🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Николай Младенов се появи в Pandora, капитанът на Vera Su ще бъде арестуван

И още: Северна Македония се съгласи с Румен Радев, смъртността от COVID-19 продължава да е висока

Министерство на отбраната
Министерство на отбраната
Министерство на отбраната    ©  Министерство на отбраната
Министерство на отбраната    ©  Министерство на отбраната
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Утре сутрин протестите на пътните строители трябва отново да ескалират пред Министерството на регионалното развитие. В резултат на третия поред протест министърът Виолета Комитова реши да събере собствениците на всички фирми на среща, за да търсят изход от ситуацията. А тя е доста незаобиколима: АПИ няма бюджет, тъй като е оставена на огромен дефицит от миналото правителство, фирмите претендират за свършена работа, която трябва да бъде разплатена, а финансовото министерство надали ще иска да прехвърля допълнителни пари в края на годината при вече очакван бюджетен дефицит.

Комитова не е единственият политик с проблеми, както ще прочетете по-надолу.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Вторият български политик със сметка в "Пандора" е Николай Младенов

Името на бившия външен министър от първия мандат на ГЕРБ и бивш пратеник на ООН в Близкия изток изплува изненадващо в разследването, оповестено от българския партньор на международния журналистически консорциум - bird.bg. Според документите Младенов е собственик на Afron Enterprises Ltd., регистрирана на Сейшелите на 9 август 2013 г. По това време Младенов вече не е външен министър, но е специален пратеник на ООН в Ирак.

Защо е интересно? Николай Младенов е може би най-успешният политик от всички кабинети на Бойко Борисов. След като напусна българската политика, Младенов скочи нагоре към специален пратеник на ООН - сложен пост, който изисква подкрепа от Съвета за сигурност и беше признание за действията му като външен министър, когато България беше силно ангажирана с Арабската пролет. Последвалото му назначение пак като пратеник за Близкия изток беше още по-висока стъпка в кариерата. По лични причини и за изненада на всички Младенов се отказа сам да продължи кариерата си в ООН и се оттегли миналата година.

Има ли проблем? По думите на самия Младенов - не. Пред bird.bg той заявява, че е имал намерение да започне консултантска дейност, заради което е регистрирал фирмата, но след това е поел поста в ООН и тя е останала без дейност. "Никога не е работила и не е имала финансови потоци", заявява самият той пред bird.bg Това не може да бъде потвърдено независимо, но според изданието Младенов не е декларирал фирмата си пред ООН. Другият смущаващ факт е, че датата на подписания от него договор е 9 август - няколко дни след като вече е обявен за пратеник на ООН.

Арестувани са чужди граждани, работили в "Арсенал"

Според прокуратурата тримата арестувани са семейство - 60-годишен руснак, съпругата му от Литва и синът им. Акцията срещу тях е започнала със сигнал преди няколко дни за липсващи документи и изделия в частното оръжейно дружество. Не става ясно какви точно са били изделията, но се уточнява, че към тях има чуждестранен интерес. Самите чужденци, които са били на "ръководни позиции", са били задържани на гръцката граница и са върнати в Казанлък.

Цитат на деня

"С включването на българите в конституцията на държавата, България се отказва от “един народ, две държави."

Министърът на външните работи на С. Македония Буяр Османи

в отговор на искането на президента Румен Радев съседната държава да включи население, самоопределящо се като българско, в конституцията и в преброяването

Снимка на деня

Скобите, поставяни в центъра на София при незаплатено паркиране, могат вече да се освобождават дистанционно. През приложението Sofia Plus може да получавате съобщение, че на колата ви има скоба и да платите, без да се налага да чакате до автомобила. Така ще се минимизира както времето за чакане, така и контактите между ЦГМ и водачите, които доста често не са миролюбиви.

Още новини от деня

Ще бъдат арестувани капитанът и вторият пом.-капитан на Vera Su

Това съобщиха от Районна прокуратура - Добрич, където се води досъдебното разследване на причините за засядането на турския кораб на българския бряг. Всички моряци на кораба бяха извадени вчера при тежко време на брега и понастоящем са настанени в общинския хотел в Каварна, който не работи от 2 години насам заради дългове.

Уникредит Булбанк ревизира надолу прогнозата си за ръста на БВП

Провалът на ваксинационната кампания и резкият спад в публичните инвестиции доведоха до негативна ревизия на прогнозата ни за ръста на икономиката, посочват анализаторите от Уникредит Булбанк в последната си икономическа прогноза. Новите им очаквания са за ръст на БВП от 4.1% през 2021 г. (4.4% преди това) и 3.9% през 2022 г. (от 4.1%). От банката посочват, че очакват икономиката да се върне на предкризисните си нива през първото тримесечие на следващата година, а пазарът на труда - едва пред 2023 г. Анализаторите уточняват, че очакват спрените от служебния кабинет големи инвестиционни проекти, както и забавеното внасяне на Плана за възстановяване в Брюксел да доведат до по-нисък ръст на инвестициите в икономиката през тази и следващата година.

Смъртността от COVID-19 продължава да е висока

Само за първите 6 дни на октомври са починали повече хора - 529, отколкото през целия октомври на 2020 г. - 441, посочва математикът проф. Николай Витанов. България остава в челните позиции на света по висока смъртност от болестта, като до момента починали от болестта са над 21 хил. души.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев каза днес, че не се планира промяна във въведените мерки, но контролът трябва да бъде засилен. Той припомни, че указанията на просветното министерство към училищата са "с пожелателен характер" и според него е време здравното министерство да наложи задължително носене на маски в училищата от преподавателите и учениците над началния курс.

22 плана за възстановяване вече са одобрени, България и Нидерландия не са подали

Забавените планове за възстановяване и устойчивост влязоха в пленарния дебат на Европейския парламент вчера. Европейският комисар за икономика Паоло Джентилони обяви, че 22 от 25 подадени плана вече са одобрени, 3 все още се оценяват - тези на Полша, Унгария и Швеция. На този етап той не да даде повече информация за причината за забавените оценки, но напомни, че за получаване на достъп до финансирането всяка от страните трябва се ангажира с нужните реформи.

Плановете на България и Нидерландия все още не са предадени на ЕК.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал