🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

При сегашните номинации Ковачки може да овладее енергийния регулатор

Заради напрегнатата политическа обстановка процедурата за избор на членове на КЕВР може да бъде прекратена

Комисията за енергийно и водно регулиране би следвало да е независим орган, но на практика е изцяло политизиран.
Комисията за енергийно и водно регулиране би следвало да е независим орган, но на практика е изцяло политизиран.
Комисията за енергийно и водно регулиране би следвало да е независим орган, но на практика е изцяло политизиран.    ©  Юлия Лазарова
Комисията за енергийно и водно регулиране би следвало да е независим орган, но на практика е изцяло политизиран.    ©  Юлия Лазарова

След като процедурата за избор на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране се провали, това може да се случи и с избора на членове за регулатора. Одобряването на кандидатите трябваше да се случи в петък, но председателят на енергийната комисия Валентин Николов (ГЕРБ) поиска тя да бъде отложена. Официална причина за това не бе обявена, което повдига съмнения, че задкулисните договорки за постовете между партиите продължават.

На практика за 4 свободни места в КЕВР се състезават седем човека - Евгения Харитонова, Георги Добрев и Валентин Терзийски (издигнати от ГЕРБ), Любомир Денчев и Димитър Кочков (БСП), Владко Владимиров (Обединени патриоти) и Кремен Георгиев, издигнат от "Воля" на Веселин Марешки. Тяхното изслушване в ресорната парламентарна комисия премина без въпроси на 21 юли и това създаде впечатление, че депутатите са наясно кой точно ще изберат. По информация на "Капитал" обаче заради напрегнатата обществено-политическа обстановка и рокадите в кабинета на Бойко Борисов е възникнала несигурност сред мнозинството в ГЕРБ кои точно кандидати ще получат подкрепа в зала и кои не.

Откъде прозира Ковачки

Най-смущаваща изглежда номинацията на Кремен Георгиев, който безспорно има голям опит в енергетиката, но е бивш шеф на "Топлофикация София", а преди това е бил дългогодишен служител в ТЕЦ-овете на Христо Ковачки, като сега ръководи Асоциацията на топлофикационните дружества, която ги обединява. Това, че Георгиев е издигнат от партията на Марешки също е доста интересно, защото тя формално вече има двама свои представители в КЕВР - Пенка Трендафилова и Георги Златев, които бяха избрани през 2018 г. Важен факт е, че Златев е бивш изпълнителен директор на свързаната с Ковачки ТЕЦ "Брикел" и за първи път влезе в КЕВР през 2015 г. по предложение на партията на Ковачки - Български демократичен център.

По принцип и един от кандидатите на ГЕРБ - Валентин Терзийски, също е бил свързан с бизнеса на Христо Ковачки в миналото, но по информация на "Капитал" и според личните му твърдения, в момента няма общо него. Сега Терзийски е в надзорния съвет на "Топлофикация София". Интересното тук е, че през 2015 г. Валентин Терзийски бе предложен за член на КЕВР от БСП, но тогава не получи одобрението на ГЕРБ, които сега го издигат.

Какво показват сметките

На пръв поглед е нелогично "Воля" да получи трети човек в регулатора, предвид малката си роля в парламента. Изборът на Кремен Георгиев обаче може да се окаже неизбежен и точно затова ГЕРБ сега се опитват да отложат процедурата, за да не предизвикват допълнително обществено недоволство.

По принцип отделните кандидати се състезават за отделни роли в комисията. Например, Димитър Кочков от БСП по всяка вероятност ще бъде избран за комисар с ресор ВиК защото няма друг кандидат за тази специалност, а мястото е свободно. Другият номиниран от социалистите - Любомир Денчев, е предложен за "икономист" в КЕВР, който участва както на заседанията за водния сектор, така и за енергийния. Шансовете на Денчев обаче са малки, тъй като ГЕРБ също имат кандидат в това направление - Георги Добрев.

За ресор "енергетика" кандидатите са четирима, а свободните места - две. Предложенията на ГЕРБ са Валентин Терзийски и досегашния член на регулатора Евгения Харитонова, чийто мандат е изтекъл. Номинацията на "Воля" е Кремен Георгиев, а Валери Симеонов в лично качество (не като партия НФСБ) е посочил Владко Владимиров, който също е настоящ член на КЕВР, но с изтекъл мандат. По информация на "Капитал" обаче ГЕРБ може да получат подкрепа в зала само за Харитонова, а предложението на "Воля" да събере по-голяма подкрепа от това на Валери Симеонов (броят на гласовете "за" е от значение за избора на членове и за избран се смята този, който получи по-голямо одобрение, когато се състезават за един и същ ресор). Любопитно е, че професионалната кариера на Владимиров е свързана с "Мини Бобов дол", но това е било преди времето на Ковачки.

Точно тази несигурност в гласовете, изглежда, е в основата на отложеното решение за гласуваните за кандидатите. Към момента няма яснота дали следващата седмица ще има гласуване и по-вероятно изглежда обновяването на състава на регулатора да бъде отложено за неопределено време, така както стана и с председателя. А и при номинациите дотук ще е по-смислено да се рестарира процедурата и да има повече и по-качествени номинации.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cahdokah avatar :-|
    САНДОКАН
    • + 1

    Много е засукана работата

    Нередност?
Нов коментар