🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Втора инстанция ще решава за горенето на боклук в ТЕЦ "Бобов дол"; Френски консорциум иска да мобилизира 1 млрд. евро за ВЕИ в земеделието; Испания планира ВЕИ революция до 2050 г.;

   ©  Георги Кожухаров
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Ще запази ли ТЕЦ "Бобов дол" разрешителното си за горене на отпадъци или не - този въпрос ще намери скоро своя отговор. Причината - "Грийнпийс" - България и "За Земята" обжалват на втора инстанция решението на кюстендилския съд, с което магистратите потвърдиха разрешението на централата.

Според еколозите е възможно да се е възползвала от известни институционални протекции за издаване на разрешително за експериментално горене.

Преди две седмици "Грийнпийс" - България, и "За Земята" публикуваха кореспонденцията между ТЕЦ "Бобов дол" и зам.-министъра на околната среда Красимир Живков, който по-рано тази година бе арестуван по дело за внос и депониране на опасни отпадъци. В писмата той разрешава да се изгарят с експериментална цел отпадъци в количества 10 000 пъти над допустимото по закон.

И докато у нас изгарянето на отпадъци и електроенергията от въглища все още са в дневния ред, то други държави - като Франция и Испания например ударно въвеждат в експлоатация чисти източници на енергия. Испания предвижда до 2050 г. да повиши дела на чистия ток в крайното потребление до 97%. Общо планираните инвестиции за тази цел възлизат на 241 млрд. евро до 2030 г., като 80% от тях ще бъдат направени от частния сектор, а 20% от публичния. В периода 2031-2050 пък планираните инвестиции са 500 млрд. евро.

Като цяло планът на Испания е да намали вноса на енергия от 74% от през 2018 г., до 61% през 2030 г., 39% през 2040 г. и 13% през 2050 г. За сравнение - засега плановете на България в близките десетилетия включват поддържане на въглищните централи, нови ядрени мощности и плах ръст на ВЕИ проектите, чийто дял ще стигне максимум 30% през 2030 г., както и пълна лиспа на финансов анализ за целите.

Франция пък планира разгръщането на около 300 агроволтачни проекта до 2025 г. за общо 1 млрд. евро. Консорциум между компаниите Sun'Agri и RGreen Invest стартира инициатива, насочена към разгръщането на нови зелени мощности, като основната идея е тези проекти да станат достъпни за земеделските производители. Става въпрос за соларни паркове, които обаче се разполагат в обработваеми земи, без да пречат на земеделието.

Какво друго? CEZ ще прави малки атомни реактори, а Германия залага на мощностите на морската вятърна енергетика да достигнат 40 ГВт в следващите двадесет години.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар