🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще спука ли Русия газовия балон на Борисов

Почти всички входно-изходни точки на газовата мрежа на България са блокирани от "Газпром" за години напред.

Темата накратко
  • Въпреки първите доставки на азерски газ в страната влиянието на Русия не отслабва.
  • Капацитетът на почти всички входно-изходни точки на газовата мрежа е резервиран 100% от "Газпром" за години напред.
  • Така България не може да продава никакви количества в чужбина и да стане регионален газов хъб, както се ангажира пред Брюксел.

"Газ ще може да идва отвсякъде и да отива навсякъде", не спира да повтаря през последните седмици премиерът Бойко Борисов. Но колкото повече го прави, толкова по-ясно се вижда, че нещо с газовите проекти и договори не е наред. С настъпването на 2021 г. България наистина трябваше да отвори пазара си за алтернативни доставчици, да осигури свободна търговия и пренос на газ във всички посоки и най-вече да скъса зависимостта си от доставките на руски газ. Този момент уж се подготвяше от години - с газовите връзки със съседните страни, с договора за азерски газ, със създаването на газова борса и т.нар. виртуални търговски точки... но не само не се осъществи, а няма изгледи да се случи поне още 10 години.

Причината не е нова - основните входове на българската газопреносна система и почти всички изходи бяха и остават блокирани от "Газпром" до края на 2030 г., а в някои случаи и до края на 2039. И само това, което руската компания реши, ще може да се пренася и изнася зад граница. Дори руският газ във вътрешното потребление да намалее като обеми, след като отчасти се замени с азерски, България ще остане в почти пълна зависимост от Русия заради контрола върху входно-изходните газови трасета.

"Газпром" на входа и на изхода

На пръв поглед руската компания е само доставчик на газ в България и няма пряка собственост върху инфраструктурата за пренос. От данните в Европейската мрежа на газопреносните системни оператори (ENTSOG) обаче ясно се вижда, че "Газпром" на практика е овладяла най-важните точки - до края на 2030 г. тя държи 100% от изходния капацитет към Македония, към Гърция при Кулата, както и този към Турция, при станция Странджа.

С пускането на газопровода за 3 млрд. лв. от турската до сръбската граница, който премиерът Борисов нарича "Балкански поток", но е реално продължение на руския "Турски поток", "Газпром" ще превземе и изходната точка към Сърбия - компанията е резервирала 80% от капацитета до края на октомври 2039 г., но на практика са 100%, защото и входът, и изходът са към руските тръби от "Турски поток", съответно в Турция и в Сърбия.

Целта на "Газпром" не е да достави газ в България, който да се търгува тук и да се изнася за трети страни, а да го достави директно до крайни клиенти в Сърбия и Унгария, за да може по този начин Русия да упражнява и геополитическо влияние. Управляващите може да твърдят, че това е част от българската газопреносна мрежа, но на практика тръбата ще може да служи само за транзит на руски газ към Сърбия и вместо диверсификация ще засили влиянието на Москва, като затвори възможностите други доставчици да ползват мрежата.

Старият Трансбалкански газопровод, който води към Украйна, е най-добрата възможност за износ от България, тъй като има голям капацитет. Но за използването му също има проблеми. Транзитните трасета, минаващи през станциите Негру Вода - Кардам 2 и 3, също са блокирани от "Газпром" до края на 2030 г. Макар компанията да не превозва физически количества, тя си плаща на "Булгартрансгаз" по договора за капацитет и блокира възможностите за доставка на например американски LNG през България към Украйна.

Така на практика единствените свободни точки, през които България може да изнася газ, са към Румъния - при Негру Вода - Кардам 1, откъдето допреди година България получаваше руския си газ. Но възможността какъвто и да е газ да стигне дотам е силно ограничена, тъй като трябва да се използва вътрешната, а не транзитната преносна мрежа. Търговията би била възможна само през т.нар. виртуална търговска точка с румънската газопреносна мрежа - ако например целта е да се продаде азерски газ към Украйна, който сега влиза през Кулата, се прави виртуално прехвърляне на количества от южната към северната граница, без да се пренасят физически точно тези количества газ, а се подават наличните в мрежата при Румъния. И при този сценарий обаче транспортните разходи се запазват заради услугите на мрежовите оператори. Което означава, че като премине, макар и виртуално, през газопреносните мрежи на 3 оператора - гръцки, български и румънски, газът неминуемо ще поскъпне.

Известен свободен капацитет има и в посока Турция, откъдето България преди транзитираше руския газ. Но сега той е неизползваем, тъй като южната ни съседка си получава директно доставките от Русия, а вече и от Азербайджан, както и през LNG терминалите.

Балонът се надува

Силно ограничените възможности за износ превръщат България в своеобразен балон, който ако не спре да се пълни с природен газ, ще се пръсне. През миналата година например страната е използвала 2.4 млрд. куб.м, което е с 12.5% по-малко спрямо 2019 и с над 20% под нивото от 2018 г. Около 90% от този газ е внос от Русия по дългосрочния договор с "Газпром", който изтича в края на 2022 г. В него страната е подписала клауза take or pay, според която трябва да заплаща договорените количества, дори и да не ги получава изцяло. Точно затова колкото по-малко е вътрешното потребление, толкова по-малко възможности за алтернативни доставки има. В случая заради тази клауза "Булгаргаз" ограничи покупките си на природен газ от пазарите, където през лятото цените бяха изключително ниски - ако бяха купени алтернативни количества, трябваше да се плащат неустойки на руснаците за неизпълнение на договора им.

В началото на 2021 г. обаче започнаха договорените още през 2016 г. доставки на азерски газ, който е първият в историята значителен алтернативен източник за България. Договорените обеми са за 1 млрд. куб.м, или около 40% от цялото вътрешно потребление на страната. Това по принцип трябваше да е топ новина и вероятно надявайки се чрез нея да отклони вниманието от "Турски поток" и надвисналите над него американски санкции, Борисов предпочете на 1 януари да "посреща" именно азерския газ край Петрич вместо както сръбския президент Александър Вучич да открие продължението на руския газопровод. Реално обаче допълнителният внос на азерски природен газ създава опасност от бъдещи неустойки - за да бъде потребен азерският газ в страната, трябва да се намалят заявките към "Газпром".

Ситуацията се усложнява още повече, защото и в азерския договор има клауза take or pay - съответно договорените 1 млрд. куб.м на година трябва да се плащат. Засега кризата е отложена, тъй като в страната постъпват под 30% от тези количества, защото газовата връзка с Гърция все още не е готова и се използва реверсивната тръба при Кулата - Сидирокастро, чийто капацитет обаче е ограничен. Това ще позволи едновременно изпълнение и на договора с "Газпром", но, както каза и самият Борисов на 1 януари, договорката с азерите е само до 30 септември. Какво ще се случва след септември не е ясно. Няколко месеца след изборите може да се окаже, че България трябва да плаща неустойки за природния газ, който не може да приеме.

За да се избегне тази абсурдна ситуация, е възможно азерски газ въобще да не влиза в България, а да се търсят възможности за пласирането му към Италия (по Трансадриатическия газопровод през Гърция и Албания). Но за да се случи това, е необходима конкурентна цена, която не е никак сигурно, че може да бъде постигната при подобен пренос. На теория България може да продава в Гърция, Албания или Италия руския газ, който взима от "Газпром", но за целта цената му също трябва да е по-ниска.

Още газ и неустойки на хоризонта

На фона на всичко това може да се окаже, че изграждането на интерконектора между Стара Загора и Комотини се бави умишлено, за да се ограничи допълнителното навлизане на природен газ на български пазар. Газовата връзка с Гърция е в ход вече над 10 години, въпреки че е много по-малка като дължина от продължението на "Турски поток". Още на 14 юли 2009 г. тя бе обявена от първото правителство на ГЕРБ за обект от национално значение, изключително важен за намаляване на енергийната зависимост на страната от Русия. И ако Бойко Борисов, който оттогава с кратко прекъсване е премиер, наистина искаше да я изгради, отдавна можеше да го е направил. След последното отлагане новият срок за завършването на интерконектора е през втората половина на 2021 г., но по информация на "Капитал" има реален риск тръбата да не е готова дори през 2022 г., тъй като тепърва ще се търси вариант за преминаването ѝ под язовир "Студен кладенец".

Когато бъде готова обаче, газовата връзка с Гърция ще повиши вноса на алтернативен на руския газ до 2 млрд. куб.м. Освен единия милиард от азерския газ има още около 5070 млн. куб.м, резервирани от гръцката DEPA, италианската Edison, както и американската Linde (за LNG). Също така България е заявила, че ще купува по 500 млн. куб.м на година от LNG терминала край Александруполис.

Ако вътрешното потребление не се увеличи значително през следващите години, например с изграждането на нови паро-газови електроцентрали в комплекса "Марица-изток", тези количества ще трябва или да се откажат срещу съответната неустойка или да се намали още потреблението на руски газ и съответно да се плащат неустойки по договора с "Газпром".

С други думи, газ може и да идва отвсякъде, но след като "Газпром" контролира изходите към Сърбия, Македония, Гърция, Турция, а отчасти и към Румъния, възможностите за износ остават силно ограничени.

Защо руският газ за Сърбия е по-евтин от този за България

Рано сутринта на 1 януари (в 6 часа) сръбският президент Александър Вучич официално посрещна първите доставки на руски газ по продължението на "Турски поток" през България. Официално нито българският премиер Бойко Борисов, нито мрежовият оператор "Булгартрансгаз" потвърдиха, че газ наистина е доставен (има съмнения, че газопроводът не е готов за търговска експлоатация и се правят само проби за налагането), но по-важното в случая е друго. Вучич обяви, че цената на газа, който минава през България и стига до Сърбия, ще бъде 155 долара за 1000 куб.м през първите две тримесечия на 2021 г. За сравнение - сегашната тарифа, по която руският газ стига до Сърбия през Украйна и Румъния, е 240 долара за 1000 куб.м.

Тази цена от 155 долара накара редица анализатори да пресметнат, че България ще плаща повече за руския газ - около 176 долара за 1000 куб.м, въпреки по-малкото транзитни такси, тъй като все пак, за да стигне газът до Сърбия, "Булгартрансгаз" начислява около 13 млн. лв. на месец. Проверка на "Капитал" обаче показва, че разликата в цената на руския газ идва от формулата за образуването ѝ - за Сърбия тя е петролно индексирана, а от за България вече включва и борсовите индекси. Именно последните се повишиха значително през изминалите два месеца и затова българката цена е по-висока. Реално обаче точно включването и на борсов компонент във формулата доведе до рязкото поевтиняване на газа през пролетта, както и до възстановяването със задна дата на близо 200 млн. лв. от страна на "Газпром".
7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 7
    • + 7

    Има тръби, има газ и Газпром ще плаща за да седят празни... Ами на мен ми се струва, че каквато и да е руската политика едва ли е на самоубиец. Логично погледнато прецакания в случая е Газпром и с изтичане на договора през 2022 ще трябва да се наведат. Междувременно може да поемем някакви загуби, но в пъти по-малки от тези на Газпром. И като опънем чертата винаги ще сме на плюс просто защото разполагаме и с тръби и газ, а това е пътя. Да не забравяме и Чирен, чийто капацитет може да се увеличи. Най-важното е, че сме в далеч, далеч по-силна позиция от колкото преди няколко години. Свидетелство е и цената.

    Нередност?
  • 2
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 9
    • + 5

    Въртелива статийка. 1. Специализираният журналист трябва да показва цялата картинка. Когато се обяви тендър за ангажиране на капацитет дали имаше и други кандидати? 2. Авторът пледираше заедно с други трима енергийни тенори за борсов компонент във формулата - навремето това беше желано и с него се цакаше Газпром. Газпром кандиса на ЕК и адаптира формулата по еврокефа на комисионерите. Сърбия не е член на ЕС и нещатасе уреждат по старата формула. Ама новата в момента не ни уйдисва. Като не уйдисва, да се търси газ в България . Да, ама вече няма конвенционален. Ами да се търси нетрадиционен. Да, ама има мораториум! Е, да се включат "нашите дълбоководни залежи" Ама такива няма! Ами следвайте турския челен опит.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 15
    • + 9

    Спрете да манипулирате хората. Северен поток 2 и Балкански поток са икономически изгодни проекти за Европа и интересите на ЕС. И двата потока се подкрепят от Германия и има нареждане те да се случат на всяка цена. По-евтин газ от руския няма кой да докара никъде в Европа. Разбира се няма да кажете истината, че след като изпуснахме Южен поток заради натиск от вашите господари зад океана и сега ако бяхме пак провалили Балкански поток той щеше да мине задължително през Гърция, които само това и чакаха и за това се бореха. И спрете да манипулирате, че когато една тръба минава през дадена територия то тези които пускат газ могат да извиват ръцете на правителствто. Точно обратното - в момента Украйна изнудва руснаците да им продават по-евтин газ, за да пуснат газ към Европа и успоредно с това си крадат от руския газ и руснаците нямат избор! В момента България става регионален фактор, ще взима дълги години транзитни такси, успоредно с гозовото трасе се прекарват и оптични кабели и от там бъдещите поколения ще взимат такси. Стига работете срещу България и в полза на други държави. Разлика между националните предалите които работя за руските или американските интереси няма! Все са предатели!

    Нередност?
  • 4
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#3] от "scuby":
    Анализът е наистина малко тенденциозен, но ми хареса хубавата схема на газопроводите с всички изходно-входни точки. Дали Газпром е виновен, че за Сърбия цените били привързани към нефта, та сега като скочил газа на борсите или ..европейските директиви, не съм уверен.

    Нередност?
  • 5
    xyl1462697396496341 avatar :-|
    Lubomir Gavrilov
    • + 1

    абсолютно. ЕС ни помогна много. Достатъчно е да сравним със Сърбия. Там газопреносната мрежа е пак държавна, ама Газпром държи половината от акциите. Сътветно Сърбия газ има двама директори, единият е руснак.

    До коментар [#1] от "nqma zna4ka koi":

    Нередност?
  • 6
    olg05611268 avatar :-|
    olg05611268
    • + 1

    Самият резервиран капацитет може да се разгледа като монопол, стига някой да има желанието да го повдигне пред брюкселските институции вкл. съдебни. Разграбването на държавата е в контрола на днешните уравляващи и задкулисие, все матрьошки. Ех, Кьовеши, ех Лаура.
    Това ,което не се осъзнава от София и Москва е, че в даден момент България минава на ръчно управление от Брюксел и тогава някой трябва да плати - обикновено не плаща московският господар.

    Нередност?
  • 7
    venelingeologia avatar :-?
    venelingeologia
    • - 1

    А! Този "анализ" още ли ще го държите? За любителите на "цялата картина" - в Испания борсовата цена на1000 куба е над 600 ЮСД!!! А Унгария отби номера с течния газов парфюм от САЩ и отново е на руски газ.

    Нередност?
Нов коментар