🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Френски консорциум иска да мобилизира 1 млрд. евро за ВЕИ в земеделието

Sun’Agri и RGreen Invest стартират инициатива, насочена към реализацията на 300 "агроволтаични" проекта до 2025 г.

   ©  Цветелина Белутова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Френската ВЕИ офанзива продължава - този път с нов зелен план в сектора на земеделието. Консорциум между компаниите Sun'Agri и RGreen Invest стартира инициатива, насочена към разгръщането на около 300 агроволтачни проекта във Франция до 2025 г., като основната идея е тези проекти да станат достъпни за земеделските производители. Най-общо това са соларни паркове, които обаче се разполагат в обработваеми земи, без да пречат на земеделието, а дори повишават ефективността.

Проектът е наречен Cultivons Demain! ("Да отгледаме утрешния ден!") и най-общо предвижда да се построят 300 агроволтаични ферми във Франция с иновативни решения, които позволяват подобряване на добивите от 1500 до 2000 хектара.

RGreen Invest е френска компания, която работи в областта на инфраструктурата за зелена енергия. Sun'Agri пък се занимава с предлагането на агроволтаични решения за увеличаване на селскостопанските добиви и за нея това е пореден проект в рамките на няколко месеца. В съвместно съобщение двете организации призовават всички заинтересовани страни - публични и частни, загрижени за адаптиране на селското стопанство към изменението на климата, да се присъединят към Cultivons Demain! и също да предложат нови технологични решения.

Към момента RGreen Invest чрез своя фонд Infragreen IV, в който Европейската инвестиционна банка наскоро инвестира 75 млн. евро, се ангажира да предостави 50 млн. евро собствен капитал за проекта.

През май пък Sun'Agri започна работа по седем ВЕИ проекта в областта на земеделието, които бяха одобрени за държавно финансиране във Франция. Предвидената инвестиция бе за около 16 млн. евро, а проектите включват инсталиране на слънчеви панели над отглежданите култури. Целта е "въздушните" конструкции да не пречат на растежа, както и да дават безпроблемен достъп за работа със селскостопански машини.