🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Облекченията за нови ВЕИ-та стигнаха до парламента

Ще се обсъжда отпадането на вноските във фонда "Сигурност на електроенергийната система" от 5% върху приходите на нови зелени мощности

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Промените в Закона за енергетиката, с които отпада една от най-големите спънки пред изграждането на нови ВЕИ мощности у нас, вече са внесени в Народното събрание и предстои да бъдат разгледани от депутатите. Става въпрос за отпадането вноските от 5% върху приходите към фонд "Сигурност на електроенергийната система", които в момента се правят от всички производители на електроенергия, независимо от това дали са частни или държавни. Облекчението ще влезе в сила от Нова година и ще засегне само новите зелени проекти, но без малките покривни инсталации, които в момента ползват преференциални цени.

Предложението идва от група депутати от ГЕРБ начело с председателя на енергийната комисия Валентин Николов. Бизнесът подкрепя напълно идеята, тъй като може да отпуши инвестициите в сектора. Вноските от 5% са една от големите пречки пред навлизането на нови ВЕИ, които не ползват държавна подкрепа и гарантирано изкупуване, а продават тока си на свободния пазар.

Със законопроекта се предлага също и по-малките енергийни инсталации - от 500 kW до 1 MW, да започнат да продават тока си на борсата, като преференциалните им цени ще бъдат заменени с договори за компенсиране на разликата между тях и постигнатата стойност на борсата.

Промени са предвидени и за студения резерв - сигурността на системата ще се гарантира чрез сключването на договори за закупуване на разполагаемост, което ще става чрез провеждането на търгове, а не със заповед на енергийния министър директно към държавната ТЕЦ "Марица-изток 2".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар