Китай забрани на банките да използват криптовалути и срина Bitcoin

Виртуалната валута загуби 20% в рамките на денонощие, спадът е при целия пазар

За сега индивидуалните инвеститори в Китай още могат да държат парите си в криптовалута
За сега индивидуалните инвеститори в Китай още могат да държат парите си в криптовалута
За сега индивидуалните инвеститори в Китай още могат да държат парите си в криптовалута    ©  unsplash.com
За сега индивидуалните инвеститори в Китай още могат да държат парите си в криптовалута    ©  unsplash.com
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Китай забранява на финансовите институции и компаниите за разплащане да предлагат услуги свързани с криптовалути като транзакции и предупреди инвеститорите за ръст на спекулативната търговия в сектора. Изявлението на китайската банка е вторият удар по биткойн и криптопазара в рамките на седмица, след като преди няколко дни производителят на електромобили Tesla и нейният създател Илон мъск обявиха, че се отказват да приемат биткойн заради високата му енергийна стойност и климатичен отпечатък.

Това доведе до спад с над 10 хил. долара или с 15% до 37.6 хил. долара, който в последствие се ускори до 20% загуба за 24 часа и цена от 33.4 хил. долара. Така валутата загуби всичко спечелено от началото на февруари, а от върха насам загубата за bitcoin e с над 40%. Сериозен спад има и при останалите големи криптовалути, като Ethereum (-33%), Binance Coin (-33%). С над 30% загуба е и силно лансираният от Илон Мъск Dogecoin - над 32% спад за денонощие.

В сряда централната банка на Китай, местната асоциацията на банките и представителите на интернет индустрията излязоха с общо становище, според което финансовите и платежните институции не трябва да приемат криптовалути за разплащане. "Те не са реален актив", се казва в него. Това е поредният опит на китайските регулатори да ограничат активността на виртуалните пари, за да подготвят сцената за собствената си криптовалута, дигиталният юан.

"Скорошния ръст и последвалия спад в криптовалутите е свързан със спекулативния характер на криптопазара. Спекулациите представляват сериозна опасност за собствеността на хората, както и за нормалното функциониране на икономиката и финансовия ред" споделят в изявление три китайски институции в местната социална мрежa We Chat.

През 2017 г. Китай затвори местните си криптоброкери, а през 2019 забрани и чуждестранните, както и ICO-тата (първични предлагания на токени), но все още позволява на индивидуалните инвеститори в страната да инвестират в криптовалути. Поредния опит за намеса в сектора доказва, че страната не се е отказала от регулаторните си намерения в сферата. В изявлението, което бе публикувано от профилите на Китайската национална интернет финансова група, китайската банкова асоциация и асоциацията за клиринг и разплащания в Китай добавят, че към настоящия момент криптовалутите нямат реална стойност, цените им са лесно манипулируеми и финансовите транзакции не се гарантират от закона в Китай.

Само цвят червен

На фона на новините от азиатската страна криптовалутите удължиха спада си като цената за най-голямата криптовалута се понижи под 40 хил. долара за монета за пръв път от февруари месец насам. Според данни на Coinmarketcap за последните 24 часа пазарът на криптовалутите е загубил близо 20% пазарната си капитализация като трудно могат да бъдат открити криптовалути, които се покачват към настоящия момент.

Стойността на повече от 7000 валути, следени от CoinGecko, са загубили общо 600 млрд. долара през последната седмица до обща капитализация от 1.9 трлн. долара. Пазарната стойност на биткойн пък е малко над 700 млрд. долара, след като по време на последните рекорди беше над трилион.

От друга страна, Bank of America публикува проучване сред стотици финансови мениджъри с общо около 600 млрд. долара активи под управление, според което покупката на биткойн е най-популярната сделка сред финансовите мениджъри. Според някои анализатори фактът, че пазарът е пренаситен в момента, в комбинация с новините от Азия обяснява напрежението, под което се намират криптовалутите.

Все още няма коментари
Нов коментар