Подкаст с Меглена Русенова: Хората скоро ще усетят предимствата на новата енергетика

Промяната в енергийния сектор е неизбежна, защото пазарът търси новите технологии и конкурентните цени, казва още председателя на Българската фотоволтаична асоциация.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

Гост в новия епизод на Капитал Green е Меглена Русенова, председател на Българската фотоволтаична асоциация. С нея разговаряме за предизвикателствата във ВЕИ сектора след соларния бум през последните години, за пазара на електроенергия и балансирането на системата.

През януари, най-студения месец, България се оказа нетен вносител на електроенергия. При това с много. ТЕЦ-овете не работеха дори когато се очакваше да има нужда от тях. Очевидно ситуацията е съвсем различна и далече извън рамките на прогнозите в стратегиите.

Според Меглена Русенова именно януари задава тенденциите, които предстои да се разгърнат през тази и следващите години. "Виждаме трансформацията в енергийния сектор пред очите си. Българската енергетика вече до голяма степен е сравнима с енергийния микс на западните държави", казва още тя.

През последните три години има буквално утрояване на ВЕИ мощностите. Освен това през лятото на тази година ще се усети и най-пълно ефектът от големите соларни инсталации за собствени нужди, което ще доведе до намаляване на общото потребление на ток.

Колкото до въпроса с пренасищането със соларни мощности и рискът от ниски цени при голямото предлагане, Русенова казва, че проблемът не е само български, а общоевропейски. Решението е свързано с това как се управляват инвестициите в мрежите, така че да може да се отговори на нарастващите ВЕИ мощности. "Нужни са умни мрежи и голяма свързаност, които да позволят балансиране на регионално ниво", казва още Русенова.

Едно от тесните места в общата мрежа е свързаността от Унгария към Западна Европа, която все още не позволява пренос на големи физически потоци.

Иначе най-ключовият момент тази година е 1 юли, когато ще се случи формалното либерализиране на пазара на ток за битовите потребители. Според Рисенова, ако цените останат на очакваните ниски нива при тази промяна, дори няма да е нужно държавата да компенсира потребителите, тъй като реално борсовата енергия ще е по-евтина.

"Убедена съм, че с либерализация на пазара битовите потребители ще могат да се възползват от предимствата на новата енергетика. Защото в момента, стоейки на една регулирана цена, която е и по-висока, те нямат право на избор. Очаквам да се случи нещо, което преди 20 години преживяхме с конкуренцията при мобилните оператори", казва още председателят на фотоволтаичната асоциация и допълва: "Ако можеш да управляваш финансите си през телефона, защо да не можеш да прави това и с енергийното си потребление или да си смениш доставчика на ток?

И още:

  • Защо внасяме електроенергия от Гърция дори през зимата
  • Ще има ли пак отрицателни цени и въобще как да се балансира системата
  • Как соларните централи вече могат да предлагат услуги по балансиране
  • Защо дългосрочните договори за изкупуване на енергия са важни както за производителите, така и за потребителите
  • Търговете за ВЕИ с батерии по Плана за възстановяване.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qmi01642051 avatar :-|
    qmi01642051

    Само на мафията са нужни нови ядрени мощности. Гарантираната загуба на десетки милиарди левове, е доходоносен бизнес за мафията. Всякакво разширение на съществуващите ядрени мощности е гарантирана загуба за българите и перфектна печалба за американците. Само те като доставчик на реактори, ще имат ползи.

    Защо няма обществено обсъждане на този толкова голям проект? Кой и защо го е страх от гласа на хората? Проектите В САЩ за нови ядрени реактори са финансова катастрофа. Затова и държавата иска сама да финансира проекта, с безкрайни заеми. Защото няма луд частен инвеститор, който да инвестира в 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ Козлодуй!

    Нередност?
Нов коментар