Подкаст с Маргита Колчева, Yettel: Старите gsm-и и лаптопи все още не се възприемат за отпадък

25 круизни кораба е обемът на електрониката, която се изхвърля всяка година. За България размерът е колкото храм-паметника "Александър Невски"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал Green

Още подкасти Капитал Green

„Капитал Green“ е месечен видео подкаст за устойчив бизнес, чиста енергия, зелени политики и климатични промени, в който водещият Ивайло Станчев разговаря с експерти, предприемачи, граждански активисти

  • SoundCloud на Капитал Green
  • Spotify на Капитал Green
  • iTunes на Капитал Green
  • Storytel Podcasts на Капитал Green
  • YouTube на Капитал Green
  • RSS Feed на Капитал Green

Гост в новия епизод на Капитал Green e Маргита Колчева - старши съветник устойчиво развитие в Yettel и ръководител на инициативите E-waste. С нея разговаряме за невидимите електронни отпадъци, които хората трупат в домовете си, и какво може да се направи с тях, защо е важно старите електроуреди да се рециклират и как може да се случи това.

Все още не приемаме електронните отпадъци като отпадъци. За нас те си остават нещо ценно. В същото време електрониката, която използваме в ежедневието си, става все повече и повече, а времето на използване не се увеличава - това са продукти, които сменяме сравнително често. Поради което отпадъците се увеличават.

Това казва Маргита Колчева и обяснява, че е изключително трудно да се оцени колко точно е електронният отпадък, тъй като много хора държат в домовете си стари устройства, някои от които и на повече от 20 години. Няма оценки колко точно са те.

Все пак според Колчева, ако се вземат предвид пуснатите на пазара нови устройства, може да се каже, че около половината биват рециклирани. Но има огромна разлика за различните страни. България например е шампион със 105% рециклирани устройства.

Причината е, че българите връщат за рециклиране много стари устройства, които не са били закупени в последните три години, за който период се взима базата на пуснатите нови устройства.

Българите все още пазят телефони на над 10 години, които нямат реална стойност и в повечето случаи дори не работят, но тъй като навремето са били вложени значителни средства в тях, има усещане, че те са нещо скъпо.

В същото време в електрониката има много ценни метали, които лесно могат да бъдат рециклирани и оползотворени отново. Точно затова е важно да има системи за разделно събиране и рециклиране. Което повдига въпроса къде и как може да се предадат за рециклиране такива устройства - отговорът ще чуете в подкаста.

И още:

  • Какви са моделите за изкупуване на електроника
  • Как и къде се случва рециклирането