🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика

Държавата отново плаща на централите на Доган и Ковачки за резерв; Управляващите пускат газ до ТЕЦ-овете, 115 млн. лв. отиват за "Бобов дол"; Батериите в голямата енергетика: Какво не разбираме?;

   ©  Анелия Николова

Пак жега около студения резерв - от началото на месеца ЕСО отново е започнал да плаща на различни централи, за да поддържат мощностите си в готовност, в случай на нужда. Интересно е, че сред получателите на пари попадат и притежаваната от почетния председател на ДПС Ахмед Доган ТЕЦ "Варна", както и свързаната с бизнесмена Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол". Кой колко е получил обаче не се знае, а липсата на прозрачност повдига много въпроси.

Още повече че в началото на антиправителствените протести през миналото лято премиерът Бойко Борисов се опита да тушира напрежението около Ахмед Доган, като нареди да се отменят плащанията за т.нар. студен резерв, с който се раздаваха около 60 млн. лв. годишно. По въпросната схема държавният ЕСО плащаше милиони на ТЕЦ "Варна" на Доган, за да стои в готовност, без да работи (все още не е сигурно дали въобще може да работи).

На този фон държавата ще финансира изграждането на нови газопроводи до въглищните централи с 333 млн.лв. от т.нар. план "Дончев", а 115 млн. лв. ще отидат за "Бобов дол" на Ковачки. Целта е ТЕЦ-овете да преминат на природен газ и водород след 2025 г.

В обобщение без никакви предварителни обсъждания и дискусии по темата, без анализи за техническа готовност или за оценка на въздействието върху околната среда и най-вече без каквато и да е последователност в държавната политика сега се предлага "Булгартрансгаз" да получи парите от Плана за възстановяване.

С тях, както и с още 144 млн. лв. собствени средства, компанията ще изгради нови газопроводи (за смесен пренос на природен газ и водород) до четири ТЕЦ-а. Това са "Марица-изток 2", "Бобов дол" и американските "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "Ей И Ес Гълъбово".

Какво друго?

- Сезонът на индустриалните паркове идва с над 400 млн. лв. от ЕС - България ще опита да развие 4 нови производствени зони до края на 2023 г. с парите от Плана за възстановяване и устойчивост. Депутатите решиха и един от най-спорните въпроси в закона - за "затворените енергийни мрежи";

- Батериите в голямата енергетика: Какво не разбираме? - какви са днешните реалности и кои са нещата, предвещаващи страхотното им бъдеще - факти и заблуди;

ИЗБРАНО ОТ ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ

- Полша прие исторически Закон за вятъра в морето, който определя правилата и разпоредбите, които ще се прилагат за офшорните вятърни дейности.

- Total вдигна целта си за ВЕИ до 100 ГВт през 2030 г. - амбицията на компанията е през 2030 г. да увеличи портфолиото си от електроцентрали, работещи на основата на ВЕИ.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ