🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

CO2 емисиите преминаха 40 евро/тон. Какво следва за българските ТЕЦ?

Цената на тока за бита няма да се промени до 30 юни, но след това може да има по-значително покачване

Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на енергетиката, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук

Абсолютен рекорд отбеляза в четвъртък цената на квотите CO2 в системата за търговия с емисии на Европейския съюз (ETS) - 41.47 евро за тон. Това е повратен, но не и изненадващ момент. От една страна, при нива над 40 евро/тон производството на ток от въглища става изключително губещо начинание, което е пряко свързано с българската държавна енергетика, а индустрията като цяло губи конкурентоспособност на продуктите си спрямо вноса от трети страни. От друга страна обаче, повишаването на цената на CO2 емисиите е планиран от Брюксел ход като част от плановете за декарбонизация на икономиката и в този смисъл беше очаквано.

За да стане по-ясно колко важна е цената на квотите и как тя се отразява в сметката на тока например, ще посочим само, че определената от КЕВР тарифа, по която сега НЕК продава електроенергия на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", е 92.93 лв./мВтч, а на 10 март само CO2 емисиите, които влизат в тази цена, струват 81.1 лв/тон (при производството на 1 мВтч електроенергия средно се генерират 1-1.2 тона въглеродни емисии). Не е нужно човек да е енергиен експерт, за да разбере, че оставащата разлика от 11 лв. няма как да стигне за покриването на всички разходи за производството на самия ток - въглища, заплати, амортизации, данъци и такси. Което пък поставя пред огромен риск българските въглищни централи.

Какво показват сметките

При определянето на цената на тока от 92.93 лв./мВтч КЕВР е прогнозирала, че квотите ще струват средно 43 лв./тон. Реалната средна стойност за периода от 1 юли 2020 до 10 март 2021 г. обаче е около 58.5 лв./тон (29.9 евро) и ако сегашните рекордни нива от над 80 лв. се запазят в следващите месеци, то до 1 юли и средната стойност за годината ще се повиши още. А заедно с това и новата цена на тока за домакинствата.

Точно по тази причина още преди месец НЕК поиска енергийният регулатор извънредно да повиши цената на тока за бита. Според КЕВР обаче това не е необходимо, тъй като допълнителните разходи, които НЕК ще трябва да направи за закупуването на квоти CO2 за двете американски централи ТЕЦ "Ей и Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица 3", са в размер на 247 млн. лв. (дългосрочните им договори са такива, че именно НЕК купува квотите). Но от друга страна, приходите във Фонда "Сигурност на електроенергийната система" от продажба на държавните квоти ще се увеличат с 251 млн. лв. и именно с тези пари ще бъде компенсирана НЕК.

Не така обаче стои въпросът с държавна ТЕЦ "Марица-изток 2" - тя сама трябва да закупува вредните си емисии, които са около 1.2 тона на мегаватчас произведена електроенергия. Централата обаче е в критично финансово състояние и няма никаква възможност да направи подобен разходи, които се оценява на около 250 млн. лв. за 2020 г. при цени от около 50 лв./тон. През изминалите години парите бяха осигурени от БЕХ като заем, но това става все по-трудно, особено когато трябва да се защити пред Брюксел.

Реално ТЕЦ "Марица-изток 2" не може да продава електроенергията си при тези цени на въглеродните емисии. Заедно на Българската независима енергийна борса токът се продава за около 90-100 лв./мВтч, а разходите на централата за производство на 1 мегавата надвишават 160 лв./мВтч. Това е и причината ТЕЦ-ът да работи с не повече от 25% от капацитета си през последните месеци - колкото са задълженията му към регулирания пазар, разходите за които все пак могат да бъдат покрити на по-късен етап.

Ами индустрията

Подобно на електрическите централи заводите, като тези от циментовата и химическата индустрия, също страдат от цената на въглеродните квоти. При тях обаче разходите за емисии се прехвърлят в крайната цена на продукцията и реално към потребителите. Това обаче е в идеалния случай, който не отчита вноса на такава продукция от трети страни извън ЕС, за която не са плащани квоти CO2. Или казано по друг начин - с повишаването на цените на вредните емисии европейското производство губи конкурентоспособност.

Именно за да се избегне подобен сценарии и т.нар. Изтичане на производства извън ЕС, тази седмица Европейският парламент прие резолюция за въвеждането на механизъм за определянето на цена на въглеродните емисии за някои стоки, внасяни от държави извън ЕС. Как точно ще работи този механизъм все още не ясно, но плановете са към 2023 г. за всички вносни стоки за ЕС да се начислява един вид въглероден данък. Такова няма да има само ако съответната трета страна прилага стриктни мерки спрямо климатичните промени.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lubomirgavrilov avatar :-P
    Любо
    • - 6
    • + 2

    "ще посочим само, че определената от КЕВР тарифа, по която сега НЕК продава електроенергия на ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", е 92.93 лв./мВтч, а на 10 март само CO2 емисиите, които влизат в тази цена, струват 81.1 лв/тон. Не е нужно човек да е енергиен експерт, за да разбере, че оставащата разлика от 11 лв. няма как да стигне за покриването на всички разходи за производството на самия ток". - журналистически бисер: 1 тон = 1 Мвтч . Алоу !!! Къде ги намирате тия стажанти ?

    Нередност?
  • 2
    vzz21540840 avatar :-|
    Ивайло Станчев
    • - 1
    • + 7

    До коментар [#1] от "Любо":
    Съжалявам за пропуснатото обяснение, но при производството на 1 мегаватчас електроенергия във въглищните ТЕЦ се отделя средно 1-1,2 тона СО2. Затова сравненеито на цената на етин тон въглеродни емисии с цената на електроенергията е допустимо в случая, макар мерните единици да са различни. Реално въглеродната интензивност на едно производство се измерва в СО2/мВтч.

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-@
    BlueWater
    • - 6
    • + 2

    До коментар [#2] от "Ивайло Станчев":
    По програмата на МОН превръщането на мерните единици се учи в девети клас. Там също се учи, че се сравняват само резултати премерени с едни и същи мерни единици. Тоест не може от число измерено с "лв/мВтч" да извадите число измерено с "лв/тон" и да получите число измерено с "лв"! Освен това петокласник ще ви каже, че 92.93 - 81.1 = 11.83, а не на 11. Как очаквате читателите да повярват на всичко останало което пишете, при такива очевидни и елементарни грешки? Обяснението в скобите въобще не решава проблема!

    Нередност?
  • 4
    pjc50313869 avatar :-|
    pjc50313869
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#3] от "BlueWater":

    Човекът ти каза " при производството на 1 мегаватчас електроенергия във въглищните ТЕЦ се отделя средно 1-1,2 тона СО2. Затова сравненеито на цената на етин тон въглеродни емисии с цената на електроенергията е допустимо в случая, макар мерните единици да са различни.". Кое не разбра? Четене с разбиране се учи във втори-трети клас...

    Нередност?
  • 5
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 4

    Някакви дребнотемия се забелязват. В същото време очакването е българския данъкоплатец да финансира социалната дейност на държавния ТЕЦ, заради която не се предприемат никаква промени в това на практика фалирало дружество.

    И не, няма да останем без ток, ако този ТЕЦ спре, стига тези на власт да се сетят, че вече има достатъчно ефективни и евтини алтернативи.

    Нередност?
  • 6
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#4] от "pjc50313869":
    Такива "сметки" наум са допустими само за собствена употреба, но не и в статия, която се очаква да бъде прочетена хиляди пъти. Не знам къде и как ста учили четене с разбиране, но очевидно е било в същите училища в които според последните тестове PISA на всеки 100 педнадесет годишни ученика само двама правят разлика мебду твърдение и факт.

    Нередност?
  • 7
    bluewater avatar :-|
    BlueWater
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "Rational":
    Управляващите отлично знаят, че всички български граждани финансират КОРУПЦИЯТА в държавния ТЕЦ 2.

    Нередност?
  • 8
    gmalinov avatar :-?
    gmalinov
    • + 3

    ТЕЦ Марица Изток 2 отдавна е фалирала, това е видимо и от космоса. Само Бойко се прави,че нищо не вижда, защото не иска едни 10 хиляди миньори под прозорците на МС, а говорим за потенциални избиратели все пак. А тези избиратели, за да останат на работа и да им плащаме всички ние от джоба си, ще се наложи да гласуват за ГЕРБ, нали? И ей така ще ни увеличават цената на тока, а алтернативи на скъпия ток в днешно време - колкото искаш, стига да имаш желание...

    Нередност?
  • 9
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • + 2

    До коментар [#5] от "Rational":

    Българският данъкоплатец финансира и недържавните, американски тецове за въглеродните емисии .. свикнал е!
    ---------------------
    Димитър Събев януари 11, 2021

    Share on Whatsapp Share on Facebook Share on Twitter Share via Email
    Чрез „КонтурГлобал Марица Изток 3“ американски хедж фонд източва НEK с 250 млн. лв. годишно, без да си мръдне пръста..
    .. Този разход, осигуряващ тлъстите бонуси на професионалните инвеститори, бледнее пред друго несъответствие: през 2018 г. разходите за въглища на електроцентралата са близо двойно по-ниски по сравнение с разходите за квоти за емисии.

    А разходите за квоти, според клауза във все още секретния договор от 2001 г., са за сметка на НЕК. ..

    https://www.greenpeace.org/bulgaria/publikatsiya/5258/sveshtena-doina-krava-conturglobal-maritsa-iztok-3-nek-iztochvane/

    Нередност?
  • 10
    ajsayder avatar :-|
    sim4o
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "BlueWater":

    И финансират и двата частни..

    https://www.greenpeace.org/bulgaria/publikatsiya/5258/sveshtena-doina-krava-conturglobal-maritsa-iztok-3-nek-iztochvane/

    “Благодарение на един стар, все още пазен в тайна договор, подписан четири дни преди парламентарните избори през 2001 г., Националната електрическа компания се задължава с 250-280 млн. лв. годишно към дружество, контролирано от въпросния „Резервоар Кепитъл Груп“. Плащането е за „разполагаемост“, тоест не е свързано с конкретна дейност или продукция, а с обещанието в случай на нужда да се задействат мощности за производство на електричество. Вероятно читателят се е досетил, че става въпрос за едната от двете „американски“ ТЕЦ, разположени в Маришкия басейн. “

    Нередност?
Нов коментар