🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

За магистралите и хората

Най-лошият изход би бил катастрофата на "Струма" да последва съдбата на тази в Своге

Поддръжката на пътищата е също толкова важна колкото и самото им строителство.
Поддръжката на пътищата е също толкова важна колкото и самото им строителство.
Поддръжката на пътищата е също толкова важна колкото и самото им строителство.    ©  Tsvetelina Belutova
Поддръжката на пътищата е също толкова важна колкото и самото им строителство.    ©  Tsvetelina Belutova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Портфейл и отговорност най-лесно се губят в тълпата. Този златен принцип работи в България от много, много години, но никъде по-добре от поддръжката на пътища. Твърде рано е, разбира се, да вадим заключения какво е станало в онази съдбовна нощ на магистрала "Струма", в която 46 души загубиха живота си.

Но ако веднъж завинаги искаме да спрем с културата на безотговорност, тази трагедия е добър момент.

Само преди три години, които сега изглеждат като цяла вечност, друг един автобус падна в пропаст. 20 души загубиха живота си. Оказа се, че множество институции не комуникират добре помежду си - не беше ясно кой бил поставил мантинелата, кой отговарял за контрола над пътния ремонт, защо няма знаци или ако ги има, са неправилно поставени. Говореше се за некачествен асфалт, изследван в лаборатории, свързани със строителни фирми. Прокуратурата се втурна да проверява, заплаши с обвинения шефове на АПИ, строители, надзорници, контролни органи...

В крайна сметка 3 години по-късно единственият резултат от всичко е, че трима министри загубиха постовете си, за да ги заменят с други.

Тези "черни дупки" на колективната ни памет, в които пропадат цели епохи и трагедии, които поглъщат отговорността и я "изпират" от другата страна, трябва да бъдат затворени.

Затова най-доброто, което може да произлезе от огнената трагедия на "Струма", е всичко, до последното болтче, да бъде разследвано. Това няма да е просто демонстрация на загриженост и добросъседство (въпреки че точно в момента имаме ужасна нужда от такива жестове към Северна Македония). Това ще е доказателство, че най-накрая на тази територия законът е повече от просто красива дума.

Все още няма коментари
Нов коментар