Китай плаши с търговска война заради въглеродните квоти за авиацията

Поскъпването на билетите може да се окаже по-голямо отколкото предполага Брюксел

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай призова Европейският съюз (ЕС) да се откаже от спорния си план авиолиниите да плащат за въглеродните емисии, които изпускат, защото рискува да провокира глобална търговска война, съобщи "Файненшъл таймс".

Източник на изданието твърди, че китайското правителство наистина обмисля контрамерки, ако ЕС изиска от международните превозвачи да купуват въглеродни квоти.

Вчера Съдът на ЕС реши, че Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ) не нарушава суверенитета на други нации и че е съвместима с международното право. Така от 1 януари всички полети с начална или крайна точка на летище в общността ще трябва да плащат за разрешителните за изпускане на CO2.

Делото беше заведено от американски авиокомпании, които също протестират срещу европейските мерки за противодействие на климатичните промени. Китайски компании са подготвили отделен съдебен иск по казуса, но вчерашното решение е усложнило нещата и сега те ще търсят алтернативни начини да заобиколят ЕСТЕ.

Натиск

Силният международен натиск може да убеди европейците да отменят закона си, смята Чай Хайбо, заместник генерален секретар на Китайската асоциация за въздушен транспорт.

"Освен ЕС няма държави, които да подкрепят мярката", убеден е Хайбо. По думите му няколко правителствени служби в Пекин проучват възможните мерки за противодействие. Няколко китайски фирми заявиха, че може да откажат да плащат за квотите.

"Това е търговска бариера в името на природозащитата и представлява атака срещу интересите на пътниците и международната въздухоплаваталена индустрия", пише в редакционен коментар китайската държавна информационна агенция "Синхуа". Според официоза "ще бъде трудно да се избегне търговска война, свързана с "въглеродния данък" за авиолиниите".

По данни на Европейската комисия заради ЕСТЕ билет за трансатлантически полет може да се оскъпи с до 16.30 долара. Оценката на китайските авиолинии показва обаче, че полет между Китай и Европа ще е по-скъп с около 47.50 долара.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangeshev avatar :-|
    Ivan Geshev
    • - 3
    • + 1

    Аре бе у китайците си приеха в новата петилетка пла за ограничаване на вредните емсии...

    Нередност?
  • 2
    tucker_case avatar :-P
    tucker case
    • - 1
    • + 1

    кой подписал, кой приел... истината е една... или китайските пръдни ще удушат планетата... или китайските боклуци ще я погребат... :)

    Нередност?
Нов коментар