Отделянето на парникови газове в САЩ спада най-много от Втората световна война

Най-голямото понижение на въглеродните емисии е в сферата на транспорта

САЩ отбелязват най-голямото понижение в отделянето на парникови газове за последните 75 години в резултат на ефектите от глобалната пандемия на COVID-19. Това сочат предварителните данни на изследователската група Rhodium за 2020 г., цитирани от BBC. До момента над 20 млн. американци доказано са се заразили с новия коронавирус, а жертвите на епидемията в САЩ са над 350 хил. Резултатът от всичко това е, че емисиите на парникови газове в страната намаляват с над 10% и са под нивото от 1990 г., което е най-големият спад на годишна база от Втората световна война досега. Най-голямото понижение е в сферата на транспорта - с около 15% спрямо 2019 г. Въглеродните емисии по линия на енергетиката също отбелязват драстичен спад заради по-ниското потребление на въглища в САЩ, отбелязват от Rhodium.

Значително влияние върху емисиите на парникови газове имат противоепидемичните ограничителни мерки за работа от къщи и намаляването на икономическата активност от март и април, се твърди в проучването. В сферата на транспорта се наблюдава рязък спад в потреблението на гориво заради ограниченията на международните и маловажните пътувания. По време на най-суровите рестрикции търсенето на петрол е намаляло с 40%, а на авиационно гориво - с 68%. След отмяната на някои ограничения за пътуване потреблението постепенно започва да се възстановява, но въпреки това потреблението на керосина през декември е било с 35% по-ниско в сравнение с 2019 г.

Що се отнася до производството на електроенергия в САЩ, ситуацията е по-сложна. Потреблението на ток за миналата година е спаднало с 2%, но емисиите на парникови газове са намалели с 10%. "Причината за това почти изцяло е продължаващото рязко намаление на генерация на електричество от изгаряне на въглища", се казва в доклада. След десетилетия доминация, през 2020 г. въглищата вече са на трето място като източник на енергия в САЩ след природния газ и ядрените централи. Възобновяемите източници на електричество вече са отговорни за 18% от пазара, само 2 пр. пункта след въглищата.

На базата на предварителните данни изследователите от Rhodium смятат, че въглеродните емисии на САЩ през 2020 г. са достигнали най-ниските си нива за последните 30 години. Общият спад на годишна база в размер на 10.3% затъмнява ефектите от голямата икономическа рецесия в САЩ от 2009 г., когато парниковите емисии намаляват 6.3%. Според изследователите от Rhodium обаче през настоящата година тенденцията ще се обърне в резултат на очаквания икономически растеж в САЩ, който най-вероятно ще достигне 2-4% от БВП.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ckf111120099 avatar :-|
    ckf111120099
    • + 1

    Въглеродните емисии по линия на енергетиката също отбелязват драстичен спад заради по-ниското потребление на въглища в САЩ, отбелязват от Rhodium. slope game https://slopegame3d.com online

    Нередност?
Нов коментар