🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавните мини: Растящи загуби и заплахи за синдикални протести

"Мини Марица-изток" завършва полугодието на минус и отчита сериозен спад в продажбата на въглища

   ©  Цветелина Белутова

Финансовото състояние на държавните мини продължава да се влошава, а по тази причини синдикатите обявиха готовност за протести. Причината за лошото състояние е намаленият добив на въглища заради свитото потребление на ток, но и големите забавени вземания от държавния ТЕЦ, който е сред основните клиенти на мините. Тези дни КНСБ и КТ "Подкрепа" поискаха спешна среща с премиера и обявиха готовност за протести, изпратили са писмо и до Министерството на енергетиката и до Българския енергиен холдинг, в което настояват за заем от 50 млн. лв. или за повишение на цената на въглищата от 77 до 86 лв./т. Засега от ведомството на Теменужка Петкова не казват какво точно ще предприемат, но проблемът може и да не бъде решен заради финансовите проблеми на други енергийни фирми.

Какво се случва

Държавните "Мини Марица-изток" завършват полугодието със загуба от около 10 млн. лв. Разликата спрямо м.г. е драматична - за първите шест месеца на 2019 г. дружеството е отчело загуба от 1.9 млн. лв., което прави над пет пъти увеличение на загубата. Основната причина за този спад са именно намалените приходи по договори с клиентите. До юни те са почти 194 млн. лв., което е намаление с около 50 млн. лв. спрямо м.г., когато са били 248.2 млн. лв., показва съкратеният отчет на дружеството за полугодието.

Основно намаляват приходите от продажба на въглища. В рамките на година постъпленията са се стопили от 238.2 млн. лв. до 187.5 млн. лв., показва още отчетът. Продукцията на мините се реализира единствено на вътрешния пазар на ограничен брой клиенти, които се намират в района на топлоелектрическите централи. Дружеството предоставя и жп транспортни услуги, приходите от които също са спаднали (3.5 млн. лв. за полугодието при 4.5 млн. лв. през 2019 г.).

Вземания

Без изненада текущите вземания от свързани лица са основно от ТЕЦ "Марица Изток 2", като към средата на годината те са малко над 100 млн. лв. при 111 млн. лв. година по-рано. Държавният ТЕЦ е най-големият купувач на въглища от мините, но изпитва сериозни финансови проблеми - компанията има отрицателен финансов резултат 128.7 млн. лв. за полугодието, но въпреки това не намалява персонала си и продължава да издържа футболния клуб "Берое".

Въглища от "Мини Марица-изток" купува и ТЕЦ "Брикел". През юни обаче с дружеството на Христо Ковачки е сключено споразумение за разсрочване на задълженията в размер на 11.7 млн. лв. с краен срок на плащане декември 2020 г.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-?
    telqk
    • + 1

    Като няма потребление на е.енергия намалява и добива на въглища следва редуциране на персонала - нали уж сме пазарна икономика?

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 2

    Субсидирането на тези мини е още една форма на точене на бюджета у нас!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    ТЕЦ МИ2 и Мини МИ трупат загуби всяка година, но и двете държавни дружества си имат футболни отбори.

    Нередност?
  • 5
    frei1974 avatar :-|
    stoian1972

    До коментар [#3] от "sfasaf":

    Абе Мините не знам да имат футболен отбор.При ТЕЦ 2 не е по желание.

    Нередност?
Нов коментар