Седмични новини за енергетика

Доган и Ковачки се подготвят да вземат контрола над КЕВР; 13 банки искат да кредитират "Булгартрансгаз" с над 540 млн. евро; Шест са кандидатите да строят газопровод до Панагюрище и Пирдоп

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, можете да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Фалстартът на процедурата по избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране се превърна безапелационно в основната новина на седмицата в сектора на енергетиката. Номинираният за шеф на регулатора и приеман радушно от бизнеса Пламен Младеновски изненадващо се отказа от състезанието, но по информация на "Капитал" той е бил принуден да го направи.

Причината за отказа на Младеновски идва директно от премиера Бойко Борисов, а за поста вече се спрягат имена на хора, свързани с бизнесмена Христо Ковачки и почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Процедурата се очаква да бъде рестартирана днес, макар тези дни председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов да обяви, че изборът ще бъде оставен за есента.

На този фон "Булгартрансгаз" се сдоби с огромен брой оферти за кредитирането на инвестиционната си програма и най-вече - продължението на "Турски поток" през България. Става дума за 10 оферти на 13 финансиращи институции, сред които и Българската банка за развитие.

Междувременно компанията задвижи друг от своите проекти. Общо шест компании и обединения са подали оферти за изграждане на преносния газопровод до Панагюрище и Пирдоп. Поръчката на "Булгартрансгаз" беше обявена малко преди началото на извънредното положение през март, а оферти се приемаха до средата на април. Прогнозната стойност на проекта е 24.728 млн. лв. без ДДС.

В същото време "Булгартрансгаз" очаква в близките няколко години ТЕЦ-овете масово да преминат на газ. Потреблението на синьо гориво е изключително ниско, като през 2019 г. е било 30 465 гВтч, или с 3.79% по-малко спрямо година по-рано. Прогнозите в десетгодишният план за развитие на мрежите на "Булгартрансгаз" до 2029 г. обаче са за бързо нарастване в следващите 4 години - до 42.3 гВтч, което е скок с 40%.

//ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ