Емил Джахов, Уникредит Булбанк: Имаме 40% ръст в кредитирането на ВЕИ проекти

Добре е 30 - 50% от енергията на дадена централа да е договорена с PPAs, казва още старши мениджърът "Финансови услуги" в банката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green
Гост в новия епизод на видеокаста Капитал Green e Емил Джахов. Той има дългогодишен опит в Уникредит Булбанк в областта на кредитиране, изграждане на партньорски взаимоотношения с трети страни, а в момента е старши мениджър "Финансови услуги" в Уникредит Булбанк и отговаря за кредитни продукти на малки фирми и физически лица, разработване на новости и подобряване на съществуващи процеси и характеристики на продуктите. Участвал е в разработването и интегрирането на редица ключови проекти като внедряване на дистанционен модел на консултация в страни от групата на Unicredit, създаване на модерния облик на филиалите и на Международния център на Уникредит Булбанк, както и автоматизиране на процеси и системи за подобряване на крайния продукт за клиента и служителите в банката.

С него разговаряме за това какви са възможностите за финансиране на различни ВЕИ проекти, какво трябва да знае и следи бизнеса, как се променя пазара и условията и какъв ще е ефектът на ESG върху сектора и компаниите.

Ако искам да си направя собствен соларен парк за фирмата, как банката може да ми помогне?

На първо място, като финансираща институция трябва да оценим дали проектът е жизнеспособен, дали има възвръщаемост в него. Тоест дали е добре структуриран и планиран. И респективно дали клиентът има опит в дадената сфера.

Ако някой си представя, че може да загради една нива в полето и да поиска от банката да го финансира, като си прави сметката, че за няколко години ще си изплати кредита и ще печели - реалността не е точно такава. Всеки проект има своите рискове и банката като отговорна институция прави оценка на тези рискове. Все пак тук става дума за проекти, които ще работят години наред и трябва да се вземат предвид много фактори.

Хората трябва да са спокойни, че в която и банка да отидат, ще получат професионална консултация и оценка, тъй като секторът е добре регулиран и всички спазват стандарти.

Какъв е интересът към финансирането на такива проекти?

При всички случаи трябва да разделим проектите на два основни типа - такива за продажба на електроенергия и такива за собствени нужди. Първоначалният интерес през миналата година беше основно към централи за продажба на електроенергия на пазара. И това беше нормално предвид високите борсови цени на тока.

Сега, особено сред малкия и средния бизнес, е обратното и интересът е повече към проекти за собствени нужди. Те идват от предприемачи, които вече имат някакъв бизнес и са решили да вложат време, усилия и ресурси в подобряването му. Задават си въпроса какво мога да направя сега, което дългосрочно да ми намали разходите, да ми осигури допълнителен приход и т.н. От гледната точка на банката това са по-интересните казуси, тъй като може да им помагаме в развитието на бизнеса им.

100% ли се финансират разходите по проекта, или е нужно самоучастие?

Финансираме голямата част от стойността на проекта - до 90%. Но трябва да има и самоучастие, защото отношението е друго.

Все пак зависи и от това за какъв проект става дума. Ако се върна към двете основни категории, когато става дума за собствени нужди, имаме реален бизнес, който вече генерира приходи. При чистата продажба на енергия обикновено имаме проект, от който очакваме да изкарва всички приходи, и то в бъдещето. Това налага и различна оценка на риска, съответно на самоучастието.

Когато става дума за проект за собствени нужди, случвало ли се е банката да откаже финансиране? В тези случаи обикновено бизнес планът е пределно ясен и до голяма степен сигурен.

Ако е имало откази, то мотивът за тях не е бил самият фотосоларен проект, а по-скоро ако предприятието е било губещо, с лоши финансови потоци и т.н.

А как се движи интересът към подобни проекти? Вече има сигнали, че се забавя, най-вече заради въведения от държавата таван на разходите от 200 лв./мВтч, който реално изтрива всички стимули за енергийна ефективност.

Не сте далече от истината. През миналата година наистина имаше голям интерес за финансирането на подобни проекти. В момента е по-малък.

Но трябва да сме наясно, че може да има различни причини за това. Ние направихме проучване сред клиентите ни за това къде са срещнали най-много трудности при реализирането на проектите си. Всички казват, че в банката им е било най-лесно. И това е нормално. Административната тежест за соларни централи е доста тежка и тромава въпреки подобренията в последните години. Докато на банката са й нужни само няколко дни, за да одобри проекта.

Ако се върна към това дали има стимули, не трябва да се гледа само каква е цената сега, за да се вземе решение за такава инвестиция. Ефектите и ползите тук са дългосрочни и те не са свързани само с цената - осигуряват се сигурност и известна независимост.

Изисквате ли при финансирането на ВЕИ проекти да се наемат и конкретни, примерно лицензирани, компании за инсталацията и свързването им?

За по-малките проекти нямаме такива изисквания. За по-големи, от порядъка на мегаватове, все пак се гледа и кой е изпълнителят.

Истината е, че има десетки и дори стотици компании за инсталиране на соларни панели и е много трудно да се поддържа регистър на най-добрите. В крайна сметка интересът на инвеститора е да получи качествен проект в срок и на най-добра цена.

А банката оказва ли консултантски услуги за такива проекти?

Пак ще разделя въпроса: за малките проекти - не, но за големите инвестиции Уникредит Булбанк е разпознато име като консултант.

При големите проекти също имаше голям бум през миналата и тази година, но като че ли не се очакват много нови инвестиции през следващите години. Какво е вашето наблюдение?

С всяко нещо има инерция. Ако говорим само за клиенти на банката, ръстът спрямо миналата години е 40%. Кредитирали сме проекти за 160 млн. евро. Грубо това са около 300 мВт.

Но това, което виждам, е, че ограничението идва от запълване на капацитета на мрежата. И проблемът не е, че няма желаещи да инвестират в такива проекти, а че просто няма къде да ги свържат към мрежата.

Имате ли запитване за вятърни проекти в банката?

За малък бизнес - не. За по-големи проекти предполагам, че има, но не съм запознат с детайлите. Процедурите там са по-сложни, но потенциалът е огромен.

А когато става дума за големи соларни или вятърни паркове за десетки или стотици милиони, обикновено се изисква да има сключен договор за изкупуване на енергията - т.нар. PPAs, за да се гарантират поне отчасти финансовите потоци. Банката участва ли в конструирането на такива споразумения?

Участваме косвено - доколкото сделката е компонентна и включва обезпечения, финансови потоци и т.н. Нямаме обаче категорично изискване до каква степен от очакваното производство да бъде подсигурено с дългосрочни договори. С високите цени от миналата година инвеститорите търсеха минимума като дял на PPA, но сега все повече се разбира, че е добре да има сигурност. Става дума за това да имаш гарантирана цена за 30 - 40 - 50% от енергията.

Финансирали ли сте проекти за батерии за съхранение на енергия?

Има, но все още са малко. Обратната връзка от компаниите, които проектират и инсталират такива системи, е, че все още е по-добре да се изчака цените да станат още по-добри. Тенденцията от последните години е за спад с 15-18% годишно. Което означава, че след още няколко години това вече ще е напълно конкурентна технология.

Какви са условията за финансиране на ВЕИ проекти на домакинствата? Има ли някаква програма в тази посока?

Програма не, но възможности за финансиране - да. Защото като се каже програма, обикновено се имат предвид някакви стимули за домакинства, като например мярката по плана за възстановяване, която дава финансиране за соларни панели за производство на ток и топла вода. Но тя не се предлага през банките. Домакинствата, които са кандидатствали по тези мерки и имат нужда от финансиране, или такива, които просто искат да подобрят енергийната си ефективност, могат да се обърнат към нас. Условията са много добри, тъй като и ние като група с ESG стратегия се стремим все повече да финансираме такива проекти.

А какво прави самата Уникредит Булбанк в посока зелена енергия и ESG?

Цялата група си е поставила много амбициозни цели. В следващите една-две години всеки офис, където е възможно, ще се сдобие с фотоволтаици. За другите ще сключим договори за доставка на зелена енергия. Конвертираме автопарка си. До 2030 г., което е след само шест години, трябва да сме въглеродно неутрални. Спрямо 2017 г. вече сме намалели наполовина въглеродния си отпечатък. За това е спомогнало най-вече електронното банкиране и намаляването на хартията, която сега се разпечатва за всеки продукт.

За ESG се говори много, но повечето предприемачи, средни и малки фирми все още не му обръщат внимание. Именно през банките обаче може много скоро те ще разберат защо това е важно, тъй като се очаква финансовите институции да започнат да изискват определени ESG стандарти при отпускането на кредити например.

Все още не ясно кое кога ще стане изискване, но със сигурност банките ще започнат да прилагат съответните стандарти в момента, в който станат задължителни. От следващата година големият бизнес трябва да започне да докладва дейността си според европейски стандарти за отчитане на устойчивост (ESRS), но това косвено ще се отрази и на по-малките, тъй като те работят заедно.

Очаквате ли в бъдеще ESG да има тежест и при жилищното кредитиране? Ако например сградата не е изпълнена според съвременните стандарти и строителят има нисък или никакъв ESG рейтинг, да бъде по-трудно финансирането.

Това реално се отразява и към днешна дата - условията за финансиране са по-добри, ако сградата отговаря на определени критерии за енергийна ефективност. Това важи както при покупката на такива имоти, така и при инвестирането от страна на строителите.