🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Зелена светлина за въглищните планове; Антипазарни мерки за енергопроизводителите

Още: Солари на балкона може, на фасадата - не, Най-топлата година в историята, Печалбата на ЕСО

Времето по време на празниците предполага да е анормално топло, което ще доведе до спад в търсенето на електроенергия
Времето по време на празниците предполага да е анормално топло, което ще доведе до спад в търсенето на електроенергия
Времето по време на празниците предполага да е анормално топло, което ще доведе до спад в търсенето на електроенергия    ©  Надежда Чипева
Времето по време на празниците предполага да е анормално топло, което ще доведе до спад в търсенето на електроенергия    ©  Надежда Чипева

Дни преди края на годината и с голямо закъснение България получи одобрение за териториалните планове за развитието на въглищните региони. Бъдещето на Стара Загора, Кюстендил и Перник. С помощта на парите от плановете, които са около 2.5 млрд. лв., централната власт, както и местната, ще наваксат както в комуникацията със заетите във въглищната индустрия, така и с реалните дейности, които да подготвят прехода от въглища. Одобрението се случва след месеци и години на протести срещу трансформацията на въглищната индустрия, която има все по-затихнала функция в икономиката на страната.

Междувременно цените на електроенергията започнаха да падат предвид празниците и за 23 декември в България енергията се търгува срещу 26.7 евро/мВтч. По Коледа вероятно ще видим и по-ниски стойности, като ако се сбъднат прогнозите за слънчево време, може дори да има нулеви цени в обедните часове.

Вижте прогнозите на The Economist за световната икономика през 2024 г. Редакторът Том Стандидж на изданието на The Economist "Светът утре 2024" разказва за това каква година да очакваме, а желаещите, могат да го изтеглят цялото издание, което е представено на българската аудитория специално от "Капитал".

Какво се случи

С приемането на държавния бюджет за 2024 г. станаха ясни и всички елементи по него, от които ще се очакват приходи. Безспорно една от най-противоречивите мерки е за продължаване на тавана на приходите при енергийните производители. Таванът предизвика сериозен смут в различните парламентарни групи и в самия бизнес, а продължението на мярката през 2024 г. може да спре инвестиции и да счупи пазара. Вижте повече за решението, което беше изцяло предложено от финансовото министерство, тук.

Най-големите транспортни компании за контейнери в света, включително и енергийният гигант BP, обявиха, че спират транзита на кораби през Червено море. Това моментално предизвика реакция на пазара, като съществен ръст имаше при цените на газа и петрола в Европа. Въпреки че на по-късен етап НАТО обяви мисия, с която ще се бори с постоянно заплашващите сигурността на преминаващите кораби хути, опасността за икономиката на Европа остава.

Ако сте пропуснали:

Едно от малкото държавни енергийни дружества, което отбелязва ръст във финансовите си резултати през приключващата вече 2023 г., е системният енергиен оператор. Печалбата на ЕСО достигна 186 млн. лв. за деветмесечието, като паричните наличности на компанията растат с 90% до 645 млн. лв. Основните причини за този добър резултат са няколко, като сред тях са и новите ВЕИ мощности.

И още:

2023 може да е първата година, която ще подмине границата от 1.5°C. Прогнозата най-вероятно ще се реализира и когато се, светът ще е изправен пред съвсем нова метеореалност.

Зелените промени в градската среда в България са повече от нужни, като един от примерите за инициативност е Пловдив. Това включва нови пешеходни зони, повече зелени петна и по-добро качество на живот.

Зелена енергия:

Ако сте си мислили да си сложите соларни панели за собствено потребление в апартамента, вероятно ще искате да прочетете този материал на "Капитал". Фотоволтаиците за дома вече са достъпни, дори в магазините за техника, но поставянето им обаче трябва да следва законовите изисквания, които масово не са известни

Освен това има редица причини, поради които скоро няма да има масово поставяне на панели по блоковете - какво може да сложиш на тераса и какво не на фасада.

Все още няма коментари
Нов коментар