🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Над 15 фирми искат да доставят безплатните термопомпи и климатици в София

Голяма част от тях са финалисти от миналия търг за доставка климатици, но има и нови играчи. Засилен е интересът към доставката на термопомпи, които за пръв път бяха включени като вариант

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • За доставката на общо 15 хил. уреда за 50.3 млн лв. кандидатстват голяма част от предишните финалисти в поръчката за доставка на климатици на общината от 2022 г.
  • Най-голям е интересът към климатиците и термопомпите. Очаква се общината да сключи договори през лятото
  • София няма много време - през 2025 г. влизат и зоните за ниски емисии за отоплението, които ще обхванат 9 централни района
  • Общината трябва да привлече повече домакинства, отопляващи се на дърва и въглища

Над 15 фирми са кандидатствали в обявената през есента поръчка на Столична община за доставка на климатици, термопомпи и печки на пелети. Те ще са изцяло безплатни за домакинствата, които се отопляват на печки, котли и камини на дърва и/или въглища. Финансирането идва по новата европейска програма "Околна среда" и прогнозната им стойност е 50.3 млн. лв.

От програмата могат да се възползват домакинства и фирми, собственици или съсобственици на жилище в едноетажни и многоетажни жилищни сгради. Сменилите старата печка с климатик пък ще могат да кандидатстват и за соларни панели.

Поръчката за климатиците и термопомпите беше обявена в средата на октомври (все още от администрацията на кмета Фандъкова) и е разделена на четири позиции, предимно за доставка на климатици (14 хиляди), но и термопомпи (към 600 бр), пелетни котли и радиатори. Прогнозно, ако няма обжалвания, изпълнителите могат да бъдат избрани още това лято, за да може през зимата въздухът в столицата да бъде по-добър.

Голяма част от кандидатите са финалисти от миналата подобна поръчка на общината от 2022 г., която беше само за доставката на климатици и печки на пелети. Сега за пръв път общината включи термопомпи, като прави впечатление, че за тях има голям интерес - общо 14 фирми са кандидатствали за позицията, а 15 се надпреварват за доставката на климатици (втора позиция). Общината планира да сключи рамкови споразумения с поне петима изпълнители за всяка позиция, както направи и при миналия търг.

Кой играе за климатици и термопомпи

Първата позиция включва доставката на 528 броя термопомпи от вида "въздух - вода" с различна мощност (от 6 до 16 kW), както и на стоманени панелни радиатори - общо 1237 с размери 500x1200 и 500x1800. Стойността е 6.3 млн. лв.

За нея наддават общо 14 фирми. Част от тях са компании, които доставяха климатици и печки по миналата програма на общината като "Актив Билд", отскоро собственост на Даниел Дамянович, която е сключила няколко договора със Столичната община през 2022 г., Друг познат участник е "Климатроник" на Цветелина Персийска, която притежава и строителната "Булстрой-монтажи", с която обаче не успя да се класира в търга на общината за ремонт на тротоари. Отново се включват още "Топлик" на Красимир Георгиев, пловдивската Темпекс: на Атанас Лозанов, която продава и дронове, шуменската "НЕС - Нови енергийни системи", управлявана от Марин Маринов, "Виксо" на Владимир Дишков.

Има и много нови. Например "Екселор Холдинг", представлявана от Владимир Дряновски. Тя участваше и в търговете за доставка на нови електробуси в различни градове, повечето от които бяха обявени през 2019 г., но заради различни проблеми и дори намеса на КПКОНПИ и Лаура Кьовеши се забавиха. "Ескелор" не спечели нито една от позициите.

Друг нов участник е "Би Джи Ар Груп" на Петър и Мариянна Макариеви, "Интерполис" на Павел Вернаджиев, "Екотерм компания" на Живко Ковачев, "Амиго БГ" на Виктор Джаргов, консорциум "Клима София", в който влизат "Клима пойнт", "Куул трейд" и "Евробау Инженеринг", "Янакиев инженеринг" и "Булклима Инженеринг" на Наско Арнаудов, която се занимава с доставката на климатична техника и термопомпи и през последните години е печелила поръчки на общини и държавни дружества.

Втората позиция е за 14.2 хиляди климатици (термопомпа въздух - въздух) с различна мощност. Тя е и за най-висока сума - 32.1 млн. лв., или повече от половината на общата стойност на поръчката. За нея интерес са заявили общо 15 участника, но повечето са наддаващи и за термопомпите. Този път "Би Джи Ар" е в обединение с "Мега електроникс". Включват се още габровската "Смарт Бизнес къмпани", която в последно време печели поръчки на различни общини, "Кукуда груп" на Красимира Кименова и Веселин Пецанов, обединение с участието на "Клима Груп", "Магнум-Д" и "Термофлуид Инженеринг", отново консорциум "Клима София".

Други участници са обединение "Сердика Клима" с пловдивската "еКлима" на Васил Трендафилов и "Климаполис" и още един консорциум начело с "Клима ИНженерингм 2016" на Стойне Георгиев, която има зад гърба си спечелени поръчки на Столичната община.

По-малък интерес за котли и радиатори

За доставката на 41 термопомпи "вода - вода", вкл. земносвързани, заедно с 98 стоманени панелни радиатора за 1.12 млн. лв има най-малък интерес. Наддават четири фирми, участвали и в първата позиция, при положение, че общината иска да сключи рамков договор поне с петима изпълнители на позиция. Кандидатите са "Климатроник", "Топлик", "Виксо" и "Екселор Холдинг".

Осем са кандидатите за четвъртата позиция за 10.8 млн. лв. за доставката на 1112 броя пелетни котли, 2605 броя стоманени панелни радиатора, заедно с 133 броя топловъздушни камини на пелети и 482 броя камини на пелети с водна риза. Отново се включват "Екселор" и "Климатроник", както и други, участвали в предходни позиции: "Амиго БГ", "Актив билд", "Нови енергийни системи", "Интерполис", "Екотерм компания". Единствено "Марели Системс" на Георги Чимев е подала оферта единствено за тази позиция.

Предстои отварянето на ценовите оферти на кандидатите в сайта за електронни обществени поръчки, като се очаква класирането да излезе до няколко месеца. Водещ критерий при избора на изпълнител ще е цената с тежест 80%, следвана от гаранционния срок (20%). Не е изключено и този път да има обжалвания, както се случи с миналата поръчка.

Как се движи програмата за старите печки

Програмата за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови алтернативни начини на отопление започна по програма "Околна среда 2014 - 2020" и ще продължи и през периода 2021 - 2027 г. с 610 млн. лева бюджет за градове в цялата страна. По първата София вече получи 44 млн. лв., но се сблъска с липса на интерес и с дезинформация, затова има още какво да се желае през новия програмен период. За да се усети някаква промяна само в столицата, е необходимо да бъдат подменени над 32 000 стари печки.

Резултатите от предходната програма иначе са подадени 10 164 заявления и монтирани уреди на 7056 домакинства. В резултат са въведени в експлоатация 13 038 нови екологични отоплителни уреди, от които над 9500 климатика, 3214 уреда на пелети и 301 броя на природен газ, сменени са и над 6000 радиатора. Демонтирани и изведени от експлоатация са общо 7607 стари отоплителни уреда на дърва и въглища. Най-много са подменените уреди в Кремиковци, Панчарево, Нови Искър, Банкя. Повече за новата програма и какво предвиждат различните общини четете в текста тук.

София няма и много време - през 2025 г. се планира да влезе в сила зоната за ниски емисии от отоплението, първоначално в 9 района в центъра на София. По информация на Столична община става дума за 2849 домакинства.