🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цената на природния газ все пак ще се повиши с 20%

Ресорният министър Теменужка Петкова се похвали със спестените по новия договор с "Газпром" пари, но не коментира абсурдната политическа намеса в ценообразуването

   ©  Надежда Чипева

Цената на природния газ все пак ще се повиши с 20%, както беше планирано да се случи още от 1 септември. Тогава Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябваше да определи нови цени за септември, но премиерът Бойко Борисов се разпореди това да не се случва, за да не доведе до ново напрежение и протести. Искането на "Булгаргаз" бе за повишение до 22.46 лв./мВтч, без такси и данъци, а КЕВР излезе с доклад, че е съгласна на тази промяна.

Още в същия ден обаче ресорният министър Теменужка Петкова издаде извънредна заповед "Булгаргаз" да оттегли внесеното в КЕВР искане, тъй като трябвало да бъде направена проверка за начина, по който е изчислена новата стойност. Сега стана ясно, че проверката показала, че проблем няма, което повдигна нови въпроси, свързани с необходимостта от такава процедура, която не е определена по закон и на практика не е била прилагана в други случаи, при които "Булгаргаз" е искала повишение.

"Тази цена е формирана правилно и са спазени изискванията на договора между "Булгаргаз" и "Газпром", всички компоненти са правилно определени", обобщи министър Петкова на извънредна пресконференция. По думите й обаче дори с това повишение цената на природния газ ще бъде по-ниска в сравнение с цената за април (25.20 лв./мВтч), когато бе първият месец, в който цените се определяха по новия договор с "Газпром".

Петкова не каза защо тези обяснения не бяха дадени още на 1 септември, така че да не се стига до безпрецедентната намеса на държавата в регулацията на цените. Вместо това тя представи анализ за ефекта от предоговарянето на договора с руснаците. "Общият ефект е над 300 млн. лв. в сравнение с това, което биха платили потребителите, ако договорът с "Газпром" не бе променен. Става въпрос за периода 8.2019 - 8.2020 г.", уточни тя.

До края на деня пък "Булгаргаз" ще започне да издава фактури на клиентите си, които до този момент бяха в неведение за това по какви цени ще стават плащанията. "Фактурирането на свободния пазар реферира към цената, която ние сме предложили за утвърждаване - 22.46 лв./мВтч", обясни изпълнителният директор на компанията Николай Павлов.

На въпрос, свързан с финансовото състояние на дружеството, той заяви, че то не е застрашено, и го определи като "много добро". "Нямаме задължение и 1 стотинка. Вземанията се събират, върнахме доверието на банките", заяви Павлов.

"Булгаргаз" ще внесе ценовото си заявление за септември веднага, а КЕВР се очаква да излезе със становище до пет дни. По информация на "Капитал" регулаторът ще утвърди цената със задна дата - от 1 септември.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    krus avatar :-|
    Das Territorium
    • - 1
    • + 2

    #ОСТАВКА. Веднага!
    И не пипайте нищо.

    Нередност?
Нов коментар