К: България | Строители искат оставка на Комитова; въглищните централи затварят най-рано през 2038 г.

И още: Нов директор на НДК; София няма да затяга мерките срещу ковид; Прокуратурата ще проверява "Автомагистрали"

   ©  Юлия Лазарова
Протест на строителни фирми затвори преди обяд центъра на София между сградите на Министерския съвет и президентството. От пътната камара заплашиха, че недоволството им ще стане ежедневно и ще продължи, докато държавата не им изплати 900 млн. лв.

Днес беше официално обявено знайното от седмици: че най-вероятната причина за засядане на кораба Vera Su в Черно море e заспал екипаж. Освен това от Националната следствена служба обявиха още, че има съмнения за манипулиране на уреди, унищожена документация и записи на камери от кораба.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Войната между пътни строители и регионалния министър Комитова продължава

След като не успяха да постигнат никакво споразумение за плащания миналата седмица, пътната камара, подкрепена от строителната камара, обяви, че вече не иска да разговаря с министъра на регионалното развитие Виолета Комитова, и директно призова за нейната оставка. В писмо до служебния премиер Стефан Янев строителите искат той да се ангажира с проблема. За първи път в писмото на строителите те заявяват в прав текст, че искат да им бъдат платени парите, обещани от кабинета "Борисов", независимо че става дума за наддоговаряне със стотици милиони над бюджета на АПИ. "Изконен дълг" на Комитова е да осигури заедно с кабинета тези пари, заявяват строителите в писмото.

От своя страна МРРБ не отстъпва и обяви, че започва детайлна проверка на договорите, по които са гарантирани плащания от миналото управление. Пътните фирми пък заплашиха държавата със съд.

Защо е важно?

Пътното строителство е секторът в икономиката, най-плътно завоюван от ГЕРБ, които по време на 11-годишното си управление прокараха огромна част от държавните и европейските средства оттам. Публична тайна, за която "Капитал" е писал многократно, е, че механизмът за подкрепа на "любими фирми" беше през дългосрочните рамкови договори за пътно поддържане в 28 области. Само по един от тях - този за Пловдивска област, наддоговарянето за една от компаниите е огромно: при 28 млн. лв. прогнозна стойност "Европейски пътища" вече има над 150 млн. лв. възложени за цялостни ремонти.

Сегашният опит на министерството да "разчупи" този модел, както и порочния модел на огромни аванси срещу договори за доставки, естествено среща съпротивата на сектора, който е свикнал да работи така.

Какъв е залогът?

Пътните строители заплашват да спрат всички дейности - не само ремонтните, а вероятно и поддържането и снегопочистването точно в началото на сезона. МРРБ и служебният кабинет трябва да решат дали са склонни да рискуват това, или ще се разберат за някаква форма на разплащане. С актуализацията на бюджета за тази година бяха заложени 222 млн. лв., за да се разплатят фактурираните по тези договори суми. Общата им стойност според Министерството на финансите е 1.3 млрд. лв.

България предлага да затвори въглищните си централи най-рано през 2038 г.

Българското правителство ще запише датата 2038 г. за затваряне на въглищния си комплекс "Марица-изток", но страната още преговаря с Брюксел за 2040 г. Това съобщи служебният премиер Стефан Янев на годишната среща на правителството и бизнеса, организирана от "Капитал". Според него финалната дата ще е ясна до края на седмицата. Тя е важна, за да бъде одобрен Планът за възстановяване, по който България очаква над 12 млрд. лв. Премиерът каза още, че е възложил на работна група да изследва бъдещето на ядрената енергетика като "един от ключовите фактори, които да гарантират предвидимост и устойчивост на енергийната система". Когато тази група приключи с анализа, ще го дадем на новия парламент като енергийна стратегия, допълни Янев.

НДК е с ново ръководство, но с директор, познат от миналото

Пени Раева, която беше дясната ръка на дългогодишния шеф на Националния дворец на културата Христо Друмев, е новият изпълнителен директор на дружеството, стана ясно от съобщение на Министерството на културата. Раева вече е била изпълнителен директор на НДК - между 2013 г. и 2014 г., по времето на кабинета "Орешарски". В новия съвет на директорите влизат още Росица Велкова от Министерството на финансите и Елена Карапаунова от Министерството на икономиката. Предишното ръководство на НДК изненадващо подаде оставка през август. Служебният министър на културата Минеков заяви, че дружеството е в тежко финансово състояние и че до 1 януари тази година загубите на НДК възлизат на 86.5 млн. лв., което било повече от целия бюджет на Министерството на културата. Ведомството започна одит на институцията, но резултатите от него все още не са публични.

Снимка на деня

Бербатов срещу Михайлов за президент на футболния съюз

Утре, 12 октомври, ще стане ясно дали Димитър Бербатов ще успее да се пребори и да застане начело на Българския футболен съюз (БФС). Най-сериозният му опонент е досегашният дългогодишен ръководител на структурата Борислав Михайлов, към който има сериозни критики, но има подкрепата на много от клубовете.

Още новини от деня

София няма да затяга антиковид мерките

За момента не се предвижда затягане на мерките срещу разпространението на ковид-19 в София. Това реши столичният оперативен щаб. От неделя София влезе в тъмночервената зона на разпространение на вируса, като заболеваемостта в столицата е 508 на 100 хил. души. В тъмночервената зона вече са осем области от страната, като в част от тях учениците от големите класове вече минаха на дистанционно обучение.

Прокуратурата обяви, че проверява ремонта на язовирите, инхаус процедурите, "Автомагистрали" ЕАД

От 12 май до 1 октомври служебните министри от двата последователни кабинета са изпратили до прокуратурата общо 20 сигнала с данни за престъпления, голяма част от които все още се проверяват. Това се казва в прессъобщение на прокуратурата, в което се прави преглед на свършеното по тези сигнали. Сред изброените действия е досъдебно производство, образувано в Софийската градска прокуратура по сигнал на министъра на икономиката на безстопанственост при ремонта на 414 язовира, проверка на 14 договора за поддръжка и ремонт на републикански пътища, сключени с инхаус процедура, проверки на няколко сигнала от здравния министър, сред които и този за детската болница, и др. Извън това СГП се е самосезирала за дейността на "Автомагистрали" ЕАД, като основание намерила в медийни публикации, в които пък ставало въпрос за данни от одит на Сметната палата. Разследването е възложено на националното следствие, получен е огромен обем материали и ще бъдат разпитани над 800 свидетели.

Изтича крайният срок за регистрация на депутатските листи

Утре (12 октомври) изтича крайният срок за регистрация на депутатските листи на партиите и коалициите за участие в парламентарните избори, както и кандидатите за президент и вицепрезидент, които ще участват във вота за държавен глава на 14 ноември. След това участващите във вота формации ще имат два дни, в които могат да правят промени в листите си, ако има проблем с регистрацията на даден кандидат или ако даден кандидат се е отказал от участие във вота. На 13 октомври в ЦИК ще се тегли жребият с поредните номера за участието на формациите в парламентарните и президентските избори, а на 15 октомври официално ще започне предизборната кампания за двата вота.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    Браво на Виолета Комитова!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал