Рекордна загуба в "Мини Марица-изток" - близо 100 млн. лв. към края на септември

Приходите на компанията намаляват с почти 50%, тъй като дружеството е изцяло зависимо от въглищните електроцентрали, чието производство спадна драстично

Работата на държавните мини е пряко зависима от дейността на въглищните централи. Които едва ли скоро ще регистрират такъв бум в производството на електроенергия - и съответно печалбите, както през 2022 г.
Работата на държавните мини е пряко зависима от дейността на въглищните централи. Които едва ли скоро ще регистрират такъв бум в производството на електроенергия - и съответно печалбите, както през 2022 г.
Работата на държавните мини е пряко зависима от дейността на въглищните централи. Които едва ли скоро ще регистрират такъв бум в производството на електроенергия - и съответно печалбите, както през 2022 г.    ©  Цветелина Белутова
Работата на държавните мини е пряко зависима от дейността на въглищните централи. Които едва ли скоро ще регистрират такъв бум в производството на електроенергия - и съответно печалбите, както през 2022 г.    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Приходите от продажби на въглища намаляват с над 40% през първите 9 месеца на тази година.
  • И текущите, и нетекущите задължения на дружеството обаче спадат.
  • Намаление има при разходите за ток, горива и външни услуги, но харчовете за суровини, материали и заплати леко растат.

На фона на поредните протести на синдикатите и служителите в държавните "Мини Марица-изток" дружеството продължава да влошава финансовото си състояние. Към края на септември то вече е на рекордна загуба 99.6 млн. лв. при печалба 60 млн. лв. за същия период на миналата година, когато заради кризата с цените на тока въглищните централи работеха на максимум. Това показва междинният финансов отчет на компанията, която продължава да работи без никакви оптимизации въпреки драстични спад в натовареността.

Основните потребители на лигнитните въглища от "Мини Марица-изток" са именно ТЕЦ "Марица-изток 2", "КонтурГлобал Марица-изток 3", "Ей И Ес - ЗС Марица-изток 1" и "Брикел", като добивът е силно зависим от натоварването им. От лятото на 2022 г. компанията има още един клиент - сръбската "Виром груп", към която вече изнася на по-висока от първоначално утвърдената цена (111.01 лв./ТУГ, при първоначално договорените 96.09 лв./ТУГ).

Загубата на мините започна да се трупа още през второто тримесечие на годината, когато дружеството се оказа на минус около 51 млн. лв. Към края на септември, т.е. три месеца по-късно, тя вече е с почти 50% по-голяма, което предполага и още по-съществено натрупване на загубата в края на годината.

Как се стигна дотук?

Компанията експлоатира най-голямото находище на лигнитни въглища в България и заради това е изцяло зависима от клиентите си, които ако до миналата година имаха много работа - и съответно купуваха големи количества въглища, през тази година това вече не е така. Общите приходи за деветте месеца на 2023 г. са 329 млн. лв., което е с 47.9% по-малко в сравнение със същия период на м.г., когато са били отчетени 633 млн. лв. В същото време приходите от продажби на въглища са 294 млн. лв., което е намаление 42% в сравнение с деветмесечието на 2022 г., когато са били 511 млн. лв. Този показател е от особена важност, тъй като приходите от въглища формират 89% от общите приходи на дружеството.

Разходите и пасивите намаляват

Все пак пасивите на "Мини Марица-изток" слабо намаляват. Нетекущите вече са 231 млн. лв. (при 247 млн. лв. за деветте месеца на м.г.), а текущите - 83 млн. лв. (при 116 млн. лв. за същия период на м.г.). Така общият размер на капитала и пасивите на компанията намалява минимално до 1 млрд. лв. при 1.18 млрд. лв. за периода януари - септември 2022 г., показва още отчетът.

За разлика от приходите, които се свиват почти на половина, общите разходи на компанията спадат само с 24% до 434 млн. лв. в сравнение със същия период на м.г., когато са били 572 млн. лв. Намаляват както разходите за електроенергия и горива (заради пазарната конюнктура), така и тези за външни услуги. За сметка на това обаче харчовете за суровини и материали растат с минималните 2% (30 млн. лв. към края на септември), показва още отчетът.

Но най-значително - с 10%, е увеличението на разходите за възнаграждения на персонала. Те достигат 235 млн. лв., което е над две трети от общите приходи на компанията. Това е факт както заради увеличението на заплатите, които средно за периода са били по 3800 лв. на зает, така и заради по-големия брой служители. По отчет в мините са заети 6834 души, което с 66 души повече спрямо същия период на миналата годината. В същото време производителността е спаднала драматично - от 3.75 хил. тона на човек до само 2 хил. тона.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • - 3
    • + 6

    За да сравним загубите на мините е добре да има и други числа.
    Например размера на вноската от работещите във синдикалната организация.
    И е добре да знаем броя на счетоводителите в това предприятие.
    Да не се окаже, че са повече от счетоводителите на Епъл.

    Нередност?
  • 5
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • - 1
    • + 6

    При намалени приходи от дейността, както и драстично спадналата производителност на едно лице е належащо редукция на персонала, на първо място на администрацията. Това са общоизвестни аксиоми. И да се прецени ефективна ли е поддръжката на почивните им станции или е икономически по-изгодно да се продадат.
    Шефът на БЕХ /като принципал/ трябва вече да е коментирал с екипа си смяната на директора на "Мини Марица-изток".

    Нередност?
  • 6
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • - 1
    • + 3

    Когато не работиш и си на загуба, първо правиш съктащения на персонала, на първо място на администрацията! Няма да им плащаме заплатите на тези хрантутници!

    Нередност?
  • 7
    tyc16215409341055258 avatar :-(
    Maria Simova
    • - 2
    • + 3

    "съкРащения на персонала", срамно е в 21-век, още да няма опция за редакция на пост в този форум!

    Нередност?
  • 9
    jazzdevil avatar :-|
    jazzdevil
    • - 1
    • + 1

    Абе нещо от 2 месеца насам ми се губят статиите тука за това колко много и евтин ток били произвеждали фотоволтаичните централи - що така не знам.

    Нередност?
Нов коментар