🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще има ли пречки за новите печки?

С всяка сменена печка на дърва и въглища се отделят с 22 килограма по-малко вредни емисии

Много хора в градовете все още се отопляват с дърва и въглища
Много хора в градовете все още се отопляват с дърва и въглища
Много хора в градовете все още се отопляват с дърва и въглища    ©  Цветелина Белутова
Много хора в градовете все още се отопляват с дърва и въглища    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Програмата за безплатно замяна на отоплителните уреди на дърва и въглища с по-екологични тръгна трудно и с куп проблеми
  • Към момента 16 500 домакинства в страната са подменили старите печки, но само в София има нужда от 32 хил.
  • Новият бюджет за целта е 610 млн. лв. и местните власти вече се подготвят за тях

Програмата за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови алтернативни начини на отопление премина през етап на пълна дезинформация, тонове документация, забавени процедури по обществени поръчки, пропуснати сезони, в които да дишаме малко по-чист въздух. Тя започна по програма "Околна среда 2014 - 2020" и ще продължи и през периода 2021 - 2027 г. с 610 млн. лева бюджет.

Към момента над 16 500 домакинства в страната са подменили старите печки на дърва и въглища с нови уреди, щадящи околната среда - основно климатици с висок енергиен клас. Но само в София например е необходимо да бъдат подменени над 32 000 стари печки, което показва, че още сме в началото на този важен процес. Фините прахови частици от дима на печките са причина за заболявания на дихателните пътища и преждевременна смърт на над 12 000 български граждани според доклад на Европейската агенция по околна среда.

Всъщност всяка печка отделя 22 кг вредни емисии на година, които могат да бъдат спестени. В София например от общината уверяват, че има подобряване на качеството на въздуха в населените места с нови уреди.

Нови 610 млн. лева за 85 000 домакинства

Все още масово хората дори в София се отопляват на дърва и на въглища, отчитат и районните кметове. Процедурата за подмяна на отоплителните уреди в началото тръгна плахо, но вече все повече хора знаят за нея и са убедени, че никой не иска да вземе дома им, каквито бяха първоначалните страхове, споделят от общините.

Новото тази година е, че процедурата за над 610 млн. лева е директно към 21 от най-замърсените общини в страната. Това са Асеновград, Благоевград, Перник, Столична, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен. Те са избрани на база данни от измервателните станции за фини прахови частици, които обаче невинаги са поставени на най-замърсените места в общините - ако уредът измерва в центъра на града, където няма замърсяване с фини прахови частици от горенето на дърва и въглища, ще отчете, че въздухът е чист. Габрово пък например не попада в програмата, макар че след спирането на ТЕЦ-а масово домакинствата минават на дърва, коментират от общината.

Иначе през новия програмен период 2021 - 2027 г. ще има възможност 85 хиляди домакинства, които се отопляват на дърва и въглища в 21 от най-замърсените общини, да получат безвъзмездно нови екологични и енергийно ефективни уреди - по-конкретно климатици от висок клас (термопомпи "въздух - въздух"). В момента Министерството на околната среда оценява проектите на общините, но се очаква всички да бъдат одобрени. Затова някои от градовете вече предприемат стъпки, за да придвижат бързо процедурата, така че да няма забавяне, както през изминалия период, когато се пропусна цял отоплителен сезон заради протакане на обществените поръчки и избор на фирми доставчици на уредите. От одобрението на проекта до избор на изпълнители, които да доставят уредите при първата програма в много общини, отне повече от година и половина.

София вече е готова с новите процедури

Столична община проведе предварително обществените поръчки и вече има избрани изпълнители за доставка на печки с пелети и на климатици, за да няма забавяне. Това съобщи Теодора Полимерова, ръководител на проекта и директор на Дирекция "Климат, енергия и въздух" на Столична община при отчета на старата програма в началото на декември. Предстои обаче провеждане на обществената поръчка за демонтаж на старите уреди. От официални отговори на Столична община става ясно, че в момента са назначени комисии за преглед и оценка на получените оферти, предстои тяхното разглеждане, оценка и класиране през първата половина на 2024 г. В отговори до в. "Капитал" от общината информират, че има три сключени договора:

  • Социологическо проучване "Нагласи към промяна на източника на отопление на населението на
  • Столична община" с изпълнител "Галъп интернешънъл Болкан".
  • "Изготвяне на документации за възлагане на обществени поръчки по реда на Закона за обществените поръчки по Програма "Околна среда" 2021 - 2027 г. с изпълнител "Ес Ти Ес партнърс".
  • "Извършване на услуга за подготовка на проектно предложение - дейности, необходими за разработване на проектно предложение по програма "Околна среда" 2021 - 2027 г." - изпълнител "ЕГГС".

По старата програма София имаше забавяне на обществените поръчки, като тази за климатици е обжалвана два пъти и процедурата по избор на изпълнител се забавя с повече от година и половина.

Столицата вероятно ще получи 74 млн. лева на база данните за домакинствата на дърва и въглища в столицата. От 55 хил. печки на дърва и въглища по предварителни данни, след преброяването се оказва, че в столицата има 32 хил. печки на дърва и въглища. Вече са подменени над 10 000 стари уреди с нови и се планира да бъдат подменени още до 10 хил. стари уреда до 2029 г. Така се очаква да бъдат спестени 220 тона емисии.

"От тонове документация за обработка и предаване към Столична община днес вече работим с информационна система, която помага на всички от регистрирането до проследяването на договорите", коментира Теодора Полимерова.

Хората ще могат да си сложат печки на пелети, климатици, термопомпи вода - вода или въздух - вода, ще има и пилотна схема за енергийно бедни семейства с фотоволтаична енергия за собствени нужди. Уреди на газ вече няма да се подпомагат от програмата.

В центъра без дърва и въглища

Подмяната на старите уреди с нови трябва да се случи възможно най-бързо в централните части на София предвид факта, че от 2025 г. се планира да влезе в сила зоната за ниски емисии от отоплението. Мярката на глобяване на хората, които имат печки на дърва и въглища, ще обхване първоначално 9 района в центъра на София. По информация на Столична община става дума за 2849 домакинства.

"Очаква се, когато влиза следващият етап за ограничаване на всички печки на дърва и въглища от 2029 г. вече да сме подменили голяма част от уредите на гражданите, а друга да са ги подменили сами", коментира пред "Капитал" Полимерова.

"Все още голяма част от домакинствата продължават да купуват дърва и въглища и зимните месеци се появява гъст смог над част от селото, но димните газове от печките са намалели", коментира пред "Капитал" кметът на Бистрица Самуил Попов.

Програмата търпи критики, че всъщност финансира и богатите домакинства, като не подпомага бедните ромски семейства. "Тук всъщност е важно да се отбележи, че основно изискване за участие е хората да представят документи за платени данъци", посочи експертът Сийка Терзиева от община Искър. Именно за това изключително много се е повишило плащането на данъци. Друго важно условие е имотът да е собственост на кандидатите, а голяма част от ромските семейства нямат нотариални актове за своите домове и така отпадат от схемата.

"Все още обаче е необходимо да повишаваме информираността на хората за програмата", коментира пред "Капитал" новият заместник-кмет по екология на район Искър Александър Иванов.

"Предвиждаме мащабна разяснителна кампания по време на целия проект, външна техническа помощ с огледи по домове, които да дават информация и помагат на домакинствата. Този път да се спести време всички обществени поръчки бяха пуснати през септември и октомври тази година, само за демонтаж все още няма да бъде пусната, обясни Полимерова.

За първи път се очаква да тръгне и пилотна програма, която ще насърчи използването на възобновяема енергия, водород и други иновативни алтернативи в енергийно бедни домакинства. Но според общината ако едно семейство иска да подмени отоплителния си уред с ВЕИ, трябва да използва програмата на Министерството на енергетиката за тази цел. Срокът за кандидатстване по мярката с ресурс от 80 млн. лева обаче изтече на 10 ноември.

За "Капитал" от Министерство на енергетиката уточниха, че са подадени 2001 заявления. В момента се избира изпълнител, който ще оцени проектните предложения, а се очаква договорите с избраните кандидати да бъдат сключени през април.

Климатиците изместват печките на пелети

Според последните проучвания основните замърсители в столицата са фините прахови частици 10 и 2,5 микрона от битовото отопление. Приносът на битовото отопление към общите емисии прахови частици е съответно 56% и 73% за двата вида, обяснява инж. Румяна Гълъбова, началник отдел "Въздух " в Дирекция "Климат, енергия и въздух" на Столична община.

По програма "Околна среда" в периода 2014 - 2020 София вече получи 44 млн. лева. Към 4 декември са подадени 10 164 заявления. Сключени са 8348 договора и вече са монтирани уреди на 7056 домакинства. В резултат са въведени в експлоатация 13 038 нови екологични отоплителни уреди, от които над 9500 климатици, 3214 уреди на пелети и 301 броя на природен газ, сменени са и над 6000 радиатора. Демонтирани и изведени от експлоатация са общо 7607 стари отоплителни уреда на дърва и въглища. Най-много са подменените уреди в Кремиковци, Панчарево, Нови Искър, Банкя.

Хората са избирали от топловъздушна камина на пелети със или без водна риза, пелетен котел, едно или двуконтурен кондензационен котел, стенен кондензен газов котел с вграден бойлер, подов кондензен газов уред с вграден бойлер, конвектор на природен газ, климатици, радиатори. Програмата предвижда до 3 климатика на домакинство.

Ако първоначално интересът е бил най-голям към печките на пелети, вече е по-голям към климатиците, дори в част от случаите хората са променили желанието си и са поискали да получат климатици, коментират Сийка Терзиева от община Искър. Естествено промяната е била възможна преди монтирането на уредите.

"Най-важното е, че хората се научиха да искат по-малки уреди", обясни за Капитал Терзиева. В началото като знаеха, че подмяната е безплатна, кандидатите са настоявали за най-голямата печка на пелети като мощност или най-големия климатик, въпреки че това не е отговаряло на нуждите им.

Въздухът е малко по-чист през последните години, но за да има реален ефект, трябва печките в целия квартал да се подменят, коментират районните кметове. Това важи и за всички населени места. Предстои да видим ще има ли поне слабо разсейване на дима и пушека.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 6
    ksr281149454 avatar :-|
    Nikoleta Borisova
    • - 1

    Мисля че е крайно време да спрем да развиваме такива големи замърсители като въглищни централи или пък десетки фирми продаващи пелети, дърва, въглища... в 21 век трябва да мислим освен за себе си и за природата, а това сред най-големите й замърсители. Алтернативният вариант е природния газ. Не отделя сажди, мръсотии и не прави такава мизерия като другите горива.

    Нередност?
  • 7
    rwa16640366761142038 avatar :-|
    Naska Georgieva
    • - 1

    Забавени процедури по обществени поръчки и забавена ясна дефиниция на "енергийно беден българин" !! Държавата да вземе мерки и да насърчи масовата газификация, на хората да отпусне компенсации, диверсификацията е факт, цените са приемливи това е решението, ако наистина искаме чист въздух!

    Нередност?
Нов коментар