Седмични новини за енергетика

Строителите на "Турски поток" поискаха и газовата връзка до Сърбия; АДФИ отказа достъп до доклада от проверката на АЕЦ "Белене"; Ще даде ли накъсо енергетиката

Темата за участъка на "Турски поток" през България бе актуална и през изминалата седмица, най-вече с новината, че строителите на отсечката - саудитската "Аркад С.п.А.", италианската "Бонати" и беларуската "Белтрубопроводстрой" са решили да участват в търга за изграждането на газопровода до Сърбия.

Общо 11 са компаниите, които са подали документи за изграждането на газовата връзка със Сърбия, след като крайният срок за това изтече на 22 февруари.

Най-силно впечатление сред кандидатите обаче правят саудитската "Аркад С.п.А." - клон България, италианската "Бонати" с.п.а. - клон България, и беларуската "Белтрубопроводстрой", които заедно работиха по трасето на "Турски поток" през България.

"Аркад" участва самостоятелно в търга. Информацията за руските връзки на саудитската фирма упорито се отрича от премиера Бойко Борисов, но "Капитал" успя да докаже това с документи.

В същото време се оказа, че продължението на "Турски поток" през България може никога да не излезе на печалба. А причината - от 1 октомври 2021 г. до 31 декември 2039 г. "Газпром" е резервирал 100% от наличния технически капацитет на газопровода към Сърбия, който обаче е намален почти наполовина спрямо първоначално обявения. Това означава, че и транзитните такси ще са наполовина по-малко, тъй като се плащат за пренесени количества.

Още преди седмица "Капитал" изпрати писмени въпроси до "Булгартрансгаз" по повод това разминаване, но обяснение от държавната компания така и не бе дадено. При това положение "Газпром" на практика ще държи изцяло най-важните изходни газови точки на страната - до края на 2030 г. Освен сръбската руската компания е резервирала на 100% изходния капацитет към Македония, към Гърция при Кулата, както и този към Турция при станция Странджа.

Отказ за АЕЦ "Белене"

В същото време Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) отказа информация, свързана с извършената финансова проверка на НЕК във връзка с проекта АЕЦ "Белене". "Капитал" поиска да се запознае с доклада по проверката и макар от АДФИ да считат, че това е обществена информация, достъпът до него на практика е засекретен. Честа практика обаче е чувствителната информация да се заличава, а документите да се предоставят на обществеността. Но този случай явно не е такъв.

Официалната причина е, че исканата информация се отнася до трето лице, в случая държавната НЕК, и от АДФИ били длъжни да попитат "третото лице" дали е съгласно докладът да стане публичен. Според становище на НЕК обаче в документа се съдържат данни относно провеждането на процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ "Белене", които имат поверителен характер, както и такива, които са търговска тайна.

Какво правят съседите

В Румъния гражданите могат да се сдружават в т.нар. енергийни общности или кооперативи и сами да произвеждат тока, който потребяват. За разлика от България, където подобни формации все още няма, първата румънска енергийна общност - Cooperativa de Energie е създадена през 2019 г., а сега обединението обяви, че иска да купи зелената компания Apuron Energy.

Цената на сделката е 2 млн. румънски леи, или малко над 410 хил. евро, съобщава румънският сайт energynomics.ro. Процедурата е отворена за нови инвеститори, които ще станат членове на кооператива, като минималната вноска е 500 леи, или около 100 евро. Към момента са събрани около 70 хил. евро.

Какво още? Ще даде ли накъсо енергетиката?; Българската енергетика през 2030 г. - усеща се като 1979; "Топлофикация - София" дава 33 млн. лв. за нови топлопроводи и абонатни станции;

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова

    Станислав Георгиев: С АЕЦ Белене ще имаме стабилни цени на електроенергията
    Експертът Юлиан Попов е скептичен, че ще бъде намерен инвеститор за Втора атомна

    3E news

    21-11-2019 01:15:10

    Ако не реализираме проекта АЕЦ Белене, губим стабилни цени на електроенергията в България и губим това, с което можем да допринесем за опазване на околната среда чрез нашата енергетика. Това мнение изрази Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на "Български атомен форум", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.
    Ако се откажем навреме от реализирането на втора атомна електроцентрала, печелим стратегическо насочване на енергийния сектор в посока, която може да утвърди България като водещ енергиен център на Балканите, заяви от своя страна Юлиан Попов.
    По-близо ли сме до вероятността от реализация на проекта АЕЦ Белене?
    "За трети път сме по-близо. Първата стъпка бе извършена. Очакваме обявление на предпочитаните инвеститори, с които са свързани следващите стъпки от процедурата", твърди Станислав Георгиев.
    Юлиан Попов обясни, че трябва да правим разлика между съществуваща ядрена енергия и новоизградена ядрена централа. "Цените са съвършено различни. Скептичен съм за намирането на сериозен инвеститор. Правителството твърдо е заявило, че инвеститор ще се търси само на основата на пазарен проект. Трябва да се съобразявам с цените на електричеството, които ще диктуват електрическия пазар в рамките на Европа - те са по-ниски от това, което една нова ядрена централа може да осигури", поясни той.
    "Участието в България в проекта към момента не е малко. В обявената процедура се подчертава, че се очаква централа да не струва повече от 10 млрд. евро. Такава цена за два блока от хиляда мегавата в света няма", подчерта Станислав Георгиев.
    "Цената ще върви нагоре, ако блоковете са в експлоатация 2027-2028 г.", уточни още гостът.
    Според Станислав Георгиев нова атомна електроцентрала означава, че ще се стигне до сблъсък на възобновяеми мощности, които произвеждат неравномерна енергия, и атомна, която се произвежда постоянна, за която трябва да осигурява определена цена. "Този сблъсък доведе до фалита на много газови централи", подчерта той.

    Нередност?
Нов коментар