🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Валентин Николов е най-вероятният нов директор на БЕХ

Председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ обяви, че напуска парламента, за да се включи в конкурса за шеф на холдинга

   ©  Цветелина Белутова

След няколко неуспешни опита ГЕРБ, изглежда, намери подходящ човек, който да оглави Българския енергиен холдинг. По всяка вероятност това ще е депутатът Валентин Николов, който сега е и председател на енергийната комисия в парламента. Самият той обяви във фейсбук, че днес е подал заявление за напускане на 44-ото Народно събрание и ще се включи в конкурсната процедура за избор на нов директор на БЕХ.

Въпросната процедура бе обявена от Министерството на енергетиката на 29 януари и днес (8 февруари) изтече срокът за подаване на кандидатури. Все още няма яснота колко са внесените документи, но се очаква списъкът да бъде публикуван в следващите дни. По информация на "Капитал" към края на миналата седмица кандидатите са били десетки, но тези с реални шансове се брояха на пръстите на едната ръка. С включването на Николов сега обаче изборът изглежда предрешен. Същото прогнозираха и два независими източника от енергийните среди.

Чао и до скоро

"Не, мотивите ми не са, за да се присъединя към друг политически проект или политическо лице", пише Николов в обясненията си защо напуска парламента. И продължава: "Смея да твърдя, че бях активен народен представител. Имам внесени 14 законопроекта, 9 проекта за решение, 6 питания, 23 изменения между първо и второ четене. В голямата си част от тях бях водещ в политиките на енергетиката. Водих активен диалог с работодателски организации, НПО, синдикати, заинтересовани лица. Успях да балансирам всички интереси при тези инициативи. Проведохме успешно няколко вълни на либерализация, стабилизирахме сектора, насърчихме инвестициите във ВЕИ, формулирахме определение на "зелен" водород."

Пред "Капитал" Николов каза, че ще може да коментира ситуацията едва когато конкурсът приключи. Но по всичко личи, че включването му в състезанието за БЕХ е добре обмислен ход на ГЕРБ. Първо, Николов е обществено приемлива личност, която напоследък не се е забъркала в скандали, затова не е и сред компрометирани лица на партията. През последните две години, в които беше председател на енергийната комисия в Народното събрание, той показа, че следва линията на либерализация на пазара, но същевременно не зае твърда позиция по скандалните проекти като продължението на "Турски поток" и АЕЦ "Белене". Успя да лавира между партийната вярност и разбирателството с енергийните среди.

Пътят към БЕХ

Валентин Николов е в ГЕРБ още от първия мандат на Бойко Борисов. Той беше зам.-министър на икономиката и енергетиката, след това беше в съвета директорите на БЕХ, НЕК, АЕЦ, АЕЦ "Козлодуй - нови мощности", стана и изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". По-късно беше зам.-председател на комисията по енергетика и през 2019 г. стана неин председател след оттеглянето на Делян Добрев.

"Мисля да споделя опита си и контактите, изградени през годините, но първо трябва да премина през конкуренцията при конкурса. За всичките години няма човек, към когото да имам негативни чувства", пише сега в профила си Николов.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 2

    30 депутатски места по-малко, още 5-6 за коалиционния партньор СДС - на 40 човека трябва да им търсим други хранилки

    Нередност?
  • 2
    telqk avatar :-P
    telqk
    • + 3

    Страхотна "кариера" на гербераста - баничар - енергиен експерт - директор БЕХ. Едно време поне имаше завършено висше Партийно без средно!

    Нередност?
  • 3
    razkolnikov avatar :-?
    angel angelov

    Ей,дялан камък е туй момче,където и да го поставиш, все става.Това БЕХ, АЕЦ, НЗОК,Турски поток,Зелен водород,Жълт гербер - всичките служби ги опраска за има-няма 10 години !

    Нередност?
  • 4
    gel131005743 avatar :-|
    gel131005743

    Браво, корумпиран гербаджииски конкурс

    Нередност?
Нов коментар