🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" се понижава с над 20% заради COVID-19

Борсовата цена на тока за периода януари - септември е с над 26% по-ниска спрямо същия период на 2019 година

   ©  Цветелина Николаева
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

АЕЦ "Козлодуй" продължава да е най-печелившото държавно предприятие, но за първите 9 месеца на 2020 г. отчита с над 20% по-малка печалба спрямо 2019-а - 245 млн. лв. срещу 308 млн. лв., показва финансовият отчет на дружеството.

Основната причина за това е сътресението на пазара на електроенергия, което бе предизвикано от обявеното през март извънредно положение заради разпространението на COVID-19.

На практика АЕЦ-а е произвел почти същото количество ток, но го е продал на по-ниска цена. При средна борсова цена от 95.6 лв./мВтч за деветмесечието на 2019-а, тази година стойността е 70.6 лв./мВтч.

Освен това от отчета става ясно още, че компанията продава повече електроенергия на регулирания пазар в сравнение с година по-рано - съотношението между продажбите в регулираната и нерегулирана част на пазара е 17% към 83%, докато през същия период на 2019 г. е било 12% към 88%.

На регулирания пазар за бита обаче АЕЦ "Козлодуй" продава тока си на фиксирана цена от 54.77 лв./мВтч (юли 2020 - юни 2021 г.), което е значително по-малко в сравнение с цените, постигнати на свободния пазар в сегмента "Ден напред". Разликата става още по-голяма в последния месец и половина, когато електроенергията се търгува на борсата за около 100 лв./мВтч.

Намалени приходи

Заради всичко това оперативните приходи на АЕЦ "Козлодуй" са в размер на 927 млн. лв. или с 81 млн. лв. по-ниски спрямо същия период на 2019 г. Влияние върху оборота е оказала "очерталата се тревожна тенденция за пренасочване на големи обеми от дългосрочния към краткосрочните (часови) пазари", отбелязват от АЕЦ "Козлодуй".

Както "Капитал" писа, през пролетта, след налагането на първия локдаун и сриването на пазарните цени редица свързани Христо Ковачки търговци на ток, както и дружества на Соня Кадиева, спряха да изпълняват дългосрочните си договорите с АЕЦ "Козлодуй".

По тази причина централата започна да продава енергията си основно в сегмента "Ден напред", където цените бяха по-ниски. Сега обаче ситуацията е различна - именно на краткосрочните пазари цените са по-високи и АЕЦ "Козлодуй" бързо може да навакса.

А липсата на нови дългосрочни договори (централата не е обявявала търгове за такива) води до повишено търсене в краткосрочните сегменти като "Ден напред", където дори малки отклонения могат да доведат до ръст на цените.