🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Обрат: Цената на борсовия ток в България за 28 декември е сред най-ниските в ЕС

Сред причините за това е и фактът, че 28 декември е почивен ден за българската икономика

След като през първите три седмици на декември електроенергията в България се търгуваше на едни от най-високите стойности в цяла Европа, коледните празници доведоха до пълен обрат в тази тенденция. Токът с доставка за 28 декември дори е с най-ниската цена за цяла Централна и Източна Европа - 26.14 евро/мВтч. Изключение правят единствено Испания и Португалия, където сделките с електроенергия се сключват срещу малко повече от 20 евро/мВтч. В същото време във всички останали европейски страни цената е между 36 и 46 евро.

Основната причина за този контраст на българския електроенергиен пазар спрямо съседните е фактът, че понеделник е обявен за почивен ден и съответно голяма част от икономиката на страната няма да работи. В комбинация с блокирания туристически бизнес и сравнително топлото време това води до слабо търсене на ток и съответно цените се понижават.

От данните на Българската независима енергийна борса се вижда, че рязкото понижение при цените на електроенергията е започнало на 23 декември. Все още обаче цената за декември остава сравнително висока - средно 58.71 евро/мВтч. За сравнение, за декември 2019 г. борсовият ток е струвал средно 42.49 евро/мВтч.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар