България загуби арбитраж за 61 млн. евро от ВЕИ инвеститор

Малтийската ACF Renewable Energy осъди страната заради нарушени права при инвестицията в соларния парк "Караджалово" преди десетилетие

Фотоволтаичен парк "Караджалово" беше най-големият в страната до преди няколко години
Фотоволтаичен парк "Караджалово" беше най-големият в страната до преди няколко години
Фотоволтаичен парк "Караджалово" беше най-големият в страната до преди няколко години    ©  Надежда Чипева
Фотоволтаичен парк "Караджалово" беше най-големият в страната до преди няколко години    ©  Надежда Чипева

Трибуналът на Международния център за уреждане на инвестиционните спорове на Световната банка (ICSID) е установил, че България е нарушила Договора за енергийната харта (ДЕХ), и е присъдил над 61 млн. евро плюс лихви и разноски в полза на ищеца - регистрираната в Малта ACF Renewable Energy Limited, която през 2012 г. стана собственик на фотоволтаичния парк край село Караджалово. Това съобщава специализираното издание IAReporter.

Това е първи загубен арбитраж за България, след като срещу страната бяха заведени няколко такива през последното десетилетие, включително от CEZ, EVN и Energo-pro. Делото на EVN беше решено в полза на държавата още през 2019 г.

Какво е решението на съда

Решението на ICSID е постановено на 5 януари 2024 г. от трибунал в състав Бруно Сима (председател), Оскар Гарибалди (назначен от ищеца) и Пиер Майер (назначен от ответника).

"На 20 декември 2019 г. трибуналът издаде решение относно компетентността, като очевидно отхвърли някои от предварителните възражения, повдигнати от ответника. IAReporter разбира, че допълнителни предварителни възражения са били присъединени към съществото на спора, тъй като в решението трибуналът е отказал компетентност по член 21 от ДЕХ по отношение на някои искове, свързани с данъчни мерки. Трибуналът потвърди компетентността си по отношение на други претенции, предявени от инвеститора, и в крайна сметка заключи, че поведението на държавата, оспорено от ACF, представлява нарушение на ДЕХ от страна на България", пише още в публикацията.

Вследствие на това арбитрите осъждат държавата да плати 61.04 млн. евро обезщетение на инвеститора плюс лихва преди и след присъждането на обезщетението в размер на 12-месечния EURIBOR плюс 2%, която да се начислява ежегодно.

България е осъдена също така да възстанови на ACF приблизително 5.5 млн. долара за съдебни разходи и разноски, както и над 480 хил. долара за разходите по арбитража. Компанията бе подпомагана в арбитража от CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang в София, както и от King & Spalding във Вашингтон и Париж. Адвокатите на България пък бяха White&Case Washington D.C. заедно с "Томов и Томов" в София.

За какво беше делото

Претенциите на ACF Renewable Energy са резултат от серията законодателни промени след 2013 г., които бяха направени в опит да се балансира енергийният пазар след масовото изграждане на възобновяеми мощности и резкият скок на цените на тока тогава, довел до падането на първото правителство на ГЕРБ и Бойко Борисов.

През 2014 г. бяха въведени законови ограничения за количеството електроенергия, което се изкупува по преференциални цени, а през 2015 г. бе въведена и месечна вноска във фонд "Сигурност на електроенергийната система" в размер на 5% от приходите от продадената електрическа енергия. Година по-късно бе увеличена и таксата за достъп до електропреносната мрежа.

Към онзи момент "Аква пауър" продава 95% от произведената електрическа енергия на Националната електрическа компания по силата на 20-годишен договор, който е подписан през юни 2012 г. и гарантира цена на изкупуване 485.6 лв. за мВтч. С новите тежести обаче бизнес планът се променя.

В същото положение са още десетки инвеститори във ВЕИ от онзи период, като всички те в момента имат т.нар. договори за премии и продават енергията си на борсата.

Соларният парк в Караджалово

До преди няколко години фотоволтаичната централа край Караджалово беше най-голямата в страната с инсталирана мощност малко над 60 мВт.

Тя беше изградена през 2012 г. от американската Sun Edison с цел да бъде продадена след присъединяването й към мрежата. Само няколко месеца по-късно соларният парк стана собственост на саудитската енергийна компания ACWA Power и два фонда за дялови инвестиции - турския Crescent Capital и щатския First Reserve, които го придобиха чрез малтийското ACF Renewable Energy срещу 350 млн. евро. Година по-късно българското дружество "ЗБЕ партнерс" беше преименувано на "Аква пауър Си Еф Карад Пи Ви парк".

През 2020 г. отново имаше смяна на собствеността, като обектът премина към новорегистрираното тогава австрийско дружество Enery Development, в което собственост има сравнително голям играч от сектора на възобновяемата енергия - RP Global, както и фондът "Три морета".

Към момента соларния парк "Караджалово" е осмият най-голям в страната, като няколко проекта доближават и надвишават 200 мегавата капацитет.

Кои са най-големите соларни паркове в страната може да видите тук.