Седмични новини за енергетика: Сърбия започва газова връзка към България; "Грийнпийс" показа замърсяване от ТЕЦ "Бобов дол"

И още: "Булгартрансгаз" не казва кои банки искат да го финансират; Израелска фирма ще сваля цената на "зеления" водород с пари от Бил Гейтс,

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Докато България влага усилия и средства за реализацията на проекта за транзит на руски газ "Турски поток", то съседна Сърбия залага на реалната диверсификация на доставките и тези дни обяви обяви търг за изграждането на 109-километровото газово трасе от Ниш-Димитровград.

Общата прогнозна стойност на целия проект е около 310 млн. лв. (155 млн. евро), като очакванията са тръбата да бъде въведена в експлоатация към края на 2023 г. Едва тогава между България и Сърбия ще може да се транспортира газ от различни доставчици и в двете посоки (сега по "Турски поток" преносът е само на руски газ в посока Сърбия).

На този фон държавната компания "Булгартрансгаз", която управлява газопреносната мрежа на страната, реши да скрие банките, подали оферти по процедурата за кредитно финансиране в размер на 155 млн. евро. Преди около месец дружеството обяви поредната процедура за кредит, с който да финансира ключови инфраструктурни проекти, но за разлика от предишните такива процедури, този път прозрачност няма.

От компанията на Владимир Малинов не отговориха на въпросите на "Капитал" кои са банките, подали оферти до крайния срок, който изтече на 5 март. Вместо това от дружеството поясниха, че са получили 10 оферти на обща стойност 422 млн. евро. Назначена е била и комисия за оценка на получените предложения, но от компанията не казват най-общо какво съдържат те.

И още по темата газ - Комисията за защита на конкуренцията разреши на италианската компания "Аресгаз" да придобие "Атлас Ютилитис". След сделката купувачът ще придобие непряк едноличен контрол и върху дъщерното дружество на "Атлас Ютилитис" - "Примагаз" АД. Решението на антимонополната комисия е от края на февруари, но бе публикувано тези дни.

Купувачът "Аресгаз" се занимава с изграждане и управление на газоразпределителни мрежи, както и с пренос, разпределение и снабдяване с природен газ. Компанията е основана през 1993 г. и се определя като едно от най-големите енергийни предприятия в България в този сектор. Капиталът й е над 22.5 млн.лв. и се притежава изцяло от "АчегазАпсАмга" СпА, Италия.

// НАКРАТКО

- Проучване на "Грийнпийс" показва замърсяване на водите и въздуха от ТЕЦ "Бобов дол" - изпускане на отпадни води с повишена концентрация на различни вещества, свързани с пепел от въглища, и превишавания на нормите за прахови частици и вредни газове. Това са резултатите от проучване в района на свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Бобов дол", което е проведено от "Грийнпийс". Докладът се базира на собствени измервания на организацията и на официални данни;

- Израелска фирма, финансирана от Бил Гейтс, ще сваля цената на "зеления" водород - израелската стартираща компания H2Pro се включва в надпреварата за свалянето на цените на "зеления" водород, след като си осигури финансиране от инвестиционни фондове на съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и хонгконгския милиардер Ли Ка-шинг;

- "Росатом" се насочва към батериите - купи 49% в южнокорейската Enertech - месец след като "Росатом" обяви намерението си да изгради водороден клъстер в Сахалин, където ще си партнира с японската Kawasaki, сега руската ядрена корпорация се насочва и към батериите за съхранение на енергия. През дъщерното си дружество Renera "Росатом" е придобил 49% от акциите в Enertech International Inc - водещ южнокорейски производител на електроди, литиево-йонни акумулаторни клетки и системи за съхранение на енергия.

// ПАЗАРНА ИНФОРМАЦИЯ