Около 85 хил. домакинства ще получат безплатни климатици, термопомпи и екопечки

Редица общини вече са обявили търгове за избор на доставчици, като монтирането на уредите трябва да стане преди следващия отоплителен сезон

В повечето градове домакинствата могат да сменят замърсяващите печки с нови, екоалтернативи
В повечето градове домакинствата могат да сменят замърсяващите печки с нови, екоалтернативи
В повечето градове домакинствата могат да сменят замърсяващите печки с нови, екоалтернативи    ©  Юлия Лазарова
В повечето градове домакинствата могат да сменят замърсяващите печки с нови, екоалтернативи    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Темата накратко
  • Поръчки за подмяна на мръсните печки за 220 млн. лв. са обявили вече общините, но заради бавните процедури ще се ползват следващата зима
  • Oчаква се 85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, да получат безплатно нови уреди за отопление
  • Това обаче няма да е достатъчно, за да се обхванат всички

Най-мащабната безплатна подмяна на стари отоплителни уреди на дърва и въглища с нови климатици, термопомпи и печки на пелети вече е в ход. Редица общини са обявили обществени поръчки за избор на фирми, които да доставят и монтират уредите, а други градове се подготвят за това. Целта е кампанията да се случи през есента, за да може да има реален ефект за следващия отоплителен сезон, но е възможно отново да има забавяне заради тромавите процедури.

Предвидени 610 млн. лева за това са осигурени от програма "Околна среда" 2021-2027 г. и са насочени директно към 21 общини със сериозни проблеми с качеството на атмосферния въздух. Това са Асеновград, Благоевград, Перник, Столична община, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Димитровград, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Хасково и Шумен.

Възможността общините да кандидатстват за финансирането беше отворена още през пролетта, а проектите им трябваше да бъдат подадени до октомври, за да може максимално бързо да подготвят и организират обществените поръчки. Някои градове като Перник, Бургас, Велико Търново обаче все още не са обявили търговете за доставка на нови уреди.

Други са пуснали поръчки в края на 2023 г. и в началото на тази година, макар че още нямат одобрено финансиране. Изискването в търговете е за 3 до 4 месеца период на доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на уредите. Най-рано обаче сключването на договорите, ако няма обжалвания, би се случило през лятото, което значи, че подмяната на старите уреди и замяната им ще започне в оптималния вариант преди следващата зима.

Проектите по "Околна среда" като цяло са в оценка, а с община Несебър вече има и сключен договор за финансиране, показват данни, които предостави за в. "Капитал" Националното сдружение на общините в България. Там обявената поръчка е за 6.2 млн. лв., а кандидатите са общо 14 за различните позиции.

Някои общини още подготвят своите процедури. Всъщност едно от условията за подписване на договор е да бъдат обявени обществените поръчки, посочи за в. "Капитал" заместник-кметът на Монтана Диман Георгиев. Въпреки всичко и сега очакванията са, че новите климатици, термопомпи и печки на пелети ще пристигнат късно. През изминалия програмен период имаше голямо забавяне при обществените поръчки заради дългите срокове, обжалвания и тежки процедури, които забавиха поставянето на уредите в някои общини с повече от две години.

Съществува притеснението доколко поставените уреди са на хора, които реално се нуждаят от тази мярка. Всъщност основно изискване за участие е хората да представят документи за платени данъци и имотът да е собственост на кандидатите, при което голяма част от ромските семейства отпадат от схемата.

Предизвикателствата - проблеми при поръчки, спорен контрол и помощи

Най-голямото несъответствие в програмата според Националното сдружение на общините в България е, че смяната на старите печки с нови по-екологични и енергоефективни уреди става по линия на Министерството на околната среда и водите, докато Министерството на труда и социалната политика все още дава помощи за отопление на дърва и въглища.

Сериозно предизвикателство е и повишаването на цените на климатиците (заложена е една цена, с при закупуването се налага друга), което често е продиктувано именно от увеличеното търсене. Друг проблем е дублирането на изпълнители, спечелили обществена поръчка - има случаи, в които изпълнител се отказва от една община за сметка на по-голямата поръчка в друга, посочват от НСОРБ за "Капитал".

Стои и въпросът как ще се осъществява контролът - дали например домакинството продължава да ползва уреда, който общината му е доставила безплатно, а не го е продало. За подобни случаи се говореше неофициално при предишните програми.

"Крайните получатели още с подаване на заявлението изрично писмено потвърждават, че са съгласни да бъдат извършвани проверки. Община Пазарджик ще осъществява щателна проверка и при изпълнението на дейностите по проекта от всички замесени контрагенти, и при последващата реална употреба от страна на гражданите", казват в отговори от община Пазарджик до "Капитал".

Според заместник-кмета на Монтана Диман Георгиев пък Министерството на околната среда и водите е важно да не налага финансови корекции без реални аргументи. Към момента в Монтана са монтирани 3700 нови екоуреди по програма "Околна среда" и програма LIFE. Очаква се още толкова да бъдат монтирани по новата програма. "Според информация от измервателните станции качеството на въздуха е значително по-добро и ефект от програмата определено има", обясни Георгиев.

Най-много инвестиции в Пазарджик и София

Процедурите в повечето градове вече са задвижени. Столичната община за втори път получава финансиране по ОПОС за подмяна на старите, замърсяващи уреди на домакинствата. Тя отново иска да доставя предимно климатици (14 хиляди), но и термопомпи (към 600), пелетни котли и радиатори.

Прогнозната сума на поръчката, обявена през ноември 2023-а, е 50.4 млн. лв. без ДДС, като в търга се включиха 15 фирми. Подмяната на старите уреди с нови се предвижда в срок до 2029 г., като до 2024 г. ще продължи да действа и старата такава програма, която общината удължи на няколко пъти заради липсата на достатъчно интерес. От 2020 г. са подменени 11 хиляди стари печки, а до края на 2024 г. ще бъдат монтирани общо 13 хиляди нови екологични уреда, казва се в съобщение на Столичната община. Новите над 15 хиляди електроуреда се предвижда да спестят 220.8 т/год. емисии на прахови частици (ФПЧ10).

Пазарджик ще разполага дори с повече средства от столицата. Става въпрос за 55.2 млн. лв., които ще отидат за камини на пелети, климатици, термопомпи "въздух-въздух", вентилаторни конвектори. Поръчката е обявена в началото на октомври, по време на управлението на предишния кмет, като интересът е голям. Участниците са над 15 фирми, голяма част от които са се включили и в софийския търг. От общината обясниха в отговори до "Капитал", че срокът за изпълнение на дейностите, без да се включва гаранционното обслужване, е до декември 2028 г. или до максимално оползотворяване на финансовия ресурс, като е възможно да бъде удължен. Там, както и в други общини, се подготвят със засилена информационна кампания с плакати, брошури, рекламно-информационен клип и публикации в медии и др.

"Целта на процедурата е да се подменят отоплителните устройства на твърдо гориво с екологични алтернативи, за да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Пазарджик чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Конкретни бенефициенти са общините с нарушено качество на атмосферния въздух, сред които е и община Пазарджик с отчетени в периода 2017-2021 г. наднормени нива на фини прахови частици (ФПЧ10)", казват от общината. И припомнят, че това замърсяване е причина за преждевременната смърт на над 12 хиляди български граждани през 2018 г., по данни от Доклада за качество на въздуха в Европа от 2020 г. на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС).

Пловдив също продължава политиката за подмяна на старите печки. По миналата програма (2019-2023 г.) целевата стойност за спестените емисии на ФПЧ10 (т/год.) е изпълнена, като са спестени 76.5 т/год. от общи емисии, казват от общината в отговори до "Капитал". Очакваните ползи с реализацията на подмяната от новия етап сега са за над 80 т/год. спестени емисии. Прогнозната стойност на поръчката е 28.8 млн. лв., като отново включва климатици, камини на пелети, вентилаторни конвектори и термопомпи. На 5 декември са станали ясни и кандидатите в търга: над 10 фирми.

"Данните от непрекъснат мониторинг на атмосферния въздух на територията на общината по показател ФПЧ10 показват драстична разлика в броя на превишенията през летния и през зимния период. Ето защо основният приоритет при развитието и реализацията на поставените цели в тази посока е именно подмяна на замърсяващи въздуха отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища) използвани от домакинствата с екологични алтернатива", казват от община Пловдив. И уверяват, че нейните структури ще следят за контрола и за спазване на поетите задължения, разписани в договорите с домакинствата.

Община Смолян ще инвестира 29 млн. лв. по програмата, за да замени минимум 2 хиляди замърсяващи уреда. Новите ще се поставят предимно в самия град, като едва 10% ще са за по-малите населени места в общината. Поръчката е разделена на три позиции - за доставката на камини на пелети, климатици, термопомпи. От тях броят на топловъздушните камини на пелети е 200 бр., на пелетни камини - около 300 бр, пелетни котли - около 150 бр. Климатиците са най-много - искат се различни видове, общо 6 хиляди броя. Нужните термопомпи "въздух вода" пък са 500 бр. Търгът е пуснат на 22 декември и все още е отворен за кандидати: срокът е до 1 февруари.

От друга поръчка на община Смолян - с която търси желаещ да демонтира и извозва старите уреди на домакинствата, срещу 168 хил. лв., може да се направи някаква сметка за това колко хора предвиждат да се възползват от програмата. Общият брой на уредите, предвидени за демонтаж, са 2119, като са разпределени така: най-много ще се подменят печки от типа "Чудо", готварски и други подобни (1289), както и камини с водни ризи (401), котли от чугун (234), сухи камини (191) бр. и др. Срокът на изпълнение е 4 години.

Смолян има и друга зелена инициатива - ще инсталира соларни панели на сградата на Спортната зала и на плувния басейн в града. Отново се търсят изпълнители, като средствата са бюджетни, с прогнозна стойност близо 200 хил. лв. Срокът за кандидатстване е до 29 януари.

Община Русе е обявила поръчка за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на алтернативни битови уреди за отопление за подобряване качеството на атмосферния въздух в града за близо 19 млн. лева. Крайният срок за подаване на документите е бил 8 януари и най-вероятно в момента се разглеждат постъпилите кандидатури, но от общината нямаме отговор какво се случва с процедурата. Поръчката е за близо 7000 климатици, като пилотно е предвидено поставяне на термопомпи въздух-вода 6 kW и 9 kW или общо около 50 броя. Интересното е, че в сроковете за доставка и монтаж са посочени минимум 60 работни дни, което на практика означава, че ще бъдат монтирани за следващия отоплителен сезон. Кандидатствали са 14 компании.

Само преди седмица община Плевен е обявила поръчка за 20,5 млн. лева за подмяна на старите печки с нови топлоуреди основно климатици. Крайният срок за подаване на офертите тук е 5 февруари. В поръчката са включени три позиции за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на пелети и радиатори, на климатици за битово отопление, термопомпи въздух-вода и радиатори.

В Асеновград поръчката с прогнозна стойност над 19 млн. лв. също все още е отворена за кандидати. Отново се търсят доставчици за климатици и термопомпи (в една позиция) и за устройства на пелети и радиатори (в другата позиция).

Благоевград: втори опит от новия кмет

Любопитно е, че някои общини с нови кметове "наследяват" процедурите от предишната администрация. Повечето решават да ги продължат, защото иначе съществува риск за загуба от средствата, а инициативите са важни за града, но община Благоевград има друг подход. Тя е прекратила на 12 януари поръчката за 15.2 млн. лв., пусната през ноември 2023 г., за доставката на уреди на електричество (максимум 300 бр.) и на уреди за отопление на пелети (пак най-много 300 бр). Причината: установени са ограничителни условия и процедурата е спряна.

От пресцентъра на общината обясниха за "Капитал", че в рамките на месеца ще бъде обявена нова обществена поръчка със същия предмет. Според проучванията, замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ10) от битово отопление на твърдо гориво през отоплителния сезон варира между 95% и 49%, а от автомобилния транспорт - между 5 и 47%. Най-малък е делът от промишленото производство - между 0.2% - 8.5%. "Всички резултати сочат, че основният причинител на екстремни концентрации на ФПЧ в града е битовото отопление.

В рамките на града са избрани 3 приоритетни зони (Централна градска част, Еленово и Струмско), в които са регистрирани най-големи концентрации на ФПЧ10 и използване на уреди на твърдо гориво за битово отопление, където подмяната им с екологосъобразни уреди се очаква да допринесе съществено към подобряване на качеството на въздуха", казват от общината. Паралелно с това от там ще работят по нова транспортна схема и паркиране, която да насърчи използването на градския транспорт и придвижването пеша и с велосипед, за да се намали замърсяването от автомобилния транспорт.

Средствата са недостатъчни за нуждите на общините

Над 16 500 домакинства вече са подменили старите си отоплителни уреди в предишния програмен период, като се очаква по новата програма парите да стигнат за още 85 000 домакинства. Нуждите обаче надвишават възможностите на програмата. Само в Столична община има 32 000 печки на дърва и въглища, положението е подобно и в другите общини. Предложението на представители на местните власти още миналия програмен период беше да се издават ваучери и домакинствата сами да избират кой да им постави уредите, но пък и тази опция крие своите рискове дали домакинствата ще използват средствата по предназначение. Сега общините се явяват гарант за изпълнението на процедурата, но имат отговорността да осъществяват контрола.

За домакинствата първата стъпка е да подадат заявление в съответната община, където ще получат съдействие и безплатна консултация от специалисти за най-подходящия нов топлоуред, съветват от Министерството на околната среда и водите. Общините ще имат ангажимент да демонтират старите печки, изгарящи изкопаеми горива и да ги предадат за рециклиране.

Пилотните фотоволтаични системи

За първи път ще може да се монтират и фотоволтаични системи 4 kW за производство на електроенергия за собствено потребление, което се равнява на мощността на новите отоплителни уреди. Допустими получатели ще са само домакинства, които са преустановили изгаряне на дърва и въглища за отопление, преминали са на отопление чрез нов електрически топлоуред (термопомпа въздух-въздух). Най-важното е, че трябва да отговарят на дефиницията за "енергийно бедно домакинство", получавали са и ще получават помощи за отопление през следващ отоплителен сезон.

Столичната община вече обяви поръчка за за 220 бр. фотоволтаични системи с прогнозна стойност 4.3 млн. лв. В нея се явиха 12 кандидата, желаещи да поставят соларите на домакинствата, сменили замърсяващите екоуреди с нови от общината.

Списъкът на общини, които могат да получат подкрепа по програмата, беше увеличен от 13 на 21, тъй като и в тях бяха установени сериозни замърсявания. Има общини, които също смятат, че трябва да бъдат включени в програмата, защото често измервателните станции са поставени в централни градски части, където рядко се отчита замърсяване, а на база това се решава дали в града има превишаване на нормите за чистота на въздуха.

В Националния план за качеството на атмосферния въздух 2018-2024 бяха включени законодателни промени, които дадоха възможност на местната власт да предприеме мерки за внедряване на екологосъобразни уреди в домакинствата, както и въвеждане на т.нар. нискоемисионни зони. Основната цел на мярката е да се справим със замърсяването от отоплението в най-засегнатите общини в България, ефективността на мярката до момента е спорен, защото ресурсът е недостатъчен за подмяна на всички замърсяващи печки. Предстои да видим какви ще бъдат резултатите от настоящата програма, с която се очаква да се достигне до повече домакинства.

Шест общини получават още 16.5 млн. евро по програма LIFE



Програмите за качеството на атмосферния въздух в Столична община и общините Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана ще бъдат изпълнявани с подкрепата на Програма LIFE-IP Clean Air. Проектът "Българските общини работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух" се изпълнява съвместно и цели постигането на комплексен ефект.

Главната цел на проектите, по които вече общините бенефициенти работят, е подобряване качеството на въздуха, а основният инструмент за постигане на целта е разработване и прилагане на схема за преход към алтернативни форми за отопление на домакинствата в шестте общини. Очаква се програмата да има допълващ ефект към програма "Околна среда".

Схемата включва преминаване от отопление на дърва и въглища към отопление на пелети, газ или използване на централна топлофикация. Срокът за изпълнение на интегрирания проект до октомври 2024 г. Бюджетът на проекта е 16,7 млн. евро, като финансовият принос от Европейската комисия е 60%.

Водещата в изпълнението на дейностите е Столична община, а останалите общини са партньори по проекта.