ГЕРБ и патриотите обещаха край на подаръците за ТЕЦ-а на Доган

Вместо търгове за студен резерв ще се въведе механизъм за капацитет

За последната година централата на Доган получи над 26 млн. лв. за да не работи. Три ТЕЦ-а на Ковачки взеха останалите 25 млн. лв.
За последната година централата на Доган получи над 26 млн. лв. за да не работи. Три ТЕЦ-а на Ковачки взеха останалите 25 млн. лв.
За последната година централата на Доган получи над 26 млн. лв. за да не работи. Три ТЕЦ-а на Ковачки взеха останалите 25 млн. лв.
За последната година централата на Доган получи над 26 млн. лв. за да не работи. Три ТЕЦ-а на Ковачки взеха останалите 25 млн. лв.

В опит да тушира напрежението около почетния председател на ДПС Ахмед Доган кабинетът "Борисов" отмени провеждането на търгове за т.нар. студен резерв. Това са енергийните мощности, които стоят в готовност и могат да бъдат включени при нужда, за което централите получават пари. От години "абонирани" за него са най-вече производствата на Ахмед Доган и Христо Ковачки.

Реформата беше анонсирана още сутринта от лидера на НФСБ Валери Симеонов, който отказа подробности. Няколко часа по-късно лично енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че те ще отпаднат, а на тяхно място ще бъде въведен механизъм за капацитет.

Решението е било взето на коалиционния съвет между Обединените патриоти и ГЕРБ. То обаче изглежда повече от закъсняло и още веднъж показва трескавия опит на управляващите да се дистанцират от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

"Търговете ще бъдат отменени от Закона за енергетиката с преходна разпоредба и това е политическо решение - да се търсят варианти така, че да не се дава възможност да се предоставят пари на досегашните играчи, които чрез търгове са вземали част от капацитета на студения резерв", обясни председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов.

Бързането на управляващите може да се обясни с предстоящите търгове за студен резерв на ЕСО. Ако се сключат нови договори или се променят условията по сега действащите, държавата е заплашена от серия от дела. В момента в ЕСО тече подготовка за поредните процедури за периода 1.08.2020-31.07.2021 г., които се организират по заповед на ресорния министър.

Промяна в разпределението и провеждането на търговете може да стане по няколко начина: със заповед на енергийния министър или с промени в Закона за енергетиката, където е описано точно какво предвижда процедурата.

Подпомагане по нова схема

"Механизмът за капацитет, който ние сме избрали и преговаряме с ЕК, е пазарен, т.е. ще подпомагаме определени производители на електрическа енергия да произвеждат ток и, от една страна, да гарантират ликвидност на пазара на ел.енергия, от друга - енергийната ни сигурност", каза министър Петкова.

Крайният срок за въвеждането на механизма е 1 юли 2021 г. и той не случайно съвпада с крайния срок за излизането на свободния пазар на ток на небитовите потребители. Именно либерализацията на пазара беше поставена от ЕК като условие за въвеждането на механизма за капацитет, който държавата иска да въведе, за може да подпомага поне още няколко години изпадналата в технически фалит ТЕЦ "Марица-изток 2".

"Вчера си дадохме сметка, че в няколко случая работата на правителството се обвързва с едва ли не слугинаж към Доган. В тази връзка вчера взехме решение тотално да се промени схемата на студения резерв", заяви по-рано през деня Валери Симеонов. Пред "Нова тв" той обяви, че резервът ще бъде намален около 10 пъти, като по този начин ще бъдат намалени и сумите, които отиват към ТЕЦ "Варна".

Сумите за Доган и Ковачки

Новината за прекратяването на търговете идва само две години след като ресорният министър Теменужка Петкова утвърди увеличи на обема на студения резерв от 500 мегавата до 650 мегавата средногодишно, като оправда това с европейските изисквания и определи търговете за "прозрачни".

Последно преди година варненският ТЕЦ и централите на Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Марица 3" и "Топлофикация Русе" бяха класирани на челните места във всички търгове на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО) за предоставянето на студен резерв. В резултат бе решено ТЕЦ "Варна" да получи 26.5 млн. лв., а останалите три централи - общо 25.4 млн. лв., за да гарантират електроенергийната сигурност на страната до средата на 2020 г.

Случайност или не

"Има упреци, че ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган получава пари от "студения резерв". През 2018 г. тя действително получи студен резерв, който преди това беше определен за ТЕЦ "Марица Изток". Това беше голяма грешка, не успях да стигна до причината за това. Явно оттам са тръгнали съмненията", каза още Симеонов.

Ситуацията, която визира Симеонов, е доста интересна. От 1 май 2018 г. в студения резерв се включи и ТЕЦ "Варна". Това беше изненада, тъй като още от 2017 г. ЕСО има договори с други централи до края на юли 2018 г. и формално не би трябвало да има повод за включването на нови мощности по-рано от този срок.

Оказа се обаче, че държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 е прекратила договора си за предоставяне на студен резерв на практика - в полза на ТЕЦ "Варна". Така, за да попълни дупката, ЕСО организира извънреден търг, на който се яви единствено именно централата на Доган.

Статията е обновена в 16:55

Кеят на сараите - незаконен

Кеят, построен край летните сараи на Ахмед Доган в парк "Росенец", е незаконен и ще бъде разрушен, обяви Симеонов. Това са показали първите резултати от проверката на регионалната дирекция на строителния надзор. Тя показала, че съоръжението от около 250 метра няма строителни книжа и подлежи на събаряне. Без документи са още няколко спомагателни постройки с площ около 30 кв.м и те също ще бъдат премахнати, каза още лидерът на НФСБ.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kratun.ko avatar :-P
    kratun.ko
    • + 7

    А не е ли редно всеки който получава пари за студен резерв, поне веднъж да палне котела и да покаже, че този тец наистина е в изправност? Защото чувам приказки, че ТЕЦ Варна не е в състояние да заработи.

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 6

    Има една поговорка "Too little, too late..."

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-@
    sfasaf
    • + 4

    Сетихте ли се бе, "патриоти"? Като наближиха изборите и изведнъж ви просветна, че сте наведени, със свалени гащи, а отзад седи член на ДПС.

    Нередност?
  • 4
    e_lady avatar :-@
    Poi Nhy
    • + 4

    Оф, мнго ми омръзнаха. Какво още трябва да ни се случи, че да се махнати ББ и каскета?!

    Нередност?
Нов коментар