K: Свят | СЗО затяга критериите за мръсен въздух, Франция и САЩ работят по помирение след разрива заради Aukus

И още: Оптимизмът на американските компании за бизнес условията в Китай е на тригодишен връх, Норвегия повиши лихвите

По-долу ще видите част от най-важните събития по света, които има смисъл да бъдат следени.

Най-важните политически и икономически новини от деня може да прочетете тук.

Подбрани пазарни и бизнес новини - тук.

СЗО затяга критериите за замърсяване на въздуха

Какво се случи? Световната здравна организация (СЗО) направи по-строги насоките си за качеството на въздуха за първи път от 2005 г., надявайки се да стимулира страните към въвеждане на чиста енергия и предотвратяване смъртта и болестите, причинени от замърсяването. Новите препоръки, включително за прахови частици и азотен диоксид, биха могли да спасят "милиони животи", посочва СЗО.

Защо това е важно? Замърсяването на въздуха убива най-малко 7 милиона души преждевременно всяка година. Изследванията показват, че дори при много ниски нива "замърсяването на въздуха засяга всички части на тялото - от мозъка до растящото бебе в утробата на майката", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аденом Гебрейсус на пресконференция.

  • Учените аплодираха новите препоръки, но и изказаха притеснения, че някои държави ще имат проблеми с прилагането им, като се има предвид, че голяма част от света не отговаря и на по-старите, по-малко строги стандарти.

  • През 2019 г. цели 90% от световното население са дишали нездравословен въздух според насоките от 2005 г. А някои страни като Индия все още имат национални стандарти, които са по-либерални от препоръките от 2005 г.

  • В ЕС, където има значително по-високи от по-старите препоръки на СЗО, в някои държави, включително България, средногодишните нива на замърсяване останаха близо до и над законовите лимити през 2020 г., дори при спиране на промишлеността и транспорта заради коронавируса.

Франция и САЩ работят по помирение след разрива заради Aukus

Какво се случи? Президентите на Франция и Америка, Еманюел Макрон и Джо Байдън, работят по помирение, след като миналата седмица напрежението се покачи заради обявения пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия. Споразумението лиши Париж от договор за подводници за милиарди долари с Канбера.

В сряда Макрон и Байдън са провели телефонен разговор, в който са се разбрали да търсят начин за излизане от кризата в отношенията. САЩ са признали, че е щяло да бъде по-добре, ако е имало "отворени консултации", а Франция се заявила, че ще върне посланика си във Вашингтон. Двамата президенти ще се срещнат лице в лице в Европа в края на следващия месец.

Защо това е важно? Ситуацията накратко е следната - в името на националния интерес Макрон поема курс към помирение, докато Вашингтон признава, че е можел да отиграе нещата по различен начин. В случая на Белия дом става въпрос за полуизвинение, тоест извинение към Франция за липсата на консултации, но не и за сформирането на Aukus. Двете страни си говорят отново, но голяма част от доверието го няма. Сключването на пакта Aukus беше описано като вероятно най-значимото споразумение за сигурност между трите страни от Втората световна война насам. Но това ядоса Франция, като външният й министър Жан-Ив льо Дриан описа договорката като "намушкване в гръб".

Още важни новини от света:

Европейската комисия предложи днес с промяна в Директивата за радиосъоръженията да се уеднаквят зарядните портове и технологията за бързо зареждане и USB-C да стане стандартният порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри.

Оптимизмът на американските компании за бизнес условията в Китай се възстанови и достигна тригодишен връх, въпреки че фирмите имат резерви относно политиката на Пекин за COVID-19, показва годишно проучване на Американската търговска камара.

Норвежката централна банка повиши лихвата от нула заради нормализиращата се икономика. Нарастването е с 0.25 пр. пункта, като прогнозата е за още четири стъпки на покачване до края на 2022 г. до 1.25%.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал