"Дитсманн Енергоремонт" ще обнови трите блока на ТЕЦ "Варна" за 11.5 млн. лв.

Централата на Ахмед Доган в момента предоставя студен резерв, но заради лошото си състояние не е сигурно, че може да работи

ТЕЦ "Варна" в момента се използва за студен резерв

Компанията за ремонт на енергийни съоръжения "Дитсманн Енергоремонт холдинг" е избрана за изпълнител на ключов проект в ТЕЦ "Варна". Дружеството, което преди три години стана част от нидерландската група Dietsmann, ще ремонтира трите енергийни блока на притежаваната от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган централа. Договорът е на стойност 11.5 млн. лв. и е спечелен в конкуренция с друго българско обединение.

Проектът е ключов за ТЕЦ "Варна", която в момента предоставя студен резерв на Електроенергийния системен оператор, тъй като заради лошо си състояние имаше проблеми с включването на мощности при нужда. Освен това ремонтът, който трябва да приключи за около година, ще позволи на централата да разполага с по-голяма мощност и съответно да печели по-голяма част от търговете за студен резерв. Или при задържане на ниските цени на природния газ директно да участва на енергийната борса.

Основен ремонт

Поръчката е за ремонт на основните съоръжения на блокове 4, 5 и 6 на централата, всеки от които е с мощност 210 мВт. Това са и единствените от шестте блока, които биха могли да бъдат използвани с основно гориво природен газ, а не въглища.

Процедурата е била открита в началото на март с прогнозна стойност 12 млн. лв. без ДДС. В края на април за изпълнител е определена "Дитсманн Енергоремонт холдинг" с оферта за 11.5 млн. лв. Другият кандидат е бил обединението "Енергоремонт - ИДА", в което влизат старозагорската "Металик" и "Енергоремонт" - Гълъбово, което е предложило близо два пъти по-висока цена - 22.9 млн. лв. Освен ремонта на блоковете победителят "Дитсманн Енергоремонт" е спечелил и отделна поръчка за изграждане на нови димоотходи на трите блока на стойност малко под 3 млн. лв. без ДДС. Според документите за търга ремонтът трябва да приключи до края на юли 2021 г.

Газово бъдеще

Блоковете, които ще се обновяват, са въведени в експлоатация между 1977 и 1979 г. Проектирани са да използват висококалорични въглища, които се внасят, но могат да работят и на природен газ. Централата на практика беше спряна в началото на 2015 г., по времето на предишния й собственик - чешката CEZ. Оттогава в нея ремонти не са правени, което е и причината миналата година Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да я глоби с 2 млн. лв. заради проблеми при осигуряване на студен резерв.

През миналата година трябваше да бъде направен и спешен ремонт на 6-и блок, но поръчките бяха отменени, тъй като така или иначе към онзи момент "Булгартрансгаз" не можеше да осигури достатъчно газ и за трите енергоблока. Този проблем би трябвало вече да е преодолян, след като миналата есен държавната компания обяви поръчка за разширение на газопровода до централата, което трябва да увеличи доставките от 120 хил. куб.м до 200 хил. куб.м на час. Допълнителният капацитет ще позволи на ТЕЦ "Варна" да кандидатства за по-голям дял от студения резерв, тъй като ще може да активира и трите си блока. Сега централата получава 27 млн. лв. на година, за да стои в готовност, предоставяйки студен резерв на държавата - услуга, която бе категорично отказана, когато собствеността беше на CEZ.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zz_s avatar :-|
    zz_s
    • + 6

    2-3 години получава по 20 млн за студен резерв, който не може да осъществи, глобичка само от 2 млн за което. И сега вече има налични едни 12 млн за въвеждането и в годност. Всичко това на наша сметка.

    Нередност?
  • 2
    aussie avatar :-P
    aussie
    • + 6

    Незнам какъв хидроинженер е но се оказа по-голям енергетик от всички заедно в ЧЕЗ. Хаха, такава корупция и невежество освен в Тери страни и диктатури надали има другаде.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 6

    “трети страни” да се чете по-горе, съжалявам.

    Пак добре, от хорска срама най-после ще инвестира нещо обратно в централата. Айде, хаирлия да е.

    Нередност?
  • 4
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 4

    Далаверата на Доган продъджава с пълна сила

    Нередност?
  • 5
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 4

    До коментар [#2] от "aussie":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Доган е оплел в своите корупционни схеми почти всичко живо по високите етажи на властта в България

    Нередност?
Нов коментар