🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Смог из Родопите

Въздухът в планинския областен град Смолян е мръсен, тепърва се правят плахи стъпки към изчистването му с помощта на евросредства

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Човек би си представил, че градът с най-голяма надморска височина в България, сгушеният в планината Смолян, далеч от оживените столични булеварди и задръствания, има чист въздух. Да, ама не. Гражданите на Смолян всъщност имат голям проблем с това, което дишат - през последните години Изпълнителната агенция за околна среда (ИАОС) отчита, че именно това е един от най-мръсните градове в страната. Данните сочат, че превишенията на допустими стойности на фини прахови частици (ФПЧ) ту намаляват, ту се увеличават през годините. Основната причина за мръсния въздух не са натовареният трафик или замърсяващи предприятия, а битовото отопление. Димящите комини увеличават ФПЧ във въздуха и щом застудее, зимата започва да мирише на пушек.

Малка утеха идва от факта, че общината изпълнява европроект за близо 10 млн. лв., с който да подобри качеството на въздуха. Срокът на изпълнението му е до 2024 г., като местната власт твърди, че пандемията е забавила изпълнението му. Сега предстои да започне най-трудното - подмяната на печки на твърдо гориво с друг вид отопление. Ефектът засега още е неясен

Защо е мръсен въздухът

В първите три месеца на 2019 г. Смолян беше градът с най-мръсен въздух по данни, изнесени от Валери Серафимов от ИАОС. През 2020 г. станцията в Смолян попада на четвърто място по най-много дни с превишение на среднодневните допустими стойности за 2020 г. за ФПЧ 10, като пред нея са Пловдив, Видин и Горна Оряховица, поне според данни към средата на декември 2020 г. Така градът попада в топ 5 на местата в България, където има станции и съответно най-много дни с превишение на среднодневните допустими стойности за 2020 г. за ФПЧ 10. Броят на дните с превишения на среднодневната норма от 50 микрограма на кубичен метър намалява от 2013 г. насам, но не категорично - понякога те леко се увеличават. Важно е да се отбележи, че автоматичните измервателни станции на ИАОС са 28 и са разположени само в 21 града в страната, а не във всички.

Леко утешителната новина все пак е, че от 2017 г. насам средногодишна стойност на ФПЧ 10 все пак намалява и е под максимума, който Европейската комисия получава.

Над 60 дни с превишения на нормата за фини прахови частици е имало през 2020 г. в Смолян, а допустимият им брой по европейските закони е едва 35.

Чистим с евросредства

Община Смолян изпълнява проект по оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), който засега е основен инструмент за подобряването на качеството на въздуха. Тя разполага с 9.6 млн. лв. финансиране, като той трябва да бъде завършен изцяло до май 2024 г. По него трябва да се подменят замърсяващите печки с дърва и въглища, които бълват ФПЧ във въздуха, с други видове отопление - пелети (сухи камини, камини с водни ризи, котли); на ток - климатици; на газ - котли; уреди на друга биомаса (печки екодизайн). От община Смолян обясниха за "Капитал", че към момента за подмяна на "старите неефективни уреди" са заявили участие 2881 домакинства. По проекта ще бъдат финансирани до 2235, или около 3108 уреда ще бъдат монтирани.

Кметът на Смолян Николай Мелемов подписа договора за финансиране на проекта с Министерството на околната среда и водите (което управлява оперативната програма) още през юли 2019 г. За повече от две години обаче няма подменени уреди. До този момент единствено беше изготвена общинска програма за подобряване на качеството на въздуха за периода 2021 - 2025 г., а облаците над Смолян все са си там и зимата мирише на дим.

Засега общината не е обявила обществени поръчки за демонтаж на старите уреди, доставка, монтаж и гаранционна поддръжка на новите уреди. От там обясниха, че се чака становище от Агенцията за обществени поръчки и очакваната дата за сключване на договор с избрани изпълнители е краят на месец ноември 2021 г., при условие че няма обжалване на процедурата. Това обаче е нереалистично бързо - значи, че за около два месеца ще се съберат и разгледат офертите. Обичайно само срокът за подаване на оферти е месец, така че може би договор няма да има толкова бързо. "Реалното изпълнение на проекта, т.е. подмяната на отоплителните уреди, се предвижда да започне в края на 2021 г. и да продължи през 2022 г.", оптимистично прогнозират от общинската администрация.

От там обаче подчертават, че по същата процедура по ОПОС има одобрени още шест общини и нито една от тях не е започнала да подменя уредите си засега, така че намекват, че не закъсняват.

Частната алтернатива

Иначе в борбата срещу пушещите комини има и други инструменти. През 2018 г. е имало планове за газификация на Смолян. От общината обясниха, че общинският съвет е дал възможност на две дружества да газифицират домакинства.

"Към момента газопреносна мрежа се изгражда от дружеството "Райков комерс" поетапно. В последните години този процес върви ритмично и дружеството има доста нови абонати и изградена нова инфраструктура в уличната мрежа на града. Това е частна инвестиция в строго регламентиран сектор, където община Смолян следи единствено за спазване нормите на Закона за устройство на територията и приложимата нормативна база и не може да отговаря за обеми, срокове и ангажименти, които са в прерогативите на частния инвеститор", казаха от местната администрация. Надеждата е, че общинският проект заедно с частната инициатива постепенно може да даде глътка въздух за смолянските граждани.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 1
    • + 1

    Рязко ограничаваме трафика, спираме производства без поддържани филтри на комините си и забраняваме отопление с твърдо гориво и получаваме алпийски чист въздух. Кой ще направи тези предложения норми?

    Нередност?
  • 3
    telqk avatar :-P
    telqk

    Сега ли са забелязали че е мръсен или винаги си е бил такъв но сега е момента?

    Нередност?
  • 4
    avalanche avatar :-(
    avalanche

    Така става като се използват само възобновяеми източници за отопление

    Нередност?
Нов коментар