Ще си получат ли парите обратно клиентите на FTX?

Докато Сам Банкман-Фрийд е в затвора, неговите бивши клиенти очакват своята съдба

SBF ще лежи в затвора 25 години
SBF ще лежи в затвора 25 години
SBF ще лежи в затвора 25 години    ©  Shutterstock
SBF ще лежи в затвора 25 години    ©  Shutterstock
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В дните след фалита на неговата криптоборса FTX Сам Банкман-Фрийд отвори Google Doc и започна да пише. Под заглавието "Вероятно лоши идеи" той изреди няколко потенциални стратегии, сред които да се признае за републиканец или да аргументира, че "SBF умря за нашите грехове". Г-н Банкман-Фрийд в крайна сметка се отказа и от двете, но има една фикция, която той така и не остави да умре. Това, че FTX всъщност е била платежоспособна през цялото време и може да възстанови 10.6 млрд. долара, които дължи на клиентите си.

Фрийд загуби своята империя през ноември 2022 г., но до 28 март така и не знаеше своята съдба - 25 години затвор. Клиентите, станали кредитори на FTX, обаче все още чакат. Фалитът е сложен, обхваща над 100 субекта с активи, които адвокатите казват, че са "безнадеждно" смесени. Затова беше изненадващо за почти всички, с изключение на самия г-н Фрийд, когато през януари FTX той каза на съда, че би трябвало да може да се изплати напълно на своите 36 000 клиенти.

FTX е сигурна в парите не защото винаги е била платежоспособна, а защото администраторите са възстановили активи, които последният ѝ главен изпълнителен директор е разпилял, аргументира Джон Рей III, настоящият изпълнителен директор на фирмата. Покачващите се цени на криптовалутите също са помогнали значително. Екипът на г-н Рей е открил активи за 7 млрд. долара, които включват и луксозните домове и частни самолети. Те смятат, че още 16.6 млрд. долара са изтекли от компанията преди нейния колапс - една трета от тях са отишли при вътрешни лица, някои от които все още може да бъдат възстановени.

Успехът на г-н Рей в проследяването на парите на FTX направи претенциите към загубените там активи гореща стока. Въпреки че законните претенции за дълга на FTX първоначално се търгуваха за една десета от тяхната номинална стойност, отразявайки очакванията, че няма да бъдат изплатени, тези сертификати почти изцяло са възстановили стойността си. Един клиент се опитва да възстанови претенции за 166 млн. долара в съда, след като ги е продал за едва една трета от тяхната стойност.

На г-н Рей се налага да изплати без лихва доларовата стойност на криптосметките на клиентите в момента в който FTX подаде заявление за защита по глава 11 на 11 ноември 2022 г. Дотогава биткойн токените бяха загубили една пета от стойността си, тъй като г-н Банкман-Фрийд беше спрял тегленията три дни по-рано. Оттогава криптовалутите са във възход. Цената на токените на солана, най-голямото притежание на FTX, се увеличи единадесет пъти; биткойнът се е утроил по стойност. Това накара някои кредитори да съдят за плащане в токени, а не в долари. Те твърдят, че токените са тяхна собственост съгласно условията на FTX.

Въпреки това FTX не разполага с токените, които те търсят. Г-н Рей казва, че когато е поел ръководството, в борсата са останали само 105 биткойна спрямо правата на клиентите за почти 100 000. В действителност клиентите, изглежда, са направили късметлийски избор. Тяхното възстановяване зависи от това собствениците на FTX да загубят своята претенция за 12 млрд. долара, федералното правителство да се откаже от 43.5 млрд. долара глоби и данъци и на г-н Рей да бъде позволено да продаде останалото. Нищо от това не би се случило, ако FTX наистина беше платежоспособна.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар