🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ овладя енергетиката за следващите 5 години

Новите директори на БЕХ и АЕЦ "Козлодуй" са факт от петък и понеделник

Теменужка Петкова в петък е "изпратила" Валентин Николов начело на БЕХ.
Теменужка Петкова в петък е "изпратила" Валентин Николов начело на БЕХ.
Теменужка Петкова в петък е "изпратила" Валентин Николов начело на БЕХ.    ©  Юлия Лазарова
Теменужка Петкова в петък е "изпратила" Валентин Николов начело на БЕХ.    ©  Юлия Лазарова

Без да обявят публично резултатите от проведените през последните три месеца конкурси за нови шефове на държавните енергийни дружества, управляващите от ГЕРБ са пристъпили направо към назначенията.

В петък (16 април), докато Народното събрание гласува оставката на кабинета "Борисов", министърът на енергетиката Теменужка Петкова е издала решение за избора на ново ръководство на Българския енергиен холдинг - дружество, което оперативно ръководи цялата държавна енергетиката и най-големият холдинг в държавата. Начело на холдинга е избран доскорошният председател на енергийната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Валентин Николов. Мандатът му, както и на останалите нови членове на съвета на директорите е 5 години и дори властта да се смени, отстраняването на който и да е от тях ще бъде изключително трудно. Причината е, че формално са назначени с конкурс и е нужно да се докаже, че човекът или не се справя с работата, или има влязла в сила присъда.

Междувременно старото ръководство на БЕХ, което пак е обвързано с ГЕРБ, е провело неприсъствено заседание на 19 април - буквално часове преди да бъде формално сменено - на което е взело решение за новите имена в ръководството и на АЕЦ "Козлодуй".

"Проведоха се общи събрания, събраха десетки необходими документи, произнесе се министъра на енергетиката и всичко това е внесено в Агенцията по вписванията за 24 часа - за нещо, което по принцип отнема седмици. Борисов се бетонира в енергетиката за пет години напред. Такива са договорите на новите бордове", обяви днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя отправи и въпрос към новите партии в парламента "Има такъв народ", "Изправи се! Мутри вън!" и "Демократична България" защо обслужиха задкулисието, вместо да се борим с него, като визира отхвърлено минала седмица предложение на БСП да се въведе мораториум върху назначенията в държавните фирми до назначаването на ново правителство.

Очакван ход

Рокадите в сектора не са изненадващи. Те се подготвят още от миналата година и и послужиха като механизъм ГЕРБ да направи назначенията в последния момент, за да продължи да ръководи сектора - може би "най-богата" и важна част от държавната икономика.

Формалният повод за масовата подмяна на директорите в енергетиката е Законът за публичните предприятия. Той беше приет още в края на 2019 г. и въведе изискването всички членове на органите за управление и контрол в държавни и общински предприятия да се избират и назначават след конкурс. Дотогава подобно изискване не съществуваше и шефовете просто се назначаваха с решение на съответните министри или в случая с енергийните дружества - на борда на директорите на БЕХ.

Приемането на закона и правилата за назначения с конкурси станаха след консултации с ОИСР и бяха достатъчни България да влезе в чакалнята на еврото - ERM II. За въвеждането на еврото е нужно да се докаже, че те се прилагат ефективно. Точно това изтъкват като мотив сега от Министерството на енергетиката за обявения през януари конкурс за БЕХ, и самият холдинг, който провежда избора на нови директори за всичките му дъщерни дружества. По подобен начин станаха и назначения в държавните транспортни компании.

Новият сив кардинал в енергетиката

Пак на 19 април новоназначеният съвет на директорите в БЕХ, в състав Валентин Николов, Диян Димитров (досега член на СД на ТЕЦ "Марица-изток"), Иван Андреев (досега член на СД на ДП "Радиоактивни отпадъци" и бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй"), Стелиян Коев (досега финансов директор на "Мини Марица-изток) и Александър Църноречки (бивш директор "Протокол и връзки с обществеността" в БЕХ), се събира на извънредно заседание. Тогава Валентин Николов е избран за изпълнителен директор на холдинга, а Диян Димитров за председател на съвета.

Колко истински е бил конкурсът за новите шефове личи от факта, че на 8 февруари Николов напусна депутатското си място, за да се включи в надпреварата и още тогава всички в сектора твърдяха, че именно той ще е новият директор.

В новата си роля Николов ще е нещо като министър в сянка. Реално той ще провежда политиката на държавата в сектора, а под негов контрол са всички големи държавни дружества като НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лева.

Валентин Николов е в ГЕРБ още от първия мандат на Бойко Борисов. Първо беше зам.-министър на икономиката и енергетиката, след това влезе в съвета директорите на БЕХ, НЕК, АЕЦ и дъщерното му АЕЦ "Козлодуй - нови мощности". По-късно стана и изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" без да има технически опит в централата. Николов беше зам.-председател на комисията по енергетика, а през 2019 г. стана неин председател след оттеглянето на Делян Добрев.

Смяна и в АЕЦ-а

Паралелно с рокадите по линия на Министерството на енергетика и БЕХ старото ръководство на холдинга - Жаклен Коен, Живко Динчев (директор на ТЕЦ "Марица-изток 2") и Андон Андонов (директор на "Мини Марица-изток) - е провело извънредно неприсъствено заседание отново на 19 април. Целта му е била да се изберат нови директори на АЕЦ "Козлодуй".

В случая са преназначени досегашният директор Наско Михов и заместникът му Александър Николов, като те ще запазят позициите си. Нови членове на съвета на директорите са бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, както и избраните през Агенцията за публичните предприятия и контрол Ива Николова (адвокат с 5 г. опит) и Илия Илиев, който е бивш член на партията на Яне Янев - РЗС, а по време на тройната коалиция е бил главен секретар на МВР.

Вероятно в следващите дни ще бъдат подадени за вписване и назначенията в останалите енергийни дружества.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    Просто БЕХ трябва да бъде закрит!

    Нередност?
  • 2
    gel131005743 avatar :-|
    gel131005743
    • + 4

    БЕХ закрит, а новоизбраните с "конкурс" затрити.

    Нередност?
Нов коментар