🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Испания планира ВЕИ революция до 2050 г.

Държавата смята да сложи край на петте си ядрени централи в близките десетилетия

   ©  Цветелина Белутова
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Ударно навлизане на мащабни ВЕИ инсталации залага Испания в своята стратегия за декарбонизация до 2050 г. Предвижда се изграждането на общо 59 гВт нови ВЕИ мощности и 6 Гвт батерии за съхранение на енергия, което ще повиши дела на зелената енергия в крайното потребление на страната до внушителните 97%. Общо планираните инвестиции за постигане на тези цели възлизат на 241 млрд. евро до 2030 г., като 80% от тях ще бъдат направени от частния сектор, а 20% от публичния. В периода 2031-2050 пък планираните инвестиции са 500 млрд. евро.

Като цяло планът на Испания е да намали вноса на енергия от 74% от през 2018 г., до 61% през 2030 г., 39% през 2040 г. и 13% през 2050 г. За сравнение - засега плановете на България в близките десетилетия включват поддържане на въглищните централи, нови ядрени мощности и плах ръст на ВЕИ проектите, чийто дял ще стигне максимум 30% през 2030 г., както и пълна лиспа на финансов анализ за целите.

Макар отсега много експерти и скептици да определят плана на испанците като твърде амбициозен, страната следва последователно политиката си, свързана с насърчаването на зелената енергия. Нещо повече - още в началото на м.г. Испания обяви, че в периода 2025 - 2035 г. има намерение да закрие всичките си пет ядрени централи (в градовете Алмарас, Валдейос, Аско, Кофрентес и Трийо), а в средата на века да произвежда цялата си електроенергия от възобновяеми източници.

Правителството явно не е отстъпило от тези свои намерения, тъй като и сегашната стратегия предвижда Испания да прекрати експлоатацията на съществуващите ядрени централи след 2030 г. Така още след 10 години делът на възобновяемите източници ще бъде 74%.

Стратегията предвижда още до 2050 г. да бъде възстановен част от горския фонд на страната, като се залеси площ 20 000 хектара.

От зелено, по-зелено

Заедно със стратегията за декарбонизация испанското правителството утвърди и нови правила за провеждане на търгове за ВЕИ мощности, които ще заменят действащите от 2013 г. норми. Търговете за нови проекти са мощен инструмент за насърчаване на чистата енергия - държавни състезания, на които бизнесът се явява и кандидатства по най-ниска цена на енергията, а който спечели, се ангажира да построи инсталацията и да произвежда ток, като сам планира разходите си.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • + 1

    Мислят хората и вървят напред, а не като наш'ти управници, които са си заврели главите в задн**ите и по-далеч от носа си не виждат... Че даже ББ продажника ще строи АЕЦ Белене, с който строеж ще ни заробят за поне още две поколения да плащаме на Кремълското джудже...

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 1

    До коментар [#1] от "geordgeo":

    Никой никога няма да построи Белене, нито дори нов блок в Козлодуй. Времето на АЕЦ е минало, сега е времето на ВЕИ и конкретно солари. И спестяване на енергия с ефективно строителство, саниране и изолации.

    Нередност?
Нов коментар