🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Задават се облекчени процедури и финансова помощ за най-малките покривни солари; Защо Борисов отлага откриването на "Турски поток" през България; Русия рестартира изграждането на "Северен поток 2";

Какво се случва с отсечката на "Турски поток" през България бе една от основните теми през изминалата седмица. Да, участъкът е готов, но премиерът Бойко Борисов обяви, че официално откриване ще има, "когато имаме целия газов хъб "Балкан" - гръцка връзка, "Балкански поток", връзките със Сърбия, с Румъния, с Гърция". Подобно намерение обаче е най-малкото странно, като се имат предвид десетките посещения и огледи от въздух, които Борисов направи през м.г. на строежа на газопровода, както и многобройните му твърдения как той ще осигури диверсификацията на газовите доставки.

Освен това обвързването на откриването на "Турски поток" през България с гръцката газова връзка е много удобно за Борисов, тъй като няма вероятност тя да бъде завършена в близко бъдеще - най-оптимистичният срок е краят на годината.

Затова едно от най-вероятните обяснение на отложеното рязане на лентата е притеснението на Борисов, че като се вдигне шум около проекта, ще се разкрие и истината за него - че е изцяло транзитен газопровод за руски газ (90% от входа и 80% от изхода са блокирани от "Газпром" до 2039 г.), който няма общо с газовия хъб "Балкан".

Почти всички входно-изходни точки на газовата мрежа на България са блокирани от "Газпром" за години напред и въпреки първите доставки на азерски газ в страната влиянието на Русия не отслабва. Така България не може да продава никакви количества в чужбина и да стане регионален газов хъб, както се ангажира пред Брюксел.

Също през седмицата стана ясно, че Русия рестартира изграждането на "Северен поток 2", задържано от американските санкции. Работата по дългия 1230 км тръбопровод беше спряна през декември 2019 г., когато швейцарската компания Allseas, полагаща тръбите, се отказа от проекта, за да не стане обект на американските санкции.

Какво още? Задават се облекчени процедури и финансова помощ за най-малките покривни солари; Токът в Хърватия днес е с отрицателни цени заради технически проблем;

// ИЗБРАНО ОТ ДРУГАДЕ

- Слънчевите панели работят по-добре с... люти чушки;

- САЩ планират пускането на над 30 GW нови слънчеви и вятърни мощности през 2021 г.;

- Дават финансов старт на проекти за производство на зелен водород в морето;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ