🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Облекченията за нови ВЕИ ще важат със задна дата; България отчита рекорден спад в производството на ток за 2020 г.; Природният газ поевтинява заради доставките от Азербайджан;

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Годината започна с нови доставки на природен газ от Азербайджан, заради които синьото гориво поевтина с 3% при повишение от около 17% на международните пазари. Подписаният още през 2013 г. 25-годишен договор с Азербайджан предвижда доставка на 1 млрд. куб. метра каспийски газ на година, като за сравнение - годишното потребление на природен газ у нас е около 3 млрд. куб. метра.

За да може България да печели дългосрочно от диверсификацията на източниците си за доставка на природен газ обаче трябва да се знае какво се случва с договора с "Газпром". Причината - не е ясно как ще се изпълнява контрактът, при положение че страната ни ще купува газ от друго място, а в същото време не се очаква рязък скок в потреблението.

На фона на новите доставки на природен газ страната ни отчете рекорден спад в производството на електричество през 2020 г., най-вече заради това, че българският ток става все по-малко атрактивен за чуждите пазари. Намалението е с близо 8% на годишна база, което се равнява на произведеното от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" през цялата минала година.

Данните на Електроенергийния системен оператор към 27 декември показват, че изнесената от страната електроенергия е с 41.2% по-малко спрямо 2019 г. Така реализираният зад граница български ток през 2020 г. е бил едва 3.4 млн. мВтч, което е рекордно ниска стойност поне за последните 15 години, за които има публични данни.

В същото време близо два месеца след като ГЕРБ внесе предложения за промени в Закона за енергетиката, които да насърчат инвестициите в нови ВЕИ и да регламентират формалното отпадане на студения резерв, те все още стоят на трупчета. Причината - срокът за подаване на становища и позиции първоначално бе удължен, а после депутатите излязоха във ваканция.

Пред "Капитал" обаче председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов съобщи, че те все пак ще бъдат разгледани до края на януари, а идеята е облекченията за новите инсталации да бъдат въведени със задна дата - от 1 януари 2021 г. Промените предвиждат новите ВЕИ проекти да бъдат освободени от задължителната към момента вноска в размер на 5% от приходите им към енергийния фонд "Сигурност".

Какво още? Кое е по-изгодно за бизнеса - фиксирани или плаващи цени и какво предлагат всички около 50 търговеца на ток; Бави ли се сделката за CEZ и какво следва;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

Все още няма коментари
Нов коментар