🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Въпреки оставката Жаклен Коен още е шеф на БЕХ; Държавата увеличава заплатите в "Мини Марица-изток" въпреки кризата и намалената работа; Надпреварата за газовите ресурси подхранва кризата между Турция и нейните съседи;

   ©  Анелия Николова

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни бюлетин тук.

Въпреки протестите правителството се опитва да бетонира статуквото и в енергетиката. Едно събитие беляза изминалите седем дни, но остана незабелязано, въпреки че илюстрира нагледно цялата политическа ситуация.

Скандалният шеф на Българския енергиен холдин (БЕХ) Жаклен Коен, който уж беше освободен от поста още на 19 август, се оказва че още работи в БЕХ и фактическа промяна в ръководството на холдинга засега няма.

В Търговския регистър не е внесено решение за кадрови промени и съответно Коен продължава да е директор, макар и в оставка. Засега той остава и в борда на директорите на АЕЦ "Козлодуй".

В същото време енергийното министерство залага на непазарни решения в опит да тушира задаващото се недовоство миньорите от държавните мини. "Мини Марица-изток" ще получат заем от 55 млн. лв. за инвестиции, ремонти и увеличение на заплатите, въпреки намаления обем работа.

Казусът с даването на пари на мините е абсурден най-малко по две причини. На първо място заемът ще бъде предоставен от Българския енергиен холдинг, чийто председател на съвета на директорите е именно шефът на държавните мини - Андон Андонов, а член е Живко Динчев, който ръководи най-големия длъжник на мините - "Марица-изток 2" . На второ място изобщо не е ясно дали мините ще успеят да върнат парите, след като завършиха полугодието със загуба около 10 млн. лв.

Все пак през седмицата се случиха и положителни неща - Хасково може да се сдобие с най-голямата ВЕИ-централа в Централна и Източна Европа, инвестицията в която се оценява на около 500 млн. лв.

Самото инвестиционното предложение е на българското дружество "Енери БГ 1", собственост на австрийската Enery Development, зад която пък стои сравнително голям световен играч от сектора на възобновяемата енергия - RP Global.

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ МЕДИИ

- Полша планира да инвестира близо 40 млрд. долара в нови ядрени мощности до 2040 г., като се очаква новите работни места да бъдат около 300 000.

- Германия планира 80 на сто от потребяваната електроенергия през 2050 г. да е от ВЕИ, като във връзка с това тя се ангажира да затвори последния си атомен реактор през 2022 г.

- Франция ще отдели 7 млрд. евро до 2030 г. за изпълнението на нова водородна стратегия.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ