🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инвестираме в енергоефективни материали, съоръжения, превозни средства, ВЕИ

Владимир Доков, изпълнителен директор на "Евро Геймс Технолоджи"

Владимир Доков, изпълнителен директор на "Евро Геймс Технолоджи"
Владимир Доков, изпълнителен директор на "Евро Геймс Технолоджи"
Владимир Доков, изпълнителен директор на "Евро Геймс Технолоджи"
Владимир Доков, изпълнителен директор на "Евро Геймс Технолоджи"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как е адаптиран производственият процес на компанията във фабриката край Перник, за да може да отговаря на нисковъглеродните изисквания? Какви нови производствени технологии използвате?

Производственият процес в нашата фабрика край Перник се извършва в сгради, изградени и реконструирани изцяло с материали, отговарящи на всички съвременни изисквания за енергийна ефективност. Системите за отопление и охлаждане се захранват с природен газ.

Съоръженията за почистване, заваряване, боядисване и други са роботизирани във висока степен и са от най-висок клас съгласно последните нормативи за енергоспестяване. Същите норми се спазват и при осъществяването на всички технологични процеси.

Основната част от материалите, които влагаме в производството, се доставят от западноевропейски производители на нисковъглеродна стомана, или така наречената зелена стомана, при манифактурирането на която се отделят в пъти по-ниски въглеродни емисии в сравнение със стандартната.

Също така отново, за да намалим въглеродния отпечатък, рециклираме остатъчните материали.

Стремим се да следваме екологичните изисквания и по отношение на автопарка на фабриката. Ето защо залагаме предимно на хибридни автомобили, а подемната техника използва пропан-бутан. Целта ни е емисиите на ПГ (парникови газове) да бъдат сведени до минимум.

Идеята за използването на фотоволтаици също не ни е чужда. Нещо повече дори - в момента сме в процес на подготовка за изграждане на фотоволтаична електроцентрала с планирана мощност 360 кВт, която да обезпечи нуждите на производството в Перник.

Разкажете ни повече за инвестициите, които планирате да направите в соларни мощности и батерии.

- Инвестицията във възобновяеми енергийни източници е задължително условие за намаляване на емисиите на парникови газове и за редуциране на неблагоприятното им влияние върху климата на планетата. Това е и съществена част от политиката за корпоративна социална отговорност на EGT.

В резултат на това работим по проекти за две фотоволтаични централи за нашите фабрики, които понастоящем са в различен етап на изпълнение.

Едната е тази, която се изгражда в EGT Steel Production - нашата производствена база в Перник. Другата фотоволтаична централа ще бъде построена на територията на Производствена, логистична и сервизна база "Военна рампа" в София. Планира се да бъде разположена на покривно пространство с площ 5000 кв.м, а мощността й да е 800 кВт.

Какви горива и какви източници на електроенергия са използвани в производството на компанията?

- Ние в "Евро Геймс Технолоджи" не използваме твърди горива като кокс, въглища и торф за производството на нашите продукти.

Вместо това поставяме акцент върху употребата на течни горива. Както споменах, пропан-бутанът осигурява непрестанната работа на подемната техника. Благодарение на това имаме много добри резултати по отношение на въглеродния отпечатък от ежедневната ни дейност, който е сведен до много ниски нива.

Що се отнася до електроенергията, към настоящия момент EGT използва такава, която е доставяна от електроразпределителни дружества. Тя представлява микс от атомна енергия и произвеждана от водни, както и от вятърни централи.

Кое е най-трудното перо за анализ при емисиите на компанията? Как компанията измерва своя принос за опазване на околната среда?

- Определено най-трудното перо за изчисление на въглеродните емисии засяга тези емисии, които се отделят при извършването на тежкотоварния транспорт, като в това число включвам и въздушния. Това се дължи преди всичко на факта, че върху този транспорт оказват влияние множество фактори - икономически, геополитически, климатични и други. За да се справим с това предизвикателство, ние непрестанно правим различни подобрения, за да намалим максимално риска от отделяне на парникови газове. Смятам, че усилията ни се възнаграждават с добри резултати.

Много важна роля за успешното решаване на въпросите, свързани с опазването на околната среда, играе дигитализацията, която все повече намира приложение в различни аспекти на бизнеса. Дигитализацията на логистичните процеси има позитивен ефект върху подобряването на ефективността и редуцирането на въглеродните емисии в атмосферата. Благодарение на дигиталните технологии ние успяваме да оптимизираме в значителна степен режима на транспортна организация, като драстично се намалява броят на т.нар. празни курсове.

EGT ежегодно прави детайлен анализ на излъчените въглеродни емисии и залага планове за тяхното намаляване. Те съдържат намерения за по-нататъшни и още по-сериозни инвестиции в енергоефективни материали, съоръжения, превозни средства, както и във възобновяеми енергийни източници.