🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-топлият януари от 141 години

Стойността надвишава предишния рекорд от 2016 г. с 0.02 градуса по Целзий

Миналия месец средната глобална температура е превишила с 1.14 градуса по Целзий средната температура за целия 20-и век
Миналия месец средната глобална температура е превишила с 1.14 градуса по Целзий средната температура за целия 20-и век
Миналия месец средната глобална температура е превишила с 1.14 градуса по Целзий средната температура за целия 20-и век    ©  Reuters
Миналия месец средната глобална температура е превишила с 1.14 градуса по Целзий средната температура за целия 20-и век    ©  Reuters

Тази година започва с най-високата средна глобална температура за януари през последните 141 години, съобщава информационна агенция Bloomberg, цитирайки данни на американската Националната администрация по океанология и метеорология (NOAA).

Това е периодът, откакто в САЩ се пазят обобщени статистически данни по темата.

Миналия месец средната глобална температура е превишила с 1.14 градуса по Целзий средната температура за целия 20-и век, което е 12 градуса.

Стойността надвишава предишния рекорд от 2016 г. с 0.02 градуса по Целзий.

За Северното полукълбо превишаването на средната януарска стойност е още по-голямо - с 1.5 градуса по Целзий, допълват от NOAA.

Най-високото превишаване на средните януарски стойности - с около 5 градуса по Целзий, се наблюдава в части на Русия, Скандинавия и Източна Канада.

Температурният рекорд е постигнат без помощта на затоплящия феномен Ел Ниньо в Тихия океан.

Новият месечен рекорд от януари 2020 продължава агресивната тенденция към повишаване на температурите, коментират от NOAA.

Според щатските метеоролози всички четири най-високи регистрирани януарски стойности са отчетени от 2016 г. насам, а всички 10 най-високи - от 2002 досега.

Новият глобален рекорд, поставен от януари 2020, идва само седмица след като учените на най-студения континент Антарктида също съобщиха за температурни рекорди.

Термометрите на аржентински изследователи в антарктическата станция "Есперанца" регистрираха 18.6 по Целзий на 6 февруари - повече от един градус над най-високата отчетена стойност отпреди пет години.

На антарктическия остров Сеймур пък живачният стълб достигна безпрецедентните 20.75 градуса.

Миналият месец е бил рекордно топъл и в Европа според данните на климатичната система "Коперник" с температури на сушата, които са 3.1 градуса по Целзий по-високи от средните, допълват от Bloomberg.

За сметка на това в нито един регион на планетата не е поставен рекорд за ниска температура.

Също така данните за снеговалежа и размерите на полярния лед в Северното полукълбо са под средните за януари, допълват от агенцията.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 5
    • + 4

    И ръстът за 5 г е 0,02 градуса С. Т.е. след 100 г при този темп средната температура ще скочи с...0,4 градуса. Грета да вземе да си учи уроците.;)

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • - 1
    • + 1

    Истината е, че зимата си отиде завинаги.

    Нередност?
  • 3
    tbs59625460 avatar :-P
    HTA Ltd.
    • - 1

    Екстра си е времето, по-добре е за цялата цивилизация да е по-топло, примери през вековете колкото искаш...

    Нередност?
Нов коментар