е и единственият закон, с изключение на промените в бюджетните, който 46-итя парламент успя да приеме за двумесечното си съществуване. На последната си сесия депутатите приеха на първо четене и закриването на специализираната прокуратура и съдилища, но време за окончателното гласуване няма и този "жест" остава символичен.

Кои са водещите световни новини в сряда може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Парламентът отне Бюрото за защита на свидетелите от Гешев

До Коледа Бюрото за защита на свидетели трябва да е извадено от контрола на главния прокурор и прехвърлено в правомощията на министъра на правосъдието. Това е резултатът от приетите в сряда законови промени, които станаха възможни въпреки упоритата съпротива на ГЕРБ и ДПС и след като президентът реши да разпусне Народното събрание не на 15, а на 16 септември. Промяната е знакова, защото отнема съществен властови ресурс на главния прокурор, използван за демонстрация на сила и за репресия. Тя обаче е много далеч от заявените от партиите на протеста и очаквани промени, свързани със съдебната власт.

Известни са имената на 130 от подслушваните на протестите

Общо 934 души са били подслушвани по време на протестите от лятото на миналата година, установила временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата за полицейското насилие и подслушването на протестиращи, политици и активисти по време на антиправителствените протести от лятото на 2020 г. Това обяви председателят на комисията Николай Хаджигенов ("Изправи се.БГ! Ние идваме!") в кулоарите на Народното събрание, цитиран от "Дневник". Комисията обаче не може да оповести имената на подслушваните, защото информацията е класифицирана. Между тях има петима журналисти, двама генерали от резерва, един служебен министър, трима председатели на граждански организации, бивш съдия и един ММА боец.

Стефан Янев отново ще е служебен премиер

Стефан Янев вероятно отново ще е служебен премиер, заяви самият той пред журналисти. Съставът на новия служебен кабинет ще бъде обявен от президента утре. Очакванията са икономическият министър Кирил Петков и финансовият Асен Василев да не бъдат част от него.

В сряда премиерът Янев, вицепремиерите и ключови министри очертаха основните акценти от дейността си пред медиите. Очаква се много от тях да запазят постовете си и в новия кабинет.

В отговор на журналистически въпрос Кирил Петков намекна, че може още утре двамата с Василев да обявят бъдещите си планове. Янев благодари на министрите за работата, която според него е доказала, че може да се действа се различен подход на прозрачност, а също така каза, че се надява до края на годината да има редовно избрано правителство, което да продължи в същия дух.

Още новини от деня:

Работодателите предлагат край на въглищата до 2035 г.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поиска днес спешно свикване на Националния икономически съвет, на който да бъдат обсъдени въпросите, които забавят внасянето на Плана за възстановяване и устойчивост. Една от основните причините за забавянето е, че България не е посочила конкретна дата за спирането на въглищната енергетика - условия, което ЕК категорично иска, за да започне да отпуска обещаните над 12 млрд. лв. В становището си АИКБ предлагат 31 декември 2035 г. като конкретна дата за край на въглищната енергетиката в България. За постигането й работодателите са изготвили и три междинни стъпки - през 2025 г. и 2030 г.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал