🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Срокът за "Балкански поток" изтича днес, но още няма данни да е завършен

България се отказа да иска неустойки за първото забавяне от руснаците, които превзеха "Аркад", и може отново да го направи

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Датата 15 декември 2020 г. е последният краен срок, в който продължението на "Турски поток" през България, наричан от премиера Бойко Борисов "Балкански поток", трябваше да е завършено. Тя беше уточнена в подписания през септември анекс към договора на "Аркад", който първоначално предвиждаше газовото трасе да е готово през юни, но заради коронавируса беше направена отсрочка.

Живо излъчване във фейсбук, рязане на лента и приказки за регионалния газов хъб обаче няма. Липсва и каквато и да е публична информация за това докъде е всъщност строежът на газопровода от турската до сръбската граница, за който държавната компания "Булгартрансгаз" ще плати 2.15 млрд. лв. и още поне 250 млн. лв. лихви върху тази сума.

Възможно е заради втората вълна от Covid-19 да е подписано ново допълнително споразумение и да са уговорени нови срокове, но ако това е така, ще го разберем с няколко седмици по-късно, както стана и със самия анекс. По същия начин, с над месец закъснение, бяха публикувани и договорите с подизпълнителите на Arkad, които са основно руски и беларуски фирми.

Разбира се, не е изключено и още през следващите дни премиерът Борисов да обяви газопровода за готов, за да разсее съмненията (най-вече на Русия), че отново има забавяне. Но дали реално по него ще може да се транспортира природен газ ще стане ясно едва през януари.

Също така новините около продължението на "Турски поток" в България вероятно не са особено желани от властта сега, когато САЩ открито налагат санкции на Турция заради закупено руско военно оборудване и обсъждат допълнителни такива към руските енергийни проекти "Северен поток 2" и "Турски поток".

Гъвкави срокове и изчезващи неустойки

Договор с Arkad бе подписан на 19 септември 2019 г. и предвиждаше газопроводът да се изгради на два етапа. Първият - до 250 дни, така че да осигури техническа възможност за пренос на газ, използвайки наличната инфраструктура на "Булгартрансгаз", и вторият - до 615 дни, в който всичко трябва да е напълно готово. Първият срок изтече на 4 юни 2020 г., тъй като възлагателното писмо за старт на строежа е от 24 септември 2019 г.

С анекса, подписан от руснака Юрий Швецов, който вече управлява Arkad, двата срока са обединени в един нов - от 448 дни, до който изпълнителят трябва да приключи изцяло строежа на "Турски поток" през България. Именно оттук идва и датата 15 декември 2020 за завършването на газопровода.

В допълнителното споразумение обаче изрично е записано, че може да има нови отсрочки поради извънредни събитя, които не са предвидени в договора - например новите ограничения покрай коронавируса, които бяха въведени както в България, така и в редица други европейски страни.

Държавата вече се отказа от неустойки за първото закъснение по проекта и няма да е учудващо, ако отново подходи така. В противен случай Arkad дължи за всеки ден забава неустойка в размер на 0.25% от стойността на договора (1.1 млрд. евро), или 2.75 млн. евро на ден. Така само до Нова година биха се натрупали около 40 млн. евро.

Все пак обаче, ако има допълнително забавяне на строежа и от 2021 г. не може да се осигури преносът на газ, Arkad ще трябва да поеме неустойките, които "Булгартрансгаз" ще дължи на клиентите си. По отношение на договора с "Газпром" обаче няма предвидени санкции за неосигуряването на трасе за пренос към Сърбия, което може да се обясни с факта, че именно руската компания стои зад изграждането на газопровода.

Лихвите остават

Според договора с Arkad именно изпълнителят трябва да осигури финансирането, а "Булгартрансгаз" да възстанови разходите в срок от 120 месеца и при годишна лихва от 4.1% (предложена от изпълнителя). А въпреки че "Булгартрансгаз" успя да си осигури чрез кредити и собствени средства финансиране за предсрочно погасяване на по-голямата част от дължимите към Arkad суми, оскъпяване все пак ще има. С анекса към договора обаче е решено предсрочно платената сума да може да достигне до максимум 517 млн. евро и съответно за нея няма да се начисляват лихви от 4.1% от Arkad. За останалите грубо около 600 млн. евро Arkad ще опрости само до 3.8 млн. евро от лихвите, които иначе за целия период от 10 години биха били около 130 млн. евро.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 7

    Е, хайде сега, няма данни, има колкото щеш:
    https://bnr.bg/post/101389359
    посланик Херо Мустафа разяснява, най-вероятно, какво означава приетият закон за отбрана в САШ, който съдържа санкциии за Северен Поток 2 и за Турски Поток. Вече за кои фирми точно, виж за това няма данни

    Нередност?
  • 2
    hodounski avatar :-|
    hodounski
    • + 6

    Три милиарда подарък за Путин от бай Х

    Нередност?
  • 3
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • + 3

    Някой да е очаквал друго с тези ,меко казано,калпави строители?!

    Нередност?
  • 5
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia

    Газ за Сърбия може да тръгне до седмици, но в посока Унгария възниква проблем със забавянето на сръбската компресорна станция.

    Нередност?
Нов коментар