🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Природният газ продължава да поскъпва - с 10.5% през октомври

Увеличение ще има и през октомври, и през ноември

   ©  Мария Съботинова

Цената на природния газ ще продължи да расте и през следващите няколко месеца. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е съгласна повишението през октомври да достигне 24.84 лв./MWh при 22.46 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) в момента, което е скок от малко над 10.5%. Това се разбира от експертния доклад на регулатора, който ще бъде обсъден на 25 септември, а финалното гласуване ще е на 1 октомври.

Новото повишение идва, след като през септември цената се увеличи с 20% въпреки личното настояване на премиера Бойко Борисов тя да бъде задържана. Общественият доставчик "Булгаргаз" е прогнозирал увеличение и за ноември, като според наличните сега данни за пазара тогава цената ще достигне 26.25 лв./MWh, или още 5.7% нагоре. Разбира се, тези изчисления ще бъдат актуалзирани през втората половина на октомври. Все пак тарифата на природния газ през ноември няма да достигне стойността от м.г. по същото време, когато мина 38 лв./MWh.

Дори новите предложения за поскъпване на газа да бъдат одобрени, няма да има промяна при парното и топлата вода. Причината е, че техните цени бяха повишени предварително на 1 юли 2020 г., когато КЕВР определи, че средната цена на природния газ ще бъде 31.58 лв./MWh до 1 юли 2021 г. Към този момент тя не е достигната и едва ли това ще се случи до края на тази година.

По-високите стойности на газа сега не са изненада - заради пандемията в началото на годината имаше драстичен спад на борсовите цени, но от лятото те започнаха рязко да се повишават. Основните европейски индекси се вдигнаха с над 50% за доставките през септември и с над 100% за тези през октомври спрямо нивата от август.

Например цената на основната платформа в Европа - холандския хъб TTF, в края на август бе около 6 евро/MWh, а в началото на септември е почти 12 евро/MWh. Днес природният газ на хъба TTF се търгува за 11 евро/MWh.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk

    Банкянски бек няма ли пак да слезе от жипката и да почне да се тръшка за цената?

    Нередност?
Нов коментар