Такса от ясно небе

Европейският съюз се скара със САЩ, Китай и Русия във връзка с облагането на авиокомпаниите заради изпусканите от тях въглеродни емисии

ЕС обича да мисли за себе си като за пионер в борбата с климатичните промени. Групата на 27-те ще постигне намалените емисии, заложени в Протокола от Киото, а от тази година в сила влезе и Европейската схема за търговия с емисии (ЕСТЕ). Когато й се наложи да отстоява позициите си в преговори с най-големите замърсители обаче, Европа често изглежда нерешителна и отстъпчива (справка - провала на климатичния форум в Копенхаген). Ето защо е удивителна твърдостта на Брюксел по отношение на допълнителните такси, които ще се наложи да плащат авиокомпаниите, летящи над европейското небе.

Съгласно ЕСТЕ от 1 януари всички полети, които започват или завършват на летище в ЕС, ще трябва да се сдобият с квоти, които да покрият изпуснатите вредни емисии по време на пътуванията. Тъй като това се отразява директно на цената на билетите, за авиокомпаниите е лесно да обвинят Брюксел за всяко покачване, независимо колко голямо. И тъй като приходите от тези такси влизат в страната, където е базирана авиокомпанията, или където завършва или започва полетът (ако компанията не е европейска), за страни като САЩ, Индия, Китай и Русия е лесно да се обединят срещу ЕС. Въпреки този двоен фронт обаче Европейската комисия не отстъпва от плановете си.  

Моите емисии, твоите емисии

Брюксел има конкретна цел с включването на авиокомпаниите към схемата за търговия с емисии. Докато въглеродните емисии в много енергийни и промишлени сектори през последните години намаляват, то тези в авиацията са се удвоили от 1990 г. насам, а до 2020 г. се очаква да се утроят. Таксата е ясен знак към индустрията: модернизирайте се и намалете емисиите или плащайте за последиците от замърсяването. Според противниците на идеята ЕС превишава юрисдикцията си, като включва разходите за въглеродни квоти от цялата дължина на полета, а не само над европейска територия. Самият съюз обаче посочва, че става въпрос за пазарна схема и авиокомпаниите могат да намерят всякакви начини да избегнат таксата, ако намалят емисиите си.

Проблемът и тук е същият, с който ЕС се сблъска при друга противоречива мярка - данъкът върху финансовите транзакции. Точно както финансовите пазари, авиоиндустрията е глобален пазар, на който е важно решенията да се взимат в по-широк мащаб, за да имат по-голям ефект. Другите големи играчи обаче засега не са съгласни с ЕС. И тъй като за разлика от финансите полетите не могат да заобиколят Европа със счетоводни трикове, нещата замирисаха на търговска война. 

През февруари 33 държави, сред които САЩ, Китай, Русия и Индия, се срещнаха в Москва, където решиха да обявят цяла серия от ответни мерки, ако ЕС не облекчи правилата. Освен съдебни дела те ще включват и забрани за национални авиокомпании да участват в схемата, както и отмяна на преговори за коридори и всякакви споразумения.

Китай вече забрани на своите авиокомпании да плащат европейския данък над въглеродните емисии и отмени доставката на европейски самолети. Най-големият европейски производител Airbus съобщи, че китайските държавни превозвачи Air China, China Eastern и Hainan Airlines не са финализирали предварителните договори за покупката на 45 самолета А330 на стойност 12 млрд. долара заради притесненията във връзка с ЕСТЕ. Същевременно Конгресът на САЩ подготвя законодателство, което формално ще се противопостави на новите екологични правила на ЕС. Въпреки че документът е с по-мек тон от предвижданото, той ще повиши напрежението между Брюксел и Вашингтон.

Тази черна дупка, цените на билетите

Европейски авиационни фирми също се противопоставят на законодателството. В писма до премиерите на Франция, Германия, Великобритания и Испания компаниите Airbus, British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin и Iberia призоваха системата за квоти за парниковите газове да бъде преразгледана. Според седемте превозвача таксата е заплаха за сектора и ги поставя в неравностойно положение спрямо компаниите извън ЕС. Според изчисленията на някои авиофирми тежестта върху сектора заради участието му в ЕСТЕ през 2012 г. ще бъде около 500 млн. евро. Постепенно разходите може да нараснат общо до 10 млрд. евро до края на 2020 г.

"Когато въпросната въглеродна схема се прилага в един ограничен регион, естествено, че възникват различия, които влияят върху конкурентоспособността на една или друга авиокомпания. Ако една компания е базирана извън ЕС и само част от полетите й са на тази територия, това е едно. А когато една компания се намира в Европа и всичките й полети са свързани с континента, тогава е съвсем друго. Сами си направете извода за неравностойното положение на европейските авиопревозвачи", обяснява пред "Капитал" Йордан Карамалаков, управител на клона на Международната асоциация на авиопревозвачите (IATA) в България.

Тъй като цените на самолетните билети се формират абсолютно непрозрачно обаче, не е ясно колко голям ще е ефектът върху тях. Допитване на Capital.bg от началото на годината показа, че част от превозвачите все още не са решили дали и с каква част от разходите заради въглеродната такса ще бъдат натоварени пътниците. От easyJet например няма да увеличават цените, а ще се фокусират върху оптимизирането на бюджета си. Все пак вече има съобщения за поскъпване на някои полети - белгийската Brussels Airlines, част от групата Lufthansa, съобщи, че билетите за полет в Европа, както и до летища в Америка или Африка ще поскъпнат. Американските Delta, United-Continental и US Airways също вдигнаха цените на полетите до ЕС. Европейската комисия изчисли, че разходите на клиент ще нараснат с между 2 и 12 евро, но авиопревозвачите контрират, че увеличението е значително повече.

Компаниите също така могат да разчитат на повече доходи по тази схема. Консултантската група Aviation Advocacy например изчисли, че 25-те евроцента, които RyanAir ще добави към билетите си, ще донесат на компанията приходи от над 19 млн. евро, а квотите, които ще трябва да заплати, възлизат на около 8.3 млн. - чиста печалба от над 10 млн. евро.  

"Може би и при нас в някакъв момент може да настъпи поскъпване на билетите, но към момента не сме калкулирали тези допълнителни разходи. Най-вероятно това ще бъде направено през 2013 г.", обяснява пред "Капитал" капитан Янко Георгиев, изпълнителен директор на Bulgaria Air. "Все пак зад едни евентуални нови цени стои не само калкулация на самите емисии, а и други фактори като конкурентната среда. Ние не сме изолирани от Европа, а сме в реални пазарни отношения с авиокомпаниите и клиентите."

Принципите или парите

Ако никой друг не иска да направи стъпка напред обаче, ЕС очевидно не възнамерява да отстъпва назад. Еврокомисарите по транспорта и околната среда Сиим Калас и Кони Хедегард обаче са категорични, че отмяна на схемата няма да има, а преизчисляване на квотите само над европейското небе ще е твърде сложно.

Тази година ще е тестова, тъй като истинските плащания предстои да се направят в началото на 2013 г., когато авиокомпаниите ще трябва да си напазаруват необходимите квоти за 2012 г.

Дотогава обаче има предостатъчно време за преговори и споразумение - германското правителство вече поиска да се помисли за варианти, след като поръчките за самолети бяха отказани. Политиците разбират чудесно, че на карта са заложени много работни места и милиарди приходи. Изненадващата непреклонност на Брюксел обещава 2012 г. да даде отговор на въпроса кое е по-важно в случая - принципите или парите.

Квотите в България

Четирите български авиокомпании Bulgaria Air, Bulgarian Air Charter, BH Air и Air Via ще получат около 2.3 млн. безплатни квоти за СО2 между 2012 и 2020 г. С тях те ще трябва да покрият по-голяма част от въглеродните си емисии, произведени по време на полет. Останалите ще купуват на търгове от ЕСТЕ.

Как точно работи?

Законодателството на ЕСТЕ засяга над 10 хил. предприятия и ограничава парниковите газове например от заводи и електроцентрали. Всяка година компаниите предават в регистрите толкова квоти, колкото са били емисиите им. Тези, които надвишават определен емисионен таван, трябва да си купят квоти от онези, които са намалили изпусканите емисии и разполагат с излишни разрешителни за продан.

През 2012 г. авиационните превозвачи ще получат безплатно около 85% от необходимите им квоти (1 квота = 1 тон CO2), а останалите 15% от отделяния въглероден диоксид ще купуват по пазарни цени на търгове от ЕСТЕ. Към момента цената е около 8 евро за тон СО2, като постепенно делът на платените квоти ще се увеличава. Компания, която не спазва тези правила, ще трябва да плати по 100 евро за всеки тон въглероден диоксид, за който не разполага с квоти. А в случай че нарушенията са постоянни, ЕС може да забрани на превозвача да използва летищата в общността.

ЕСТЕ допуска "еквивалентни на своето законодателство мерки". Това означава, че входящите полети в ЕС могат да бъдат освободени от такси, ако държавата, от която пристигат, прилага някакви други мерки за намаляване на вредните емисии. Засега обаче не се уточнява какви могат да бъдат тези изключения.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2

    Глупостите на брюкселските зелки край нямат..... наистина....

    Нередност?
  • 2
    tub avatar :-|
    tub
    • + 1

    Те че са зелки, зелки са...ама това си е чисто юдейска схема...в правенето на едни пари от нищото, по-добри от тях - няма.

    Нередност?
Нов коментар