Криптовалутата на Facebook се ребрандира и мести дейността си в САЩ

Проектът вече носи името Diem и ще се регистрира като бизнес с парични услуги до края на годината

Libra промени концепцията си    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Facebook се опита да промени света със своята глобална дигитална валута, но се сблъска със световните регулатори. След като не беше посрещната добре от институциите, Libra промени концепцията си. Проектът, който сега носи името Diem, ще премести дейността си от Швейцария в САЩ и ще си партнира с местна банка, за да пусне на пазара т. нар. stablecoin до края на годината, подкрепен от щатския долар, съобщава Financial Times.

Дигиталната валута е подкрепена от 26 компании и неправителствени организации и се отказа от първоначалните си планове да бъде система за разплащания под надзора на швейцарския финансов регулатор FINMA. Вместо това Diem ще бъде регистриран като бизнес с парични услуги във финансовото министерство на САЩ.

Промяна в плана

Неправителствената организация Diem, която управлява проекта за дигитална валута, е регистрирана в Швейцария и планира да създаде т.нар. stablecoin монета, обезпечена от долара. Целта на тези stablecoin валути, подкрепени от резервни активи, е да избегнат волатилността на традиционните криптовалути и да бъдат използвани за разплащания.

Изпълнителният директор на Diem Стюарт Ливай съобщи, че компанията ще премести дейността си от Швейцария в САЩ и няма да изисква лиценз от FINMA. Той допълва, че ще бъде създадена "система за разплащания базирана на биткойн, която улеснява прехвърлянето на монети между одобрени участници в мрежата", наречена Diem Payment Network.

Детайлите по нея все още не са известни, но според източник на CNBC, пожелал анонимност, пилотният проект за stablecoin монета ще бъде малък и фокусиран изцяло върху трансакции между индивидуални клиенти. Не е ясно как точно ще се използва валутата, но не е изключено с нея да се плаща за стоки и услуги. Засега не е обявена официална дата, на която ще стартира дейността. От компанията казват пред FT, че базираната в Сан Франсиско банка Silvergate ще бъде неин издател и ще управлява резерва.

"Посветени сме изцяло на система за разплащания, която е безопасна за потребителите и бизнеса, която прави трансакциите по-бързи и по-евтини и се възползва от блокчейн технологията, за да покаже предимствата на финансовата система на повече хора по света", коментира Ливай.

Защо се стигна дотук

Първоначалната идея на технологичния гигант с името Libra се ребрандира в края на миналата година, след като световните регулатори се обявиха против нея. Тя трябваше да бъде една валута, обезпечена от множество традиционни като евро, долар и други, но след това промени фокуса си върху създаване на актив, изцяло обезпечен от долара. Аргументите на надзорните органи са, че валутата на Facebook застрашава финансовата стабилност и може да позволи пране на пари. Някои от основателите й, сред които PayPal, Mastercard, Vodafone и eBay, се оттеглиха заради подобни притеснения.

По думите на анализаторите stablecoin монетата на Facebook ще може да бъде използвана в множество приложения и ще направи криптовалутите достъпни за повече хора по света. От друга страна обаче, активи като Diem могат да се възползват от предимствата на техните технологични спонсори, за да се наложат на пазара, и застрашават сигурността на личните данни на потребителите. Дигиталните валути набират популярност в световен мащаб и събудиха любопитството на централните банки да търсят възможности за регулации или да им противодействат, като създадат собствени държавни дигитални валути.

Все още няма коментари
Нов коментар