Кое е по-изгодно за бизнеса: фиксирани или плаващи цени на тока?

Сметките на фирмите, които от 1 октомври са длъжни да се снабдяват с ток по свободно договорени цени, са различни

В началото на 2021 г. всички български фирми ще получат третите си фактури, откакто бяха задължени със законови промени да купуват ток по свободно договорени цени. За някои компании те обаче ще са доста по-високи от предишните две, докато за други разлика почти няма да има. Причината за това е тарифният модел, който бизнесът, а и някои от домакинствата са избрали - фиксирана или плаваща цена, спрямо борсата.

През декември средната стойност на сделките с електроенергия на българската енергийна борса се повиши с над 20% спрямо ноември и с над 33% спрямо октомври. Това означава, че за тези, които са предпочели борсовия индекс, цената на тока се е повишила с една трета само за 3 месеца. Това обаче е само на пръв поглед. Ако се разгледа целият период от 1 октомври до края на 2020 г., разходите за енергия при този модел може да се окажат по-малки спрямо фиксираните тарифи.

Какви са цените

На пазара има около 50 търговеца на ток, които предлагат оферти за малките и средните фирми, както и за битовите потребители. Има различни варианти за снабдяване - по фиксирани цени за определен период, на борсови цени плюс надбавка, фиксирана компонента за определено количество и след това плаваща тарифа и т.н. Цените са различни както според избрания модел, така и според потреблението на клиента. Точно затова повечето търговци не публикуват конкретни числа, а предпочитат да изготвят индивидуални оферти. Все пак може да се направи някакво сравнение.

По-голямата част от българския бизнес не предприе активни действия, за да си избере търговец на ток, и автоматично беше прехвърлен към снабдителите от групите на ЧЕЗ, ЕВН или "Енерго-про", в зависимост от това, къде се намира. Обявените цени по тези т.нар. типови договори са около 160 лв./мВтч с включена добавка "Задължение към обществото". Алтернативните търговци на ток, които не могат да разчитат на автоматично насочени към тях клиенти, разбираемо предлагат по-конкурентни фиксирани цени - около 130 лв./мВтч.

През септември и октомври обаче, когато бизнесът масово търсеше оферти за излизане на свободния пазар на ток, тези стойности от 130-160 лв. за мегаватчас изглеждаха прекалено високи на фона на борсовите котировки - около 85 лв./мВтч. Така въпреки надбавката от 10 лв./мВтч, която търговците си слагат върху борсовата стойност, както и цена "Задължение към обществото" (21.47 лв./мВтч) сметката излизаше общо около 116.5 лв./мВтч. Това обаче е динамична величина и както се видя през ноември и декември, настъпи съществена разлика - общата цена за миналия месец е около 124.7 лв./мВтч, а за този надхвърля 144 лв./мВтч.

Какво показват сметките

При тези данни и сравнително краткия период (три месеца) е трудно да да се направи генерален извод. Но все пак ако вземем едно магазинче например, с месечна консумация на ток от 600 кВтч, общата сума на фактурите му за октомври, ноември и декември би била най-ниска, ако цената е плаваща спрямо борсата - малко над 231 лв. Още през януари обаче това може да се промени, ако високите борсови котировки се запазят и тогава по-изгодна ще изглежда фиксираната цена.

С голяма доза сигурност обаче може да се предположи, че типовите договори ще останат най-неизгодни за потребителите, както и да се развива пазарът в следващите месеци. Това е така, защото при тях не става дума за индивидуални и конкурентни оферти, а за временно решение за тези, които не са успели да си намерят доставчик за ток. Затова и прилагането им ще е допустимо само до 30 юни 2021 г., след което при липса на нов договор с търговец на ток ще се преминава към т.нар. доставчик от последна инстанция. При него обаче цените са с 250% по-високи от борсовите. Казано иначе, няма да е фатално изборът на нов снабдител с електроенергия за бизнеса да се случи в следващите няколко месеца. Избор и смяна на доставчик може да се извършва всеки месец от 1 до 10 число.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 3

    Има ли още баламурници, които вярват че всичко това се прави за да поевтинее ел.енергия? Няма как немците да плащат 31 евро цента - 62ст. а ганьо да плаща 20ст. за кв.час - нали в Германия също имат "свободен" пазар?

    Нередност?
  • 2
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "telqk":

    За да ти поевтинее енергията има два начина - не консумираш или инвестираш в собствено енергопроизводство, това е. Иначе кой от където те хване, там те клати...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 2

    За бога братя , не купувайте ...

    Нередност?
  • 4
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 1

    Учудващо е, че на фона на тази перспектива все още твърде малко фирми се замислят за това, да си намалят сметките чрез собствена фотоволтаична инсталация. Толкова покриви стоят празни и неизползвани. А могат да генерират приходи....

    Нередност?
  • 5
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 1

    До коментар [#2] от "geordgeo":

    Има и трети начин - мощно опраскване на пазителя на имперската рента!

    Нередност?
  • 6
    ___b avatar :-P
    ___b
    • + 1

    Смешно е да се говори за избор, когато си микробизнес и разхода ти е като на домакинство... Ето аз искам да купувам ток само от АЕЦ-а, дали е възможно ?! :)

    Нередност?
  • 7
    yols avatar :-@
    yols

    Анализът Ви е с доста изкривена информация. Цените по типовите договори изобщо не са на посочените нива, а средната им стойност е по-скоро в порядъка на 140 - 150 лв./МВтч, поне от октомври до сега. От оферти по фиксирани цени на търговци, които съм виждала пък, много често като се сложат задълженията към обществото цената е била над посочената средна от Вас... Т.е. разликите изобщо не са в порядъка, който представяте и за една малка фирма предвид рисковете от непознати доставчици и разни там скрити условия в договорите на този етап изобщо не си заслужава. Да не говорим къде видяхте 250% по-високи цени на доставчиците от последна инстанция - всеки, който се интересува, като си отвори сайтовете на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про може да види, че това няма нищо общо с истината. От известно време анализите Ви все повече не струват и са изкривени, а преди ги четях с огромен интерес.

    Нередност?
Нов коментар